old bobm detonation old bobm detonation © bogdan stoica

De ce pun reporterii de televiziune intrebari atat de idioate

  • RTV, autor de tentativa de viol, la Parchet:

- De ce ati vrut s-o violati?

Acum ca intrebi, realizez ca am vrut s-o violez pentru ca voiam s-o f*t. Si cred ca am vrut s-o f*t pentru ca mi s-a sculat. Iar erectia a venit de la sine cand am vazut-o pe victima in sortul ala roz si nostim.

  • Antena 3, reportaj cu sinistratii, dupa inundatii:

- V-a luat apa casa? Si acum ce faceti?

- O f*t pe ma-ta, aia fac. De unde mortii ma-tii crezi ca stiu ce-o sa fac? O sa vad eu ce fac....

  • Antena 1, reportaj cu un tip pe jumatate prins sub o masina, dupa accident:

- Va doare?

- Nuuuu, papusa. Stau aici pentru ca ma plictiseam. Plus ca ploua....

Intrebarile sunt reale, raspunsurile nu. Mi-am imaginat eu ce-as raspunde, daca as fi interpelat intr-o maniera atat de penibila. Pana acum, n-am vazut pe nimeni care sa reuseasca sa raspunda intrebarilor cretine puse de reporterii de eveniment ai televiziunilor. 

Stiu de ce se pun intrebarile astea atat de prost formulate. Faci telespectatorul sa devina foarte atent la stire, pentru ca astea sunt intrebarile pe care si le pune publicul. Il mai faci si pe eroul stirii sa cedeze psihic, si sa rabufneasca, obtinand astfel efectul de puternic impact emotional. Sunt mai degraba intrebari de interogatoriu decat de presa, menite sa te dea peste cap, nu sa te informeze. 

Stiu si care e motivul pentru care nu mai exista o stire fara asa ceva. Stiti cum e intr-o televiziune? Daca vii de pe teren, ca reporter, cu o stire cu cinci sateni violati de o vaca, dar n-ai nici imagini, nici declaratia victimei, ti se spune "nu difuzam asa ceva". Televiziunile din Romania pun accent pe imagini, nu pe valoarea informatiei difuzate. De-aia si vedem la tv atat de multe stiri cu arestari si accidente: sunt cele mai ieftine si usor de facut stiri. Si nu de putine ori, povestea ajunge sa fie distorsionata de imagini: daca televiziunea are un video cu o bataie, in care ia un sut in cur si vedeta X, n-o sa mai vezi la tv cine a fost agresorul, sau victima ramasa fara cap, ci doar ca X a patit ceva.

Astea nu mai sunt stiri.

Sunt doar agresiuni televizate, asupra psihicului colectiv, dupa modelul Dan Diaconescu: tine-l pe om in alerta, vorbeste-i ori despre pericole iminente ori despre solutii miraculoase si va fi atent la tine. Chiar dependent.

Comenteaza aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2019 Bogdan Stoica