O sa traim ca americanii cand manelistii nostri o sa sune la fel de bine ca ai lor

Stiu oameni care se uita la un Mercedes si spun, dezamagiti, "mai avem, frate, pana ii ajungem din urma pe nemti". Altii nu concep sa-si ia alte parfumuri decat frantuzesti. Unii adora statiunile din Turcia, iar altii ceasurile elvetiene. Toti avem un punct d-asta, sensibil. Toti avem o coarda anti-patriotica. Sau e patriotismul dezamagitului de propriul destin?

Eu, de exemplu, sunt fascinat de americani. Cum reuseste poporul ala de umflati cretini sa gandeasca atat de grandios totul? Cum mortii ma-sii reusesc ei sa fie in elita a opt domenii din zece? Fara istorie, fara trecut, fara macar un ADN specific, oamenii aia reusesc, fara efort, sa faca lucrurile foarte bine. Si pe alea bune, si pe alea rele.

Sa le luam, de exemplu, manelele. Ca muzica populara n-au, asta presupune radacini culturale comune, ori de unde asa ceva la un popor format din 50 de etnii... Country music egal manele la orice capitol: versuri, tema, prezentare. Star-urile muzicii country arata tot atat de rafinati ca aia din formatia drogatului de Salam. Sunt plini de led-uri, blinguri, snururi, capse, catarame, ciucuri. Te caci pe tine de ras, daca te uiti la un videoclip de muzica country.

Versuri de cacat, clipuri de cacat. Muzica, in schimb... 

 

Media

© 2023 Bogdan Stoica