Evaziunea din martisoare si flori ne lasa fara trei spitale misto pe an

Am fost cu M sa cumparam martisoare. Asta e, s-au dus vremurile cand le faceam impreuna. Si cand m-a anuntat ca are de luat 18 martisoare pentru profesoare si 15 pentru prietene, am anuntat-o ca anul asta, in premiera, avem buget limitat. Nu de alta, dar sa dai martisoare de peste 200 de lei, cand ai doar 10 ani, mi se pare cam mult.

Am lasat-o sa aleaga, apoi, ce vrea. Dumnezeu sau Dracu', habar n-am, a oprit-o la o taraba. Doua femei, aparent normale. M a ales 18 martisoare de 5 si de 6 lei, iar una dintre femei imi face totalul: 108 lei. N-are cum. Contrar aparentelor, fac calcule, mental, rapid si corect. Cum insa femeia arata foarte sigura pe ea, verific pe telefon. 95 de lei. O anunt. Ea de colo: Nu-nu! A socotit corect. 108!

De la episodul Groupama, imi dau seama ca mi-am cam pierdut rabdarea cu dobitocii si cu cei care vor sa ma insele. Dar m-am abtinut sa le fac, celor doua femei, taraba - morman de vreascuri. M chiar dorea martisoarele alea, plus ca nu fac ca indienii in prezenta ei. Asa ca am platit si am plecat. Zece metri mai incolo, imi trece prin cap sa numar martisoarele. Erau 17, nu 18. Ma intorc la taraba, ocazie cu care aflu, de la M, ca martisoarele cumparate nu aveau nici snurul care le face altceva decat niste brose.

In acel moment, am pus pe seama prostiei micile incidente. Pe urma am facut o socoteala. Fraierind unul din doi clienti cu 5-10 lei, la o medie de 200 de clienti pe zi, timp de 5 zile, cele doua martisoriste FURĂ intre 1-200 si 2.500 de euro. In centrul Ploiestiului sunt 50 de corturi. Fortul total estimat este de peste o suta de mii de euro, pana maine. Daca adaugam si vanzarile de pana pe 8 martie, se sare de 200.000 de euro. Asta, la o estimare pesimista...

Nu-s proaste tipele, nu? Le-am judecat gresit....

Asa ca fiti atenti. Sper ca si baietii de la Fisc sa fie atenti, macar maine. Nu de alta, dar nu vezi, la nici un cort, nici un fel de bon fiscal, acte de provenienta... Targul Martisoarelor este raiul evazionistilor. Si daca marja de furt e de 5% din valoarea vanzarilor (la mine a fost de 10%), inclin sa cred ca martisoristii aia vand, in total, marfa de minim un milion de euro. Evident, bani nefiscalizati.  Misto. Si n-am pus florile, unde evaziunea e dubla si garantata prin lege. Asa scrie in Codul Fiscal: "daca vinzi flori, nu platesti niciodata nici un fel de taxe".  Trei milioane de euro. Inmultiti cu 42, pentru ca atatea capitale de judet, si-o sa vedeti de ce nu face Romania trei spitale misto, super-dotate, in fiecare an. 

7 ani mai târziu, pe youtube

Media

© 2023 Bogdan Stoica