fashion event - cinque terre fashion event - cinque terre © bogdan stoica

Mai dati-le dracului de LIKE-uri, va rog.

Nikon. Concurs "Best of Your Photo". "Fotografia cu cele mai multe like-uri..."

Wall-Street. Concurs "Cea mai buna idee de guvernare". "Ideea cu cele mai multe like-uri..."

Si tot asa..

Ce sanse are un fotograf bun, fara cont pe Facebook, sa castige premiul ala de la Nikon Romania? Pai il invinge, in competitie, orice elev popular de clasa a 7-a, care se milogeste pentru like-uri in toata scoala! Ce sanse are un nene bun intr-un business, care are o idee geniala despre transporturi, de exemplu, sa fie promovat de Wall-Street? E la birou toata ziua, nu pe Facebook. Concursul ala de idei o sa fie castigat de un cretin popular.

Si pe urma, Nikon o sa se mire ca fotografia premiata e criticata de cunoscatori. Iar redactorul-sef de la Wall-Street.ro o sa se faca de ras la primul spritz cu niste oameni de business, care o sa-i explice ca ideea premiata e o tampenie.

De jurii ati auzit, baieti? De oameni competenti, care pot fi implicati in jurizarea si promovarea unor idei, valori, noi si bune? De ce tot faceti apel la LIKE-uri, de parca ar exista niste valori si niste opinii pertinente in spatele lor?

  • Inna este artistul roman cu cele mai multe LIKE-uri pe Facebook. Ati cumparat vreun CD cu Inna, vreodata? Este Inna un produs cu adevarat ok pentru voi?
  • Playboy este revista cu cele mai multe LIKE-uri. Cumparati Playboy? Pe bune?! De ce?
  • Opel este masina din Romania cu cele mai multe LIKE-uri. Visati la un Opel? Hai, pe bune, chiar va doriti un Opel?
  • Stiati ca Anna Lesko are mai multi fani pe Facebook decat Stefan Banica Jr? Sau ca Ponta este deasupra KFC, in top?
  • Stiati ca proiectul Rosia Montana este mai apreciat, pe Facebook, decat Ursus?

Si inca mai credeti in LIKE-uri? De ce?

Un LIKE e doar forma unei emotii de moment. Iti place poza, te-a rugat un amic, te-a atins frazarea.... In spatele unui LIKE nu e nimic real. Ia incearca sa dai un LIKE pe emag.ro, la fotografia unui televizor, si vezi daca ti-l trimit aia, acasa.

UPDATE - M-a sunat cineva de la Nikon, sa-mi spuna ca la concursul invocat de mine sunt doua mecanisme de departajare, premiul cel mare se acorda prin jurizare, si doar premiile mici se acorda prin votul publicului. M-am uitat pe site si asa e. Ideea este, insa, aceeasi: ce treaba au voturile unor anonimi in evaluarea profesionala a unui produs?

© 2023 Bogdan Stoica