Nea Oprea, nu ești POTUS. Ești un nimeni.

Știu, nea Oprea, comportamentul tău este tributar filmelor americane cu președintele SUA. Când bodyguard-ul cade secerat de rafala teroristului, ceilalți bodyguarzi demarează în viteză să-l salveze pe POTUS. Cadavrul tipului de la Secret Service rămâne în urmă, așteptând “cavaleria”, iar POTUS își poate continua nestingherit planul de a asigura petrol ieftin americanilor, sau pacea lumii. Filmul arată, la final, că agentul n-a murit degeaba. A murit pentru democrație, pentru libertate etc.

Și probabil că așa și e. Altfel nu se făceau o tonă de filme la fel, nu?

Faza e că tu nu ești POTUS. Ești un nimeni, ajuns conjuctural vicepremier și șef de partid. Dacă ai fi dat un singur examen scris în viața ta, n-ai fi fost angajat nici ca asistent parlamentar. Dacă ai fi trecut vreodată prin vreun interviu de angajare și ai fi fost pus să vorbești liber mai mult de cinci minute, n-ai fi obținut nici un job de liftier la azilul de muți. Da, te-ai prins, mă iau de nivelul tău cultural și profesional. Personal, n-am nevoie de angajați, dar dacă aș fi obligat prin lege să te angajez, mi-aș cumpăra o sobă pe lemne și un camion de lemne netăiate. Să ai și tu o ocupație...

De ce Dumnezeu refuzi să mergi prin București într-o mașină obișnuită, cu o viteză obișnuită, nea Oprea? Nu suntem în vreme de război. N-ai făcut asemenea reforme în guvernul ăla, încât să-ți fie viața amenințată de grupări pe care le-ai deranjat. Nu ai nici un motiv să te porți așa, altul decât cel psihologic. Știi tu, unii bărbați ajung la o vârstă și încep să-și creeze erecții virtuale din averi, mașini, bijuterii, coloane oficiale....

Știi de ce e netul plin de înjurători la adresa ta? Știi de ce s-a coalizat toată România în spatele unui polițist de rutieră, adică nu tocmai cel mai iubit tip de polițist? Pentru că toată lumea s-a prins că polițistul ăla n-a murit într-o misiune care să-i cinstească numele. A murit ca prostul, împins de la spate de grandomania ta stupidă. Mi-e o milă cruntă de zilele lui curmate prea devreme, deși nu-s cel mai prietenos om din lume, și habar n-am dacă era un polițist bun sau rău, dacă era rocker sau manelist, dacă era șpăgar sau un munte de etică. Modul în care l-ai omorât îl face un sfânt, înțelegi?

Pe scurt: politistul a murit pentru că tu nu te-ai gândit niciodată ce se poate întâmpla când îți exerciți voința. Și, din perspectiva asta, ești cel mai de evitat om de stat din istoria recentă a României. Mâine-poimâine, pe motiv că ești cu capsa pusă, o să târăști România într-o aventură periculoasă, și-o să mai omori niște oameni.

Ieși la televizor și cere-ți iertare, cu demisia scrisă, nea Oprea. Și apoi cumpără-ți un topor și ascunde-te într-o pădure, unde poți să te joci de-a POTUS cât vrei. Dresează veverițele să fie spioni și bursucii să fie agenți acoperiți. Când îți vine vreo idee, taie un copac, să-ți treacă. Și nu mai reveni la civilizație, te rog. Nu vrem să te mai vedem niciodată.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica