je ne suis pas charlie je ne suis pas charlie

martirii falsi de la Charlie Hebdo

Imaginati-va urmatoarea scena: in noaptea de Inviere, cineva se duce la o biserica ortodoxa din Romania imbracat cu un tricou pe care scrie "crestinii romani sunt de cacat cand dau de anafura". Eu deduc, logic, ca individul va manca o bataie decenta. Asta daca experimentul nu are loc la Vaslui, unde putem fi siguri ca experimentalistul va fi omorat. Dar sa zicem ca scapa neomorat. Amenintat va fi sigur, mai ales daca e tot ala care de Craciun a purtat tricoul cu "crestinii romani isi fac daruri cu bani pe care ii fura statului prin evaziune", si care, de Sfanta Maria, a purtat tricoul cu inscriptia "Napoleon zicea ca toate femeile sunt curve, deci si maica Precista este". Clar, dementul cu tricouri cu mesaj o sa aiba nevoie de protectia politiei ca sa ramana in viata. Pe toata durata vietii. Asta desi, legal, ai voie sa porti tricouri cu orice, in afara de simboluri naziste sau obscenitati. Nimeni n-o sa puna problema rational, respectiv: De ce trebuie protejat un trepanat care a vrut cu tot dinadinsul sa ofenseze o comunitate religioasa? Nu. Politia din judetul ala o sa-i asigure protectie prostului, ca sa-l tina in viata, desi si-a pus singur viata in mana comunitatii.

Nu a fost un atac anti-jurnalism. Nu esti jurnalist cand scrii glume. 

Nu sustin terorismul, nici omorurile, iar despre fanaticii religiosi am o parere foarte proasta. Nu aprob si nici nu sustin ce-au facut jegurile alea care, azi, in Paris, au omorat 12 oameni. Dar ma intreb care era/este folosul adus democratiei de "jurnalistii" de la Charlie Hebdo. Si le zic "jurnalisti" cu ghilimele pentru ca, in afara caricaturilor anti-islamice care i-au facut celebri, baietii aia nu faceau jurnalism. N-au publicat anchete care sa scoata la iveala afaceri de coruptie, si nici stiri care sa foloseasca cuiva. Faceau si ei niste misto-uri modeste, chititi complet pe comunitatea islamica. Si-au castigat faima fiind extremi, nu plini de umor. Cautati pe net caricaturile lor: pe bune, alea-s glume? Rade cineva la ele, in afara unor cretini pentru care Islamul este raul suprem pe pamant?

O rafuiala intre doua culturi de cretini

Pentru glumitele lor de cacat, baietii astia de la Charlie Hebdo au fost amenintati de fundamentalistii islamici inca de acum doi ani, munceau cu un politist in redactie, in timp ce alt politist le insotea redactorul-sef si la baie. Dar au continuat sa faca misto de musulmani, desi n-aveau umor. De-aia au si fost ucisi: pentru se comportau ca niste extremisti, iar alti extremisti au considerat asta impardonabil. A fost o rafuiala intre doua culturi de cretini: unii care nu suporta sa nu fie lasati sa se ia de oricine, iar altii care nu suporta ca oricine sa se ia de ei.

A venit timpul sa facem distinctia intre libertatea de expresie si responsabilitatea cuvantului scris. Nu mai putem sa ne luam de unii si de altii doar pentru ca sunt diferiti de noi. Eu, de exemplu, sunt anti-manele, dar n-o sa gasiti pe acest blog manifeste violente anti-Salam. Daca unii vor sa moara saraci si prosti pe ritmuri repetitive nu e treaba mea, eu ma manifest doar parasind imediat locurile unde se asculta asa ceva. In aceeasi logica, nu era treaba celor de la Charlie Hedbo daca religia islamica e cool sau nu. 

O mai spun inca o data, pentru cretini: nu aprob omorarea celor 12 insi, in atentatul de azi de la Paris. Dar va rog frumos sa nu mai spuneti nimanui ca cei 12 sunt niste martiri ai democratiei. Erau la fel de intoleranti ca asasinii lor, doar ca foloseau altfel de arme. Sigur, ce vedeti la tv si pe net arata mult mai sensibil si mai misto decat ce-am scris eu aici, acum. De-aia, am o rugaminte: peste vreo luna, incercati sa vedeti ce s-a intamplat in Franta, in urma atentatului. Ce decizii s-au luat, ce modificari structurale au aparut, ce investitii s-au facut si in ce, cine a luat contractele. Si stiti de ce? Pentru ca, in politica nu este vorba despre democratie, libertate, demnitate, viata sau moarte. In politica, totul se reduce la trei cuvinte: follow the money.

UPDATE 1 - La nici 24 de ore de la atentat, pe ebay.com au aparut deja anunturi de vanzare a unor exemplare din ultima editie a ziarul francez, la preturi incepand de la 1.200 de euro. Ce va spuneam?

UPDATE 2 - La doua saptamani de la atentat, proprietarii Charlie Hebdo au scos un numar special, de colectie, intr-un tiraj de un milion de exemplare. La 3 euro bucata, le-a iesit de-o shaorma cu de toate, nu? 

*********

*************
mon sponsor c'est moi:

w1w2w3 w5w4w6 w00

© 2023 Bogdan Stoica