Palatul Culturii Ploiesti Palatul Culturii Ploiesti copyright Bogdan Stoica

Domnu' Cosma, dati-l afara pe Gogu de la Palatul Culturii

Am fost aseara la Palatul Culturii, la concertul sustinut de Cezar Ouatu & co. Eram curios sa vad cum iese un concert cu tinuta obligatorie in cea mai spectaculoasa incinta din Ploiesti. Pentru ca, in caz ca n-ati stiut, Sala Coloanelor din Palatul Culturii a fost renovata impecabil. Faceti-va drum, intr-o zi, pe la scarile alea mari ale Palatului, intrati sub un pretext oarecare si aruncati o ocheada in Sala Coloanelor. O sa va dea pe spate, va garantez.

Asta, ziua. Si numai daca nu intalniti si unul dintre incapabilii care populeaza palatul in interes de serviciu. Pe cel mai incapabil dintre ei, administratorul cladirii, pe care o sa-l denumesc generic "Gogu", mi-ar fi placut sa-l cunosc ieri, la concert, si sa-l intreb niste chestii.

1. De ce e frig, Gogule, in cladire? Ce, e casa parasita? Nu este normal sa tii neincalzita o cladire de patrimoniu, pentru ca se face praf. Nu mai zic ca macar atunci cand iti dai acordul pentru un eveniment black-tie, si te astepti sa vina multa lume buna, faci ceva si incalzesti macar spatiul dedicat evenimentului.

2. De ce nu merg reflectoarele de pe cea mai spectaculoasa fatada din centrul orasului, Gogule? Ai idee cat costa o lampa pentru un proiector? Vreo 20 de lei, cu maxim 150 de lei rezolvai problema. Ai idee cum arata un covor rosu pus pe niste scari scufundate in bezna? Si cum a ratat toata lumea un moment standard la astfel de evenimente, respectiv poza pe covorul rosu de la intrare, din cauza ca tu n-ai considerat important sa faci ce face orice om cand i se arde un bec: cumpara unul si-l monteaza, sau roaga pe cineva sa o faca pentru el. Erau, de fata, vineri seara, cei de la Mercedes, Cartrans si Liegeois. Crezi ca i-ar fi deranjat sa faca asta, ca sa iasa bine evenimentul, daca le spuneai, macar, din timp, ca esti atat de incapabil incat sa nu tii cont de un detaliu care face diferenta?

3. De ce nu te-ai ocupat sa fie curatenie in zona scarilor, Gogule? Unde ai mai vazut tu o intrare intr-o asemenea locatie, la un asemenea eveniment, "decorata" cu bidoane de plastic, pungi de chipsuri si chistoace? Stiu ca in zona aia isi fac veacul rockerii si skaterii, si e perfect sa fie asa, e teritoriul lor diurn. Dar ori stai cu gura pe ei sa-si ia gunoaiele cand pleaca, ori faci curat dupa ei, cand esti gazda unui asemenea eveniment.

Si inca ceva. Esti insurat, Gogule? Daca da, roag-o pe sotia ta sa mearga la coafor, sa-si duca cea mai buna rochie la curatat, si apoi du-o intr-o seara de-asta rece de decembrie in bufetul Garii de Sud. In zona aia, peronul e neluminat, sunt baltoace de urina, si, daca are noroc, un caine o sa-i transforme rochia clasica in ceva gen haute couture. Si daca se vaita ca nu e bine, rasteste-te la ea: "Rabda, femeie, asa e la un black-tie event cand ma ocup eu de asta!"

Una peste alta, Gogule, ai avut noroc. Organizatorii au facut minuni ca sa nu se vada ca pe tine te-a durut in cur. Iar lumea care a venit la concert e prea bine educata ca sa-ti faca taraboi pentru problemele pe care le-ai creat, neimplicandu-te. La un concert Banica Jr. mancai bataie sigur, de la femei. Iar daca faceai tu, un party, cu neamurile tale, iti garantez ca nu mai primeai nici un sms de "la multi ani" de Sarbatori, de la rude. 

In final, un mesaj pentru Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova, entitate care detine Palatul Culturii: dottore, degeaba tii la patrimoniul local, degeaba ai finantat proiecte pentru conservarea mostenirii orasului, degeaba ai renovat cu o caruta de bani Palatul Culturii, daca l-ai dat spre administrare unui amator. Gata, s-au terminat alegerile, acum poti redeveni autoritar, asa ca iti recomand calduros sa-l concediezi pe acest baiat, oricine ar fi el. Te-a facut de ras la cel mai important eveniment cultural din 2014. Plus ca pun pariu ca, daca-mi bag nasul prin hartiile acestei cladiri, gasesc inca 50-100 de motive care sa conduca la concedirea lui. Cum ar fi, de exemplu, asta.

.......

Cei care ati fost la concert: de luni incolo, cautati-va pe www.humansofploiesti.ro 

© 2023 Bogdan Stoica