De ce vin chinezii in Romania

Eram rupt in gura de bani, când am cumpărat Thes-ul. Nici nu mai stiu cat a fost, tin minte doar ca am calculat rapid in minte ca e la jumatate de pret fata de ce vazusem la Altex, Domo. Acasa am vazut marca, la achizitie mi-a fost suficient sa aud ca e "lcd, 81cm diagonala, daca se strica vii la mine".

Asta pentru ca televizorul meu fusese facut intr-un sopron rablagit din Filipestii de Padure, sau de Targ, nu mai stiu. Un chinez inventiv a profitat de Legea Zonelor Defavorizate, care-l scutea de taxe, si aducea cu vaporul ecrane, carcase si telecomande tv. Ghici ce iesea, cand le asambla: un televizoooor. Pe care putea sa scrie, fara sa minta, Made in Europe.

Asta, ii intereseaza, de fapt. Sa-si europenizeze marfurile. Mai ales acum, ca suntem in NATO. Si da, mai ales acum, ca avem drepturile comerciale ale unui membru UE. Pentru ca UE nu-i place pe chinezi.

Dovada de azi - UE a anuntat miercuri taxe Chinei pe importurile de sticla folosita la panouri solare, afirmand ca producatorii chinezi exporta la preturi incorect de joase, ceea ce ameninta existenta fabricantilor din Europa. Taxele, care ajung pana la 42,1%, vor intra in vigoare incepand de joi. De maine, da? Si stiti de ce? Pentru ca producatorii de geam din China au o capacitate de doua mai mare decat cererea totala globala. Cum ar veni, daca li se scoala, vand doar ei sticla in Europa. 

Revin la televizor: Thes-ul are meniul tradus de un oligofren, sonorul e fucktup, dar merge si azi. La el ma uit, cand ma uit. I-a cedat nuşce piesă, am fost la un nene, l-a făcut la fix. Are vreo cinci, sase ani, cred, asta in conditiile in care un Phillips nou acum doi ani, cumparat alor mei, s-a stricat de trei ori in doi ani. Si stiti de ce? Pentru ca olandezii il fac in China! Pai nu-i mai bine sa-l faca niste chinezi, sub alt nume, la Filipesti?!

[comenteaza aici, daca ai ceva de comentat: www.facebook.com/bogdanstoica.ro]

© 2023 Bogdan Stoica