Băi Ţopeasco! Te-am pus eu vreodată să-mi cumperi ţigări?

Până azi, o apreciam foarte tare pe Cristina Ţopescu. O tipă bine educată, un jurnalist care a băgat sub masă politicienii chemaţi în studio, o femeie care n-a stat să ia şi a doua palmă de la Ştefan Bănică Junior şi l-a trimis la plimbare cu băşinile lui de pitic violent cu tot . Când Pătrăţel a cooptat-o în echipa altphel, mi s-a părut un lucru mişto. Ca să vă daţi seama cât de mult îmi plăcea tipa, gândiţi-vă că i-aş fi dat flori*, dacă aş fi întâlnit-o. 

Asta, până azi. Am prins-o trei minute, pe Antena 1, şi i-am ascultat discursul de iubitor de câini. A fost penibil, Ţopeasco. Tu, o tipă cu o inteligenţă peste medie, şi cu tone de bun simţ, ai dat-o de gard cu o logică atât de şchioapă încât am sentimente de compasiune pentru cei asupra cărora produce efecte logica ta.

Ia asculta-te: "Nici noi, iubitorii de animale, nu mai vrem câinii pe străzi. Vrem adăpost, sterlizare, nu soluţiile promovate acum. Cei care nu iubesc cânii vor insa ca ei să fie omorâţi".

Stii ce am inteles eu, Topeasco? Ca pana si tu ti-ai dat seama cat de naspa sunt autoproclamatii iubitori de animale. Cat de greu va e sa va murdariti covoarele, sau sa va stricati gazonul, cu un caine. Si cat de zgarciti sunteti! Nu vreti sa rezolvati voi problema, cu banii vostri. Nu. Sa se plateasca de la buget pentru o viata lunga si prospera a cainilor de pe strazi. De la buget, adica si de la mine, cel pentru care ordinea solutiilor incepe cu adoptia, nu cu crima.

Ei bine, Topeasco, eu nu vreau sa mai dau un leu pentru caini. De cand s-a nascut fiica mea, statul roman i-a dat cate 9 euro lunar, in timp ce cainii de la adapostul din Ploiesti primesc 20 de euro lunar. 

Nu vreau sa mai dau bani pentru caini si pentru ca Ploiestiul este deja, orasul cainilor. Eu n-am voie pe iarba, cu fiica mea, dar cainii se pot culca in voie, in orice scuar cu gazon.

Al treilea motiv pentru care nu vreau sa dau bani pentru caini este ca tu si alti iubitori de caini imi datorati deja niste bani. Firma de salubritate a orasului are tariful mare si pentru ca peste jumatate din cei 2.000 de proprietari de caini ai Ploiestiului si-i scot sa se cace fara jena, pe trotuar. Si avem acelasi tarif, lunar, desi eu nu las pe strazi 50 de kile de cacat de caine pe an. 

As mai putea sa-ti dau zece motive de acest fel. Nu e nevoie, ca nu esti cretina. Asa ca tu si ceilalti iubitori (fictivi, in opinia mea) de caini, reveniti, va rog, la solutia corecta: adoptati cainii de pe strazi sau cresteti-i in adaposturi finantate de voi. Implicati-va personal, nu mai gasiti solutii care se finanteaza din buzunarul altora. Cainii sunt hobby-ul vostru, nu al nostru. Ca nici eu nu va pun sa-mi platiti tigarile!

Si apropo: foarte urat sa ma acuzi ca urasc cainii doar pentru ca nu sunt de acord cu tine. Am auzit argumente de-astea numai la cretini, nu la o femeie desteapta, Topeasco.

Paranteză: Eu, cel care scrie acest text, n-am omorât niciodată un câine. Am infiat doi, unul de pe strazi, unul de la targul de adoptii, pe care ii creste fiica mea. Al treilea caine, gasit in curtea scolii, a stat cu mine 50 de minute in direct, la o televiziune locala, pana i-am gasit un stapan. Toti trei traiesc fericiti. Si stii de ce, Topeasco? Pentru ca sunt ai cuiva, nu ai tuturor.

--------------------

*Eu nu dau flori. Nu pricep de ce trebuie sa ucidem niste plante pe care nu le mancam....

© 2023 Bogdan Stoica