Bai Dan Puric! 75 de lei biletul, coae? De ce?!

Spectacol Dan Puric. 75 de lei biletul.

  • 75 de lei old style - Daca ma duc la pensionara de mama, si-i spun ca am datorii la camatari, si ca-mi trebuie toti banii ei minus 75 de lei, isi va cumpara pastilele vitale, va gati numai din rezerve si din conserve si va fi capabila sa ramana in viata minim zece zile.
  • 75 de lei now - Mie, daca-mi dai 75 de lei, pun cinci litri de benzina in masina, ma deplasez doar unde e imperios necesar si traiesc doua zile pe paine, branza, rosii si tigari. 
  • the future of 75 de lei - Fii-mea isi ia doua bluze de la H&M cu 75 de lei, in doar 10 minute.

Sunt 700 de locuri la Sala Sindicatelor din Ploiesti. Daca umple sala, Puric va aduce incasari de 12.000 de euro. Jumatate ii ia proprietarul salii. Puric plateste taxele si impresarul, si ramane cu 3.000 de euro curat. Castigati intr-o ora.

Detasati-va un pic de ce ati citit pana acum si ganditi-va: "Unde am mai intalnit asta? Ce alta persoana vorbeste despre sufletul meu si pleaca cu bani in buzunar?"

Iti spun eu persoana: un preot. Orice preot.

Cumva, imi place de Puric. Este eficient. Dintre toti cei care rup bilete, Puric si-a ales acel tip de continut pentru care nu trebuie sa plateasca drepturi de copyright. A exploatat corect nisa lasata liberi de preoti, care, in loc sa se adreseze sufletului tau, ti se uita doar in portofel. Dan Puric are discursul pe care trebuia sa-l auzim de la Biserica Ortodoxa Romana. E patetic, profund, ridica ode oamenilor simpli, vorbeste despre bogatia spirituala, despre valori, despre minunea dintr-o cireasa, despre zambetul din toata inima, despre patriotismul exprimat prin fapte bune. Suna misto, in pana mea! 

Dar nu poti fi un mentor spiritual autentic daca nu esti sincer. De-aia, Dan Puric este dator sa spuna, la finalul fiecarei reprezentatii: "Va urez tot binele din lume, acum plec sa sparg, cum vrea muschiul meu, cei trei mii de euro pe care tocmai mi i-ati dat, desi stiu cat de rau o duceti". 

Cu alte cuvinte, ce cred eu ca-i lipseste lui Puric, ca sa-l plac: bilete care sa coste maxim 5 lei. As aprecia foarte mult sa-l vad plecand dupa spectacol cu nimica toata in buzunar, dar cu sufletul plin de bucurie ca a mai reintors la credinta niste idioti. Genul ala care, in loc sa se indrepte spre credinta, sunt preocupati de medicamente, paine, rosii, tigari, benzina sau bluze de la H&M.

Nu-l vreau mort de foame pe Dan Puric. Nu-l vreau oprit. Sa-l plateasca Pro-ul si Antena cu milioane de euro, si sa predice in continuare. Are un public, deci poate genera si efecte. 

Dar nu poti sa vinzi dumnezeirea, enoriasilor, bai Dane. Ori o impartasesti, ori nu. Nu fi Paolo Coelho, da? Nu fi doar un entertainer parsiv.

[comenteaza aici, daca ai ceva de comentat: www.facebook.com/bogdanstoica.ro]

© 2023 Bogdan Stoica