de ce-a scumpit Ponta motorina

Toata lumea e furibunda, pe tema scumpirii motorinei, propusa de Ponta, dar nimeni nu se intreaba de ce se intampla asta. Ponta nu-i tampit. Nu face asta ca sa-si traga singur un sut politic in coa'e. Si-atunci, de ce o face?

De fapt, e foarte simplu: Ponta scumpeste motorina ca sa-si acopere minciunile anterioare. Ce, e singurul care face asta?

Am o cunostinta care mananca mistret de doi ani, desi nu-i place. O face pentru ca acum doi ani, ca sa se acopere pentru un weekend petrecut cu o tipa, i-a spus nevestei ca merge la vanatoare de mistreti, cu niste amici. Nevasta l-a mirosit, si acum, cel putin o data pe luna, ii pregateste masa cu vanatul lui preferat. Amicul meu mai are un pic si face hepatita, dar nu se preda. Ar insemna sa-si recunoasca minciuna.

Ce-ati vrea sa spuna Ponta? Nu mai avem bani in bugetul de stat? Pai daca spune asta, o luam pe urmele Greciei. Nu ma bag in evaziunea cu alcool si cereale, pentru ca de acolo vin banii pentru partid? Pai ajunge la puscarie. Am guvernat prost? Pai zboara pe geamurile Guvernului...

De ce motorina, un carburant oarecare? Pentru ca este cea mai valoroasa marfa posibila. Cu motorina merg camioanele. Fara camioane, adica fara transporturi, viata civilizata asa cum o stim, nu exista. Politicienii spun despre drumuri ca sunt coloana vertebrala a unei tari. Gresit. Sau, mai degraba, incomplet. Albania are o retea impecabila de drumuri si autostrazi, dar face foamea, in lipsa unei economii care sa produca ceva si sa genereze o cerere. Transporturile sunt cele care arata daca o tara exista. Daca produci ceva bun, transporturile vor face posibila vanzarea produselor. Daca n-ai de nici unele, tot transporturile iti aduc la nas ce-ti trebuie.

De cand e prim-ministru, Ponta a guvernat Romania la fel de prost ca toti ceilalti sefi ai guvernului. A lasat domenii intregi nereformate, a incurajat investitiile idioate, a acceptat contractele publice oneroase si a permis incapabililor de la partid sa conduca prost domenii strategice. Si-acum s-a trezit ca Romania e pe craca. Ce era sa faca? De unde era sa mai ia, in conditiile in care in Romania nu mai merg decat trei domenii: pharma, carburanti si alcool?

In pharma n-are voie sa-si bage nasul. L-ati auzit vreodata pe Ponta vorbind despre medicamente? Nici vorba, aici vorbim despre o mafie care-l depaseste. In plus, romanii nu se dau in vant dupa pastile, inca mai supravietuiesc cu leacurile bunicii. De ce credeti ca guvernantii au distrus plafarurile si au dezvoltat o legislatie atat de dura impotriva produselor naturiste?

Daca supraimpozita alcoolul, o lua in mana, pentru ca oricum alcoolul se vinde la negru. Cereale? La fel. Astea-s domeniile care produc sume mari, dar de bani negri. Bani de campanie, pentru toate partidele, nu numai pentru PSD-ul lui Ponta. 

Carburantii, insa... Da, avem niste jucatori, dar pe astia ii doare-n cot de scumpire, pentru ca sunt multinationali, genul asta de decizii nu-i doboara decat daca se iau simultan in 10 tari. Tot de la ei cumparam. Din aceeasi cauza, 90% din marfa e alba, cu acte in regula. Sa pui o taxa in plus pe motorina e o masura eficienta. Toti cumparam motorina, fie direct pentru masinile noastre Diesel, fie indirect, ori de cate ori intindem mana spre o punga de pe rafturile Carrefour.

A, nu le place romanilor scumpirea motorinei? Si ce? Ii rupem, si in campanie le mai dam o sacosa, ceva, sa-i prostim.

Comenteaza, daca ai ce

© 2023 Bogdan Stoica