De ce n-ar trebui sa inceapa razboiul ANAF cu manelistii

DISCLAIMER: Urasc manelele. Nu ascult manele nici macar cand sunt beat, plec imediat din locurile in care se asculta manele si nu am nici un prieten manelist. Daca voi fi pus vreodata in situatia sa aleg daca sa salvez o veverita sau un manelist, voi intinde mana salvatoare sobolanului de copac, riscand sa ma muste, si nu tipului care, drept multumire, ar putea sa ma injunghie in urechi cu zgomotul lui. Nu ma acuzati, asadar, ca tin partea manelistilor.
………………………
Pe bune? Voi chiar credeti ca ANAF va lua la mana averile manelistilor? Pai ce, nu sunt sanatosi la cap?
Manelistii sunt acele persoane folosite in campaniile electorale sa faca simpatici, pentru un public oligofren, nişte politicieni de care n-a auzit nimeni in comune uitate de lume. Ia intrebati-o pe Adina Valean ce se asculta la mini-concertele ei de campanie, din Prahova anului 2012.
Manelistii sunt acele persoane care unesc lumile la nuntile alea bizare, in care un politician este nasul copilului unui interlop. Cand incepe Salam sa „cante” (pun ghilimele, pentru ca eu nu cred ca maneaua este muzica), dau din burţile iesite de sub camasi si interlopul si oficialul. Credeti ca la baiaramul la care Stolojan i-a nasit copilul lui Bercea Mondialul s-a ascultat Mozart?
Manelistii n-au averi atat de mari incat sa merite efortul unei campanii concertate a ANAF. Va spun eu, ca am cunoscut anturaje de tipul asta: jumatate din ce primesc din dedicatii dau inapoi interlopilor care au aruncat cu bani in ei, ala e doar un spectacol ieftin care sa vorbeasca despre „fala” evenimentului. Cealalta jumatate o sparg pe jocuri de noroc, prafuri trase pe nas, masini furate de prin Vest, replici de Vertu si gresie originala Armani, desi Armani nu face gresie.
Stiu doi manelisti. Au case mari, masini misto, dar niciodata bani in buzunare. Daca ii tii in casa, sa nu cante o luna, fie mor de anemie, fie raman pe drumuri. Dar daca ii intrebi ce politist are nasi interlopi, sau ce interlop are copilul botezat de vreun judecator, iti face o lista de mare acuratete. Sincer, nu cred ca e in interesul sistemului ca manelistii sa-si dea drumul la gura, intr-o ancheta. De-aia nici nu cred ca vor fi anchetati pe bune.
Si-atunci, de unde povestea asta cu ofensiva ANAF asupra unei paturi sociale destul de paupere, de putin numeroasa si de greu de scos la plata in cazul gasirii unor indicii de evaziune fiscala? Pai asta e, ca vorbim doar de o poveste, nu de un plan. Si daca nu avem de-a face cu un subiect fabricat exclusiv de catre presa, in scopuri ce tin de audienta, inseamna ca avem de-a face cu un “magnet de imagine”.
Asa se numesc, in fotografie, acele elemente care sar in ochi, desi nu constituie subiectul principal al imaginii. Daca-i faci poze unei doamne in alb, pe strada, intr-o zi torida de vara, iar in spatele ei se vede o cutie de Coca-Cola pe o banca, toata lumea se va uita intai la cutia aia rosie ca focul, in cadrul ala dominat de albul si gri-ul prafos al unei zile de vara. Uneori, magnetul apare din din greseala, din cauza fotografului neatent. Dar alte ori, un publicitar de geniu aranjeaza poza aia astfel incat sa nu scape nimeni fara sa remarce cutia de cola.
Eu cred ca, in povestea manelistilor amenintati de ANAF suntem in a doua situatie, nu in prima. Pentru ca nu manelistii ameninta functionarea sistemului fiscal din Romania, ci marii evazionisti. Iar in Romania, marea evaziune se face din cereale, carburanti, lemn si flori.
Am mai scris pe PSnews, intr-un text dedicat ANAF:
“• Opriti in trafic toate cisternele intalnite pe toate drumurile. O sa vedeti cat de putine dintre ele contin benzina sau motorina cu acte in regula si intrebati la rafinarii unde este stocul de uleiuri minerale care ar acoperi necesarul Europei pe un an, dar care n-a iesit din tara.
• Mergeti si inconjurati silozurile de cereale. O sa vedeti cata marfa e acolo si cata apare si in actele detinatilor silozurilor. Intrebati taranii cati si-au vandut graul si porumbul cu bani la sacosa, fara un act. Numarati cate masini de paine ies dintr-o fabrica in care n-a mai intrat faina, pe acte, de trei luni.
• Duceti-va la toate fabricile de mobila din Romania si faceti evidenta furnizorilor de lemn ale acestora si-o sa dati, la trei firme in spate, de cei care taie fara mila si fara acte padurile Romaniei.
• Mergeti in vama, si numarati TIR-urile de flori care intra in tara. La frontiera, nu in biroul vamal de la Bucuresti, pentru ca nu toate remorcile alea ajung in Bucuresti.”
E vara. Se cara combustibil in prostie, se recolteaza cerealele, se taie lemn in nestire si se vand flori cu duiumul, iar ANAF anunta ca se va ocupa de manelisti. Spuneti si voi, n-ar fi mai misto sa se ocupe de manelisti la iarna?

text aparut pe www.psnews.ro 

Mai multe din această categorie: « Perle de fotograf "profesionist" Gard mort, nu viu »
© 2023 Bogdan Stoica