De ce cred ca cei de la C*ra ar trebui sa-si caute alt PR

Aud, cel putin o data la doua saptamani, de la fostii colegi din presa, de PR-ul de la C*ra. De fiecare data, povestea este amuzanta, si de fiecare data imi dau seama cat de departe se situeaza, de ceea ce inseamna public relations, cei mai multi dintre practicantii acestei meserii.

Nu ma mir nici ca majoritatea PR-istilor se manifesta asa in provincie. De obicei, in mintea lor, provincia inseamna lipsa civilizatiei moderne, maidane, saraci, gunoaie, iar atunci cand ei reprezinta un brand international, se asteapta chiar sa-i intampini cu umilinta. Le critici brandul? S-au enervat!

Pai ultima oara cand s-a intamplat asta a fost la bugetarea anuala cu trusturile mari, intalnire la care PR-ul le-a zis de la obraz ca adio buget, daca se continua cu de-astea. In mod bizar, nici unii nu sunt pregatiti pentru intalnirile cu jurnalistii care nu au un contract de publicitate de protejat. 

Asa si Ana, PR-ul de la C*ra...

N-o sa reproduc povestile auzite. Doar pe a mea. Pentru ca am si eu un schimb fabulos de mesaje cu la PR-ul de la C*ra. Il prezint in detaliu, poate citeste si cineva din managementul C*ra, ca sa inteleaga cu ce ne confruntam.

"Buna ziua" - Pana aici, o abordare corecta. Nota 10. 

"Tocmai am vazut articolul publicat de dumneavoastra despre promotii false la C*ra Ploiesti". - Incorect. Nu era continut propriu, ci o stire preluata, cu link activ, de pe alt site. Sa zicem, insa, ca vorbim de o confuzie scuzabila...

"Eu am invitat toata presa din Ploiesti la deschiderea magazinului nostru in octombrie si nu va cunosc." Cum?! Si ce daca nu ma cunosti? La ce ti-ar fi folosit daca ma cunosteai sau nu, in evaluarea unui articol? Cum schimba asta modul de lucru in ceea ce avea sa urmeze? Si nu, C*ra n-a invitat toata presa. Cel mai probabil, cei de la C*ra au cerut cuiva de la Prefectura, sau de la Primarie, o baza de date, si au primit una de cacat, veche, incompleta si neactualizata cu noile telefoane/emailuri ale jurnalistilor. De inaugurarea C*ra Ploiesti am aflat unii de la altii, in proportie de 50%. Si m-am si dus, desi nu stiam ca trebuie sa ma cunoasca cineva de acolo, dinainte...

"In primul rand as vrea un contact de la dumneavoastra sa va trec in baza de date". Din nou, absolut ridicol si complet neprofesional. Informatiile de contact sunt pe site, la sectiunea ... CONTACT! Nu mai este vorba de un PR aici, orice om normal la cap stie ca atunci cand vrea sa stea de vorba cu proprietarul unui site, cauta pe site sectiunea numita fie CONTACT, fie DESPRE NOI. Cat despre formulare.... a fost geniala. Daca-ti raspundeam cu "uite datele mele de contact, dar nu vreau sa ma treci in baza de date"? Ce faceai?

"In al doilea rand, va rog sa scoateti articolul de pe site pentru a avea si eu posibilitatea sa verific informatia". Nu. Nu sunt obligat sa astept pana cand un PR isi gestioneaza criza de imagine si formuleaza un raspuns. Sunt obligat sa public si punctul lui de vedere, dar nu cand vrea muschiul lui. Imediat ce mi-l trimite, da.

"Atat legea cat si codul deontologig al jurnalistului cere ca tuturor partilor sa le fie dat dreptul de a-si spune parerea". Asta da. Dar n-o sa-mi fac agenda editoriala dupa unii a caror prima tactica de combatere a crizelor de imagine este temporizarea

"Dumneavoastra nu respectati aceste prevederi si publicati doar o parere a unei persoane care nici macar nume nu are". De unde stii ca n-are nume? Poate nu vreau sa-l public. Poate nu vrea persoana sa-si publice numele. Si daca e doar o parere, ce? De dreptul la opinie, consfiintit de Constitutie, ati auzit?

....................

Tin minte ca ma grabeam undeva, eram pe telefon. I-am explicat tipei doar partea cu agregarea de continut de pe alte site-uri. Si mi-a scris din nou:

.....................

"Buna ziua din nou. Aveti dreptate, a fost preluat de pe un alt site. Atunci ..." Stai, stai, stai! pai daca am dreptate, nu crezi ca inainte de cuvantul atunci mergeau niste scuze? Oricat de sumare, dar cat sa ateste ca stii ce e aia PR, adica respect, dorinta de nu genera conflicte? 

"Atunci va rog sa il scoateti de la dumneavoastra pana ma lamuresc cu site-ul cu pricina". E dragut ca ma rogi, dar... pe bune!? Dupa ce-ti explic ca un agregator preia continut fara sa-i faca nimic, pe nicaieri? Ai curaj sa suni la CNN sa le spui ca atunci cand citeaza o sursa, s-ar putea sa greseasca? Monitorizarea de presa chiar asta presupune, neimplicarea in textele monitorizate....

"Tinandu-l acolo nu faceti decat sa perpetuati nedreptatea si dedarea dreptului la opinie tuturor partilor implicate." Nedreptate? Tu reprezinti C*ra si vorbesti despre nedreptate? Mi-ai trimis doua mesaje si nu sufli o vorba despre promotiile alea false, dar ai curaj sa vorbesti despre nedreptate? Cat despre "dedare", sper din toata inima ca ai vrut sa scrii "nedare", astfel ca macar sa inteleg despre ce este vorba: ma acuzi in continuare ca nu difuzez punctul vostru de vedere desi nu mi l-ai trimis, ca sa-ti explic cum n-o sa ti-l public pe un agregator. Si sa stii ca "nedarea" suna ca dracu'. Ai mereu posibilitatea de a folosi sinonime, e chiar bine s-o faci in industria comunicarii, e bine si sa te gandesti de doua ori inainte sa dai send. Sau ai uitat ca reprezinti C*ra, un superbrand mondial? Pe bune, nu poti sa scrii in numele C*ra ca unei amice, un sms, pe care-l vedeti doar voi doua...

Asta a fost corespondenta cu PR-ul de la C*ra. Acum ma uitam pe profilul ei de Facebook. Mult prea sincera. Recunoaste ca mai rade din cand in cand la glumele de 2.50 lei ale lui Traian Basescu, blesteama virusii (aici sunt de acord cu ea), vrea sa se mute in Castelul Peles, crede ca Pro TV a pornit o mascarada sangeroasa.... Chiar mi-a placut... E spatiul ei personal, stiu, dar n-am cum sa nu-mi las mintea sa zburde:

  • Ce stiu sefii ei de la C*ra despre povestea cu Basescu? Stiu despre parerea PR-ului lor privind umorul modest al presedintele Romaniei?
  • As vrea sa stiu si daca atunci cand PR-ul de la C*ra negociaza cu PROTV numarul de stiri publicitare, le spune protevistilor ce parere proasta are ea despre politica lor editoriala?
  • Sunt curios la maxim sa stiu, daca, atunci cand s-au intalnit oficialii C*ra cu familia regala a Romaniei - si as paria ca s-au intalnit - PR-ul de la C*ra i-a spus, printre amabilitati, regelui Mihai, si si ca ar vrea sa se mute in castelul lui?

Si stii de ce sunt atat de curios? Pentru ca - sa critici lipsa de umor a presedintelui Romaniei si sa te hazardezi in afirmatii deplasate cu proprietatile fostului rege al Romaniei reprezinta niste gafe impardonabile de PR, atunci cand reprezinti imaginea unui brand international, prezent in Romania. O fi contul tau personal,  dar imaginea publica ti-ai imprumutat-o celor de la C*ra.

Crezi ca PR-ul de la C*ra Franta ar fi avut curaj sa scrie pe Facebook ca Sarcozy era cam pitic?

Sau cel de la C*ra Belgia: crezi ca s-ar risca sa afirme ca s-ar muta si maine in Palatul Regal de la Bruxelles, al regelui Philippe?

Culmea, tot tu scrii pe Facebook: "zambeste, zambeste, fii politicos, ofera-ti ajutorul, simte-te om in pielea ta". Asa e. E bine sa te porti frumos, mai ales cand lucrezi in PR si reprezinti C*ra in spatiul public.

.......................................

Fara nici o legatura cu cele de mai sus: Delhaize, proprietarii Cora, au incasari anuale, medii, de 35 de milioane de euro pe fiecare magazin din Romania. Sa ai incasari de zeci de milioane de euro cu afacerea de la Ploiesti si sa nu cheltuiesti 10.000 de euro pe an pentru un PR local, care sa gestioneze tot mai numeroasele crize de imagine, mi se pare atat de ....

Angajati, ma, un om, aici! Nu pe mine, eu n-am ficat sa mananc tot ce trebuie mancat pentru a veghea la imaginea unui hipermarket. Dar Ploiestiul are cel putin 200 de oameni tineri, destepti, dornici de un job d-asta, sonor. Nu suntem la tara aici, orice v-ar spune PR-ul...

© 2023 Bogdan Stoica