fotografii Gabriel Liiceanu fotografii Gabriel Liiceanu © bogdan stoica

De ce e foarte nasol sa fii Plesu sau Liiceanu zilele astea

Mai stiti de ce s-a luat Andrei Plesu de Radu Beligan? Pentru ca a considerat impardonabil faptul ca un om cu notorietate lui Beligan sa-l sustina pe Ponta si nu pe omul ales de Basescu, cel care l-a hranit pe Plesu ani la rand, oferindu-i diverse posturi, de la ministru la consilier prezidential. Din cauza ipocriziei manifestate in raport cu Radu Beligan, Plesu si-a luat-o intr-un asemenea hal de la actori, jurnalisti, analisti si bloggeri, incat a mai marait o data scurt, invocand dreptul la opinie (pe care nu i-l acorda si lui Beligan), si-a tacut. 

Dar azi a fost reluata poezia anti-Beligan, in varianta lui Gabriel Liiceanu. Alt basist declarat! Si bineinteles ca reactia a fost aceeasi: s-au repostat pe facebook citate in care Liiceanu il pupa in cur pe Basescu, iar textul sau este ridiculizat.

Dupa episodul Plesu, eu unul as fi anticipat aceasta reactie. Iar Liiceanu e mult mai destept decat mine. Si-atunci, de ce a facut-o?

Pentru ca trebuie, ba.

Pentru ca e ordin. Iar ordinul se executa, nu se discuta.

Credeti ca Liiceanu n-avea altceva mai bun de facut decat sa scrie despre Radu Beligan si despre un demers petrecut acum doua saptamani, interval de timp egal cu o suta de ani, in televiziune? Eu cred ca avea. E o toamna incredibila, forfota umana specifica verii s-a dus, agresiunea tentatiilor de tot felul s-a terminat, frunzele isi schimba culoarea, parcurile sunt superbe, poti citi afara, in hamac, poti sa bei un ceai cu prietenii bucurandu-te de soarele bland.... E anotimpul inspiratiei pentru unul ca Liiceanu, va spun eu. 

Dar daca trebuie.... aia e. Te duci frumos si faci ce trebuie. 

Mi se pare cretin, de-a dreptul, sa spui ca Radu Beligan e un mercenar nemilos al PSD, care se foloseste, intr-un mod malefic, de uriasa sa influenta asupra romanilor ca sa-l faca presedinte pe Victor Ponta. Pentru ca sunt doar doua explicatii pentru endorsement-ul facut:

  1. fie Beligan a luat cateva sute de euro, cum ia Andi Moisescu cand este MC la o petrecere de companie;
  2. fie Beligan chiar il place pe candidatul PSD. Pana mea, cati ani are Beligan? Doua sute? Pai toti cei de varsta lui tin cu PSD-ul....

De fapt, nici nu conteaza. Radu Beligan e doar cunoscut. Fie ca spui "beligan" sau "eugenie", e tot aia. Nu se intampla nici un declic emotional. Beligan nu e un lider de opinie. Nu mai e atat de popular, lipsind de la televizor. Si nu cred ca parerea lui despre Ponta conteaza, electoral vorbind.

De-aia cred ca Plesu si Liiceanu au fost pusi sa se ia de el. Si tot de-aia cred ca e foarte nasol sa fii Liiceanu sau Plesu, zilele astea. Sa nu puteti voi, bai, sa va bucurati de toamna asta superba, de frica sa nu va injure lumea pe strada ca va luati aiurea de un batranel ramolit.....

cumpără o carte mișto pentru o tipă mișto:

w1 w2 w3 w4

© 2019 Bogdan Stoica