lensbaby photography lensbaby photography © bogdan stoica

Am facut testul puritatii apei de la Aqua Carpatica. Mare greseala.

Duminica eram la piscina, cu M, cand am descoperit in revista National Geographic doua testere Aqua Carpatica. Stiti voi, povestea cu testul puritatii apei. Si bineinteles ca le-am folosit pe apa comandata pentru M, o apa plata Dorna la 0,5l, adica brandul pe care ea il consuma si acasa. Din teste, a reiesit ca apa din sticluta avea intre 20 si 50 miligrame de nitrati la litru. Adica mult.

Acasa, am facut alta proba, cu apa de la robinet. 50 sau peste, dupa culoarea testerului, are apa furnizata de Apa Nova. Vezi? De-aia nu-mi place, a triumfat pustoaica, desi habar n-are ce sunt nitratii. Iar marti, cand am cumparat apa cu baxul, ca de obicei, M n-a mai vrut sa iau Dorna. Stie ca Dorna are multi. De, copil crescut in spiritul atentiei la ce consuma... si o dovada ca povestea asta, de la Aqua Carpatica, a fost geniala.  

Nitraţii sunt componenţi naturali ai solului si pânzei freatice. Ingeraţi, se transformă în nitriţi, care pot genera alergii, astm, hepatită, litiază, boli cardiovasculare si digestive, cefalee, cianoză şi chiar cancer. 50 mg/l este limita admisă de legislaţia europeană pentru concentralia de nitraţi, însă medicii consideră că această cifră este prea permisivă. Deci da, este bine sa bem apa cu un continut mic de nitrati. 

Asa impresionat am fost de campania Aqua Carpatica, incat mi-am adus aminte ca, daca vrei sa ai succes in jurnalism, nu trebuie sa te lasi impresionat de nimic. Si m-am uitat pe site-ul testulpuritatii.ro, unde apa plata Dorna este afisata cu valoarea testata de 6,32 miligrame de nitrati la litru. Deci, nici vorba de 20. Iar site-ul e facut chiar de Aqua Carpatica!

WTF? Deci testerul ala se umple cu nitrati si daca ma uit la el mai intens, sau ce? Sau e doar un truc de marketing, care sa ne faca sa ignoram ca Aqua Carpatica e mai scumpa (bine de tot!) decat celelalte ape imbuteliate din magazin? Si e scumpa pentru ca n-are nitrati? Nu. Producatorul nu a facut ceva, apei, de e atat de pura, sa zici ca se justifica pretul: asa o scoate din subteran, are fix costurile celorlalte companii

Haios e ca daca te informezi mai bine (la Societatea Nationala a Apelor Minerale, de exemplu), observi ceva: compania care detine Aqua Carpatica are două surse de apă plată şi o sursă de apă carbogazoasă. La cea de apă carbogazoasă, valoarea nitraţilor este de 0,8-0,9, iar la una din sursele de apa plată este peste 1. Deci, nitrati sunt si in Aqua Carpatica.

De ce nu comunica firma  avem cel mai mic continut de nitrati in loc de uite cati nitrati sunt in alte ape? De lacomi ce sunt actionarii? De prosti ce sunt romanii care cred orice? Si de ce pe testulpuritatii.ro, in lista apelor imbuteliate testate, Aqua Carpatica nu apare cu numele scris clar, ci doar cu logo-ul companiei, pe care nu-l stie nimeni?

Concluzie: urata campanie. Manipularea merge, insa. A mers la un copil de 12 ani. Si merge, observ, la o droaie de prieteni adulti. Cand raman gravida o sa beau doar Aqua Carpatica, auzeam chiar saptamana trecuta. Bine, ma! Sa nu cumva sa deschizi, insa, nenorocitul ala de net, cat vei fi gravida. Fii desteapta: informeaza-te numai din reclame.

UPDATE - Mi-au scris cei de la Aqua Carpatica. Un text mult prea lung, dar interesant. Ce-am aflat de acolo, citeste AICI.

Mai multe din această categorie: « Cum sa-i faci fundului un SELFIE street »
© 2023 Bogdan Stoica