Nu subestimati Pro TV, da?

Se canta prohodul Pro TV, desi postul e bine-mersi, cu audiente maxime, zi de zi. De ce? Pentru ca trebuie. Antenele si Kanal D au cheltuit sume uriase de bani pentru a lua cat mai multe dintre vedetele Pro, si vor ca achizitia sa se simta, mediatic. Lipsesc insa argumentele concrete, sau demo-uri ale unor proiecte in care vor fi folosite vedetele. De-aia, nici nu cred in moartea Pro TV. 

Istoria Pro TV este atat de plina de victorii, incat mie mi se par improbabile moartea sau regresul postului. Eu inca imi amintesc ce transmisii de rahat avea la stiri Antena 1, pana sa apara Esca si gasca ei de fete optimiste, dichisite si zambitoare, care ne spuneau acelasi lucru, dar intr-un mod seducator, din toate judetele tarii. Imi aduc aminte de promo-urile pe care le difuza anual Pro TV in luna ianuarie a fiecarui an, in care se anuntau filme aflate inca in cinematografele din SUA. Imi aduc aminte TOATE vedetele lor, cu TOATE productiile lor, si TOATE campaniile postului, de la fesurile ProTV pana la Tu stii ce mai face copilul tau? Imi aduc aminte si cum l-a pus ProTV presedinte pe Emil Constantinescu, intr-un moment in care Romania parea ca se intoarce, definitiv, spre Rusia.

Pro TV este memorabil. Concurenta lui - nu. Asta este diferenta.

Si toti cei care au crezut ca reprezinta, singuri, ProTV-ul, si-au furat-o. Va mai aduceti aminte cat de tare era Florin Calinescu cand a plecat la Tele7abc? Era aproape muritor de foame si anonim cand s-a intors sa ceara un rol in sitcomul Tanti Florica. Va mai aduceti aminte ca de Teo se spunea ca este Oprah a Romaniei? Doar la marimea curului: plecata de la Pro, a disparut. Lucian Mândruţă, Andreea Berecleanu, Andrei Zaharescu, Andrei Gheorghe - exista o lista de vedete Pro care s-au lasat atrase de un salariu mai mare soldat, in 9 cazuri din 10, cu moartea lor mediatica. Astia care au plecat acum din Pro sunt niste neica-nimeni pe langa aia de demult. Si astia, ca si aia, o sa sfarseasca in acelasi loc: un tabel cu audiente mici, facut in excel. Asta pentru ca nici unul dintre ei nu poate inlocui sau reprezenta Pro TV.

"Pai le-au luat toti oamenii buni de telenovele!". Cand? Cand nu se mai uita nimeni la telenovele? "L-au luat pe Brenciu de la Vocea Romaniei?" Si ce? Astia sunt in stare sa-i aduca pe aia de la BUG Mafia in juriu, sau sa schimbe targetul emisiunii. "Au luat si Divertis-ul". Pe bune, tu inca mai radeai la Divertis?

Daca va dati doi pasi inapoi si priviti detasat la ce renunta Pro TV, veti vedea ca sunt oamenii si produsele la care ai inceput sa renunti si tu, de ceva timp. Si daca va aduceti aminte de momente importante din istoria Romaniei, veti fi de acord cu mine ca Pro TV reactioneaza cel mai bine la nou, si se adapteaza cel mai bine la schimbari, generand ulterior trenduri. De la manele incoace - chestie pe care l-as fu*e in gura pe Adrian Sarbu - tot ce este nou in televiziunile din Romania a aparut prima oara la Pro TV. Ce fac ceilalti e doar imitatie.

Ce va face sa credeti ca Pro TV n-ar putea reinventa un show de tipul celor facute de Marius Tuca sau Florin Calinescu? Un joc televizat, cu un premiu consistent? Ca n-ar putea deveni, peste noapte, cea mai buna televiziune de stiri din Romania? Stiti cat difuzeaza pe zi Pro TV, din cat produce? Nici 10%.

Adaugati si reactia personala, a voastra si a prietenilor vostri, cand vorbiti despre televiziuni. Intrebati-l pe un martor de-al Andreei Esca la ce se uita si o sa spuna Pro TV asa cum spune stii ca nu ma pot lasa de fumat. Fanii Antena 1 se jeneaza sa admita ca se uita la Simona Gherghe si Dan Negru. Numai fanii Kanal D sunt atat de tampiti incat sa se laude cu preferinta lor.

Pana si eu simt forta Pro TV: la orice ora, oriunde as fi, in orice context deschid televizorul, o fac cu degetul apasat pe 3 - Pro TV. In 9 cazuri din 10 regret ca am facut-o, si schimb imediat. In doua minute ma enervez ca n-am la ce sa ma uit dintre toate posturile romanesti, si migrez pe alea straine. Dar nu ma pot abtine sa nu fac asta, zilnic, de 18 ani de zile....

Nu subestimati Pro TV, da? In acest moment, Pro TV este pentru televiziunile din Romania ce este Facebook-ul pentru toate retelele sociale ale lumii: un model copiat prost. Si va fi mereu foarte greu de invins originalul cu o replica...

www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica