plansul si durerea, dupa cineva drag, au culoarea mov

Duminica dimineata. In trafic, la Caraiman, venind dinspre Nord. De pe bd. Gheorghe Doja vine o coloana mortuara. Un dric, un BMW, doua Dacii, un Peugeot,  o Skoda. Toti claxoneaza, inclusiv soferul dricului. Coloana face sensul giratoriu, asteapta la semafor, si pleaca inapoi spre centru. N-au oprit claxoanele nici o secunda. Remarc ca la oglinzi au prosoape mov.

Mi-aduc aminte cum a fost cand a murit tata. Ne-am imbarcat in masini, si ne-am dus la capela si la cimitir. Am avut prosoape la geam? Am mers in coloana? Am escortat dricul? Am facut vreun ocol? Am avut farurile aprinse si am claxonat?

Cred ca nu.

Nu pentru ca am stabilit asa ceva, inainte. Eu personal, n-am simtit nevoia sa anunt, cumva, ceilalti soferi din trafic: "Ferea, ca a murit tata, uitati-va ce indurerati suntem". Mi s-ar fi parut extrem de jenant. Cam ca plansul in public, la barbati. In mod senzational, toata familia a facut acelasi lucru. Culmea, cred ca si tata ar fi facut acelasi lucru. Tinea la traditii, dar ii era frica de penibil ca de cancer. 

Stiu foarte bine traditiile inmormantarii la romani, am facut inclusiv un ghid de genul asta. Convoiul mortuar exista, ca obicei, dar niciodata nu este urmat de masini, mersul pe jos este, in sine, un omagiu adus mortului, cu vehicule merg doar cei batrani sau bolnavi. Se merge cu mortul spre anumite raspantii (intersectii - pentru inculti) ori in locurile legate de viata si de activitatea decedatului, se opreste si zice o mini-slujba (ectenia pentru morti), nu aiurea prin oras, claxonand. Prosoapele semnifica plansul, jalea, si trebuie sa fie albe, ca si giulgiul, nu mov, ca lenjeria din Dragonul Rosu. Pe tema inmormantarilor a aparut si o lege in 2010. Priveghiul in casa este interzis, din motive sanitare, mortul trebuie depus la capela. Nici plimbarea aiurea, cu mortul, prin oras, nu e permisa, pentru ca o inmormantare nu se incadreaza la categoria "coloane oficiale". 

Pe de alta parte, ce politist are coaiele necesare sa opreasca sase masini, decorate gherţoieşte cu prosoape mov, care se plimbă prin centrul oraşului, în coloană, claxonand isteric, cu un mort? La o nunta ce-o sa mai faca? O sa scoata pistolul?

P.S pentru prosti: N-am nimic cu mortul din coloana vazuta azi. Nu-mi place insa epatarea durerii. Arata tot ca un fel de eveniment monden, dar in care ne dam chilotii jos cu lacrimi in ochi.

© 2023 Bogdan Stoica