intr-un spital din Romania intr-un spital din Romania fotografie de Bogdan Stoica

Va deranjează foarte tare că mă doare-n cot de voi?

La mine pe blog nu se comenteaza. E spatiul meu, scriu ce vreau, cum vreau. Nu va place? Nu cititi, si gata. Pe psnews.ro, locul unde scriu de vreo luna (sau doua?), insa, lucrurile nu stau deloc asa. Ala e un site de stiri, nu un blog, iar comentariile cititorilor fac parte din reteta.

E campanie. Unii tin cu X, altii cu Z. Si orice as scrie, mi-o iau in toate gaurile. Stiam ca o sa se intample, si, pe fond, ma lasa rece. Am ignorat tot, pentru ca mereu am altceva mai bun de facut.

Azi, insa, am fost un dobitoc. Am intrat in jocul unuia, incercand sa-i explic ceva, pentru ca parea ca intelesese aiurea ce-am scris. Atat mi-a trebuit. M-a facut prost, si-a imaginat o familie in jurul meu, formata tot din prosti. Apoi i-a venit gasca de amici, care si-au imaginat si ei cat de prost sunt. Dialogul cu mine disparuse, discutau intre ei despre mine si despre prostia mea cu o ardoare, de ziceai ca asteapta de dimineata sa faca asa ceva.

Ce-aveti, ma?

Adica, atat de trista va e viata, incat nu mai suportati o alta parere decat cea in care credeti? Si ce daca nu-mi place X, sau Y? Ce daca scriu ceva urat pe buletinul meu de vot? Cum va poate afecta asa ceva?

Oamenii astia, care sustin ca n-ai voie sa ai o parere, pentru ca ei au alta pe care au voie s-o detina, nu ca tine, mi se par fascinanti. Pentru ca, de obicei, sustin truisme de cacat. Ponta a zis ca face, deci minte. Iohannis a zis ca face, deci spune adevarul. Iar daca indraznesti sa spui ca nu-ti place nici unul, esti tot un bou, pentru ca nu te-ai gandit la Macovei.

Stiu ca, in marea lor majoritate, comentatorii astia sunt platiti sa combata. Stiu si ca sunt, tot in mare majoritate, niste mici hiene lașe, care n-ar scoate o vorba, daca te-ai intalni cu ei pe strada. Pe internet, insa, sunt tigri. Iar Facebook-ul este locul de joaca perfect pentru acesti alienati, care au nevoie zilnic de o confirmare a faptului ca ei cred in ceva valoros. Si se iau in serios, oricare ar fi miza si oricum ar fi tonul. Nu conteaza daca te distrezi scriind.

"Umorul negru nu e pentru oricine", mi-a zis I, azi. Stiam, dar probabil ca azi am avut o cadere de calciu. Sa incerci sa convingi pe cineva, de ceva, pe internet, a devenit ceva de domeniul fantasticului. Oamenii astia nu mai intra in coliziuni de idei, ca sa ramana ceva valoros dupa discutie, ci vor sa-ti impuna ție punctul lor de vedere.

Si stiți de ce? Pentru ca al tău nu conteaza. Al tău e prost. Știu ei mai bine.

Marș, mă.....

© 2023 Bogdan Stoica