iie romaneasca iie romaneasca http://ecarpathian.com/

Experiment: cine/cum reactioneaza cand vede un bărbat în camașă populară

Am fost, acum vreo lună, la ziua unui amic la care se lasă, mereu, cu beţii crunte, mâncare simplă şi muzică populară cântată chiar de noi pe sculele, pe care le confiscăm de fiecare dată de la band. Si mi-a plăcut foarte mult să văd că un alt amic a venit în ie, pe care a asortat-o la nişte jeanşi. Soţia lui - la fel. Arătau foarte fresh şi mişto şi atunci mi-am dat seama că dacă aş avea o ie, aş purta-o. Asa am pus pe mine una din cele 3 cămăși populare oe care le am ca sa fac urmatorul experiment: s-o port.

Eram curios la maxim de ce fel de reactii ar aparea, pe unde umblu eu, intr-o zi obisnuita, cand o sa le intre unul pe usa imbracat cu o ie. Pariam ca unii o sa rada pe infundate. De prosti ce sunt, evident, pentru ca nu e nimic aiurea in a purta ceva ce te defineste. Americanii, de exemplu, o fac in fiecare zi. In plus, un pustan blond din Romania, care sta la bloc si e alergic la polen, dar se da dur in haine a-la-50cent - mi se pare, din perspectiva asta, de zece mii de ori mai demn de ras decat un roman care poarta un costum romanesc. Sunt convins, de asemenea, ca unii o sa aprecieze cămașa, nu pe mine. Nu sunt singurul care crede ca hainele populare romanesti sunt chiar misto. Mai ales ia. O poarta actorii de la Hollywood, este unul dintre articolele romanesti afectate de contrafacere, au folosit-o designeri ca Tom Ford sau Yves Saint Laurent... Sunt convins si ca o sa dau de oameni care o sa decida sa poarte si ei, din cand in cand, ceva de genul asta. Iar experimentul meu a avut ca scop raspunsul la intrebarea: Cati? Cati dintre cei cu care o sa interactionez o sa creada ca sunt nebun, cati o sa creada ca sunt un patriot modern si cati o sa decida sa poarte si ei asa ceva, luni, de Ziua Romaniei, sau de Ziua Iei, pe 24 iunie?

  1. Iar vineri a fost ziua cea mare. Am iesit din casa la fix sa intalnesc taximetristii cu care ma injur o data la 3-4 zile, pentru ca blocheaza strada. Cinci rasete. Bun, deci cinci voturi contra.
  2. Am fost s-o duc pe fiica-mea la o prietena. Si in masina, am constatat ca, desi sunt doar cu camasa, pe sub care am pus cel mai subtire pulover pe care il am, nu paralizez de frig, desi in masina erau zero grade. Am luat-o pe M de acasa, si desi ma asteptam la ceva de genul "hahaha", am primit un "Iti sta bine, tati. Da' nu stiam ca esti asa patriot". Scor: 5 anti-0 neutru-1 pro
  3. Apoi am ajuns in mall, sa ma vad cu un amic. Bodyguarzii au ras amical si au zis ca e misto camasa. 5-2-1.
  4. Prietenul meu a ras cu lacrimi de mine, vazandu-ma in camasa taraneasca. 6-2-1. Am gasit, la o masa vecina, doua pustoaice. Le-am intrebat ce cred despre camasa mea, si au zis ca li se pare foarte cool. Asta nu l-a impiedicat insa pe Marius sa rada in continuare. Scorul ajunge la 6anti - 2neutru - 3pro. Sau erau doar politicoase?
  5. M-am dus la hipodrom, sa fotografiez debutul demolarii vechilor cladiri. A fost momentul zilei, pentru ca era extrem de frig, dar si pentru ca in presa nu vezi multe tinute extravagante, oamenii se imbraca adecvat evenimentului. Erau cel putin 30 de persoane, din care am vazut razand de mine vreo 5. Alti doi colegi au considerat camasa cool. Scor: 9anti-27neutru-5pro.
  6. Am mancat, la pranz, cu niste amici, opt la numar, din care am avut un sustinator, care detine o cămașă cam la fel, doi care au zis ca-si cumpara si ei, doi care n-au zis nimic si unul care a ras la maxim. Oamenii din local s-au uitat lung dupa mine, deloc apreciativ. Scor: 18anti-29neutru-8pro.
  7. Am lucrat, ceva timp, la o masa din acel local, iar dupa 5, cand am luat-o pe M de la scoala si am dus-o acasa, am ajuns iar in mall, la un magazin sportiv, unde vanzatoarea m-a asigurat ca am o camasa misto. M-am mai intalnit cu doi amici, care si-ar fi permis sa-mi zica "ce-i cu asta pe tine?". N-au zis, asa ca ii trec la neutri. Apoi ziua s-a terminat, am mers acasa. Nimeni in parcare, nimeni in lift. Trag linie....

Scor final: dintre toti oamenii cu care am interactionat in ziua in care am purtat la vedere o camasa traditionala romaneasca, 32% n-ar purta niciodata asa ceva. 52% dintre ei n-ar avea nici o problema cu oamenii care poarta asa ceva, iar 14% ar achiziona si purta o cămașă populară. Sincer, rezultatul este surprinzator pentru mine. Ma asteptam la ceva mai rau. Se vede, insa, ca etnic-retro-ul nu mai reprezinta o nișă.

diverse chestii populare vechi, autentice, găsești AICI.
singurele bijuterii etnice românești făcute ca pe timpuri sunt AICI.
cărțile mele (că na, vin sărbătorile, trebuie să faci daruri mișto), sunt AICI.
© 2023 Bogdan Stoica