De ce nu merg cluburile din Ploiesti

E a doua oara cand se intampla asta, anul acesta. Sigur, pot exista probleme tehnice, intr-un club. Se strica instalatia electrica. Te inunda vecinul. Oricum, trebuie sa fie grav, pentru ca daca nu-ti mai vine vedeta, tot ai DJ, iar daca ramai fara bautura, un drum la Metro poate salva seara.

Nu ma intereseaza ce s-a intamplat la Puff Club, aseara. Nici daca sunt adevarate zvonurile care spun ca e de vanzare. Stiu doar ca si Puff Club, si Sky Club, alaturi de toate celelalte cluburi din Ploiesti, agonizeaza. E normal, daca e sa ma intrebi pe mine...

Antreprenorii din domeniul asta, din Ploiesti, au plecat la drum cu planuri de-a dreptul cretine, sub sloganul  oligofren "ca in Bamboo". Nu merge, copii. Bamboo n-ar merge, doar in baza opulentei afisate, daca n-ar fi atatia impotenti-social care sa simta nevoia sa se rupa in figuri in fiecare seara. Si nici astia nu sunt atat de multi. Bamboo aduna, la evenimente, 2.000 de oameni dintr-un target de doua milioane de adulti si adolescenti din Bucuresti, cel mai bogat oras din Romania. Randamentul este, asadar, de 0,1%. La Ploiesti, dupa aceeasi logica, la un target de 300.000 de locuitori, (oras plus periurban) ne iese ca doar 300 de oameni simt nevoia sa se rupa in figuri financiare, intr-un club. Capacitatea cumulata a Sky Club, Puff Club, Koshin Club, Retro Club si Trip 301 este de zece ori mai mare, adica de 3.000 de oameni. Dupa calculul asta, nu vi se pare normal sa ramana toate goale?

Observati ca ignor posibilitatea ca vreunul dintre cei 300 de ploiesteni dornici de distractii scumpe sa se duca in Fratelli, BOA, Bamboo, etc. Desi se duc. Asa sunt eu, optimist....

Ca sa reziste, cluburile din Ploiesti trebuie sa treaca la un management profesionist. Target, focus, marketing, fidelizare - in loc de "Stiu eu o dansatoare buna, face ca avionul pe scena", sau "azi facem promotie la Jack, ca-mi aduce iefteanu un tovaras"

Eu ma duc extrem de rar in cluburi. Nu pentru ca nu mi-ar placea, ci pentru ca nu ma simt in largul meu intre minori. Da, asta e o problema. Poate parea ok sa permiti accesul minorilor in cluburi, pentru ca fetele de 16 ani nu stiu limita dintre "sexy" si "arat ca o prostituata", iar baietii se agita brownian, dand senzatia de "atmosfera". Daca tragi linie, insa, vezi ca acest tip de clienti nu consuma. Pustanii n-au bani, constant, ci ocazional. Si cand consuma, se fac muci imediat si o dau in "deranjuri": se bat, vomita, etc. 

Noi, astia mai mari, consumam mult, nu vomam si nu ne batem niciodata. La ultima iesire, am baut, in sase insi, cinci sticle de vodca, vreo patru serii de shot-uri, niste beri, niste sucuri. Am plecat toti acasa pe picioarele noastre, si a doua zi am intrat in programul de zi fara probleme. Puteam repeta figura lejer, si in seara urmatoare. Astia ca noi nu au insa, din pacate, in Ploiesti, un loc unde sa-si cheltuiasca banii, constant. 

Azi poate fi foarte misto in Sky, dar maine vin niste marlani de la Buzau care trag basini si se distreaza. Fun maine seara in Puff, dar poimaine apar "defectiuni tehnice" sau nu mai vine "tipa". Ne distram in Trip vineri, sambata insa asistam cum niste tineri liberali se prezinta ca fiind dobitoci, sau cum gasca unei tipe care abia a invatat sa o suga se cearta cu gasca unuia care inca nu stie exact cum sa sparga banii lui taticu'. Si fenomenul se repeta peste tot, la anvergura mai mare, eu am mentionat doar cluburile premium.

Ce club din Ploiesti o sa anunte "nu primim persoane sub 25 de ani" si "daca faci o data figuri, nu mai vii la noi niciodata", si o sa tina de un public cu ceva lei in buzunar, dar care nu simte nevoia sa se rupa in figuri cretine, o sa dea lovitura. O sa apara si tipele care fac clubul faimos, o sa fie si incasarile care exclud problemele tehnice. N-o sa fie nevoie de cei 300, pentru ca numarul celor care ar merge intr-un club, dar nu vor sa se amestece cu snobi sau cu minori, e cu mult mai mare de 300. 

Sigur, mai e o solutie. Faceti, frate, cluburi pentru minori. Bilet 5 lei, bauturi ieftine, slab alcoolizate, exclus vodka, tequila, whisky. De ce credeti ca in SUA, modelul cultural al tinerilor de azi, exista traditia petrecerilor acasa, sau la sediul fratiei? Pentru ca alora nu le da nici dracu bautura in cluburi, nici in magazine! 

UPDATE - Puff Club s-a transformat in club de manele, Trip 301 a fost inchis pentru a doua oara, iar in Sky Club nu e weekend fara o sticla sparta in capul cuiva. 

 

Comentezi? Fa-o aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica