pigeon bath pigeon bath © bogdan stoica

Basescu, terenurile si tata

Dom' presedinte, cu tot respectul, dar mă uit la toată povestea asta cu terenurile de la Nana si ceva nu se leaga. Nu seamana cu nimic din ce stiu eu despre oamenii care vor sa-si traiasca batranetile linistiti. 

Cel mai bun exemplu: tata. Un ţăran mutat cu serviciul la Ploiesti, unde a gasit si una bucata femeie cu care s-a insurat si a facut patru copii. Toata vieţulica lui a rămas, însă, un ţăran aşa cum tu o să fii un marinar ajuns presedinte. Când avea timp, tata dadea o fugă la ţară, unde avea via, pomii, porumbul. Fugeam si noi după el, obligaţi. băga-mi-aş picioarele în ea de agricultură! Ştii ce nasol e să asculţi Metallica şi să te pună tata să culegi vreo 10 feluri de fructe si legume?!

Băi nene, şi să vezi şmecherie: când s-a pensionat, tata s-a lăsat de agricultura serioasa. A stiut tot timpul cat de solicitant era acest hobby. Asa ca a vândut ce avea, şi şi-a văzut de ale lui. Mai simţea dorul de agricultură, şi atunci se ducea la vecinu' care avea o grădină de vreo 400 de metri pătraţi, unde răscolea pământul ca un maniac, sau îşi lua vinul şi radioul şi se relaxa sub un pom. Asta era ideea centrală, da? Pe el, agricultura îl relaxa. 

Semanai cu tata. Nu eşti ţăran, insa. Tu eşti un marinar pur-sânge, se vede după tupeu, după cât ţii la băutură, după cum îţi curg balele după femei, după modul în care conduci. Când te-am auzit, anul trecut, că-ţi iei nevasta şi pleci cu barca după ce termini cu mandatul de preşedinte, te-am înţeles la fix. Erai ca tata!

Şi anul ăsta ai dat cu mucii în fasole. Nu, că tu vrei să cultivi roşii, castraveţi, cartofi, porumb, pe sute de hectare. Băi, mă laşi?! Cum să cred aşa ceva?! Cine dracu a mai văzut marinari la sapă?! De fapt, cine a mai vazut marinari care prefera intinderi vaste de pamant?

De-aia mi se pare mai posibil ca ce faci tu să fie doar o şmecherie marinărească. Mă gândesc că ai cumpărat pământul ăla doar pentru a specula preţul, pentru că la anul se va permite străinilor să cumpere terenuri agricole. Iei acum ieftin, vinzi la anul scump, plăteşti creditul şi cu diferenţa îţi cumperi barca aia, cu care să navighezi, alături de nevastă. 

Ce nu pricep eu: de ce n-ai zis aşa din prima? Să fi ieşit la televizor, spunând "vreau o barcă mare, şi nu mi-o permit, aşa că fac o mangleală cu terenuri, să pic pe sumă', era perfect.

Ce, noi nu facem la fel?

© 2023 Bogdan Stoica