stii ca are 4 la mate dupa cum deseneaza un teren de tenis de picior stii ca are 4 la mate dupa cum deseneaza un teren de tenis de picior © bogdan stoica

Lasa-l dracului de Facebook si invata sa faci ceva. Orice

Din capul locului, trebuie sa spun ca nu sunt un fan al documentului numit popular “ecedele”. Am vazut, mai ales in administratia publica, dobitoci sinistri, pe care simpla prezenta a unui laptop ii sperie, ca sa cred ca cine are certificatul ECDL are competente informatice.

Nu pot insa sa nu remarc semnalul de alarma tras de ECDL, prin ceea ce eu cred ca este cel mai important document emis in ultimile 12 luni in Romania. Pe scurt, raportul asta ne spune ca generatia pe care toata lumea o defineste ca fiind “digital native” este de fapt extrem de prost pregatita in a folosi, realmente, un calculator.

Copiii si tinerii cresc înconjuraţi de tehnologie digitala, ceea ce te face sa crezi ca aceste generatii stiu intuitiv cum să folosească tehnologia şi prin urmare nu mai au nevoie de educaţie in domeniu. Pana si eu cad in capcana asta cand vad cate o adolescenta care isi butoneaza telefonul cu o viteza la care nu pot nici macar sa visez.  Sau cat de rapid fuge de pe o retea sociala pe alta, postand poze, comentarii, dandu-si check-in si discutand cu altii.  

De fapt, statistic vorbind, pustoaica e doar o analfabeta digitala. Nu este capabila sa scrie corect in Word, sa faca un tabel si un grafic in Excel, sa scrie o prezentare in PowerPoint sau sa converteasca un fisier doc intr-un pdf. Nu stie sa seteze o semnatura si un filtru in Outlook Express, sa-si curete istoricul actiunilor din Google Chrome, sau sa-si deschida fisierele din laptop de pe telefon. Nu stie cum sa-si securizeze wireless-ul si se conecteaza frenetic la orice retea, indiferent daca e sigura sau nu. Pe scurt: nu ai de ce s-o angajezi, peste cativa ani, decat daca vrei haos in firma.

Ce s-a intamplat cu pustoaica desteapta din clasa a 6-a? Pai, a primit un smartphone si permisiunea de a-si face un cont de Facebook, locul in care daca iti pui poze in care arati bine si postezi doar poze cu citate inteligente, lasi impresia ca esti o persoana foarte desteapta. Cu timpul, ajungi sa crezi ca e ceva de capul tau, si neglijezi orice optiune educationala. Nu trec mai mult de trei ani si esti un adolescent idiot, scuzat de parinti pe motiv “ca toti eram asa”. De aici pana la statutul de adult prost de bubui nu mai e decat un pas, pe care-l faci ocupandu-ti tot timpul liber cu jocuri, transmitere de mesaje şi consum pasiv de conţinut (filme).

Acum esti un adult penibil. Nu evaluezi critic ce-ti ofera tehnologia, nu faci alegeri etice, nu iei decizii pragmatic. Esti doar o persoana expusa la tehnologie, nu abilitata s-o foloseasca. Sub aparenta dezinvolturii, esti rudimentar si incapabil sa utilizezi un computer astfel incat sa meriti un salariu. Gandirea ta critica, cea care te poate face sa ajungi cineva, e in adormire, astfel ca iti supraestimezi competenţele Daca te pun sa scrii un CV, o sa mentionezi ca ai cunoştinţe despre IT “foarte bune” sau “bune”, desi daca te testeaza cineva, te incadrezi la „prost” sau “foarte prost”. Unii chiar o vor face, iar tu vei scrie revoltat, pe Facebook, ca “bosorogii” sau “comunistii aia batrani” nu te apreciaza si ca “pana nu scapam de astia”, tu n-ai un viitor in Romania.

Din partea mea, poti pleca si maine. Faza e ca daca toti va purtati ca niste dobitoci si plecati, tara asta va ramane a nimanui. Tu vei reveni dupa niste ani si vei fi socat ca e tot mai plin de gropi, de hoti prin administratie si de politicieni corupti. Vei fi socat de prost ce esti: pai cine pula mea vrei sa faca lucrurile bine, daca tu nu?

De-aia, imi permit sa-ti dau un sfat. Unul mic, scris prost, pentru ca nu sunt nici tatal tau, nici un profesor de viata. Gandeste-te la Facebook ca la sare. Da, sarea este cea care da gust mancarii. Dar ia gandeste-te: cum ar fi sa mananci doar sare, dimineata, la pranz si seara?

Daca acum ai terminat de citit si imi transmiti ceva de genul “mai du-te’n mortii ma-tii de destept”, am si eu un mesaj pentru tine: “Ba du-te tu in mortii ma-tii! Esti atat de prost incat pot sa te insult si fara sa-ti dai seama. Lasa-l dracului de Facebook si invata sa faci ceva. Orice.”

...............

Daca vrei sa comentezi ceva la acest text, intra AICI.

Mai multe din această categorie: « a bagat marfă la tribunal McDonalds pentru toti »
© 2023 Bogdan Stoica