poiana brasov poiana brasov © bogdan stoica

Poiana Brasov? Nu, multumesc, prefer locurile cu oameni misto

Prima oara cand mi-am pus schiurile in picioare m-am infipt cu ele intr-o stanca si-am scapat doar cu un lemn infipt in picior. Am ramas optimist. Cu sania am zburat de pe curba de nivel de la cotă direct intr-o rapă de 40 de metri. N-a fost rau, doar cateva contuzii si hainele făcute praf. A trebuit sa-mi rup clavicula pe gheata ca sa-mi dau seama ca n-am competente in sporturile de iarna populare. Asa că, logic, n-am ajuns decat foarte rar in "perlele" montane ca Poiana Brasov. Dar am ajuns vara asta. Optimist, pentru ca no snow, no show. Si-am gasit o statiune incremenita in proiectul lui Ceausescu.

  • Drumurile sunt alea facute de el.
  • Bancile sunt alea facute de el si culmea, arata senzational, cu patina aia a timpului.
  • Cosurile de gunoi sunt alea facute de el (apropo, am descoperit un tun CNADR, o sa revin pe subiect).
  • Indicatoarele si stalpii de electricitate sunt montati de el.
  • Modul in care te misti si te distrezi in acest mediu turistic este fix ala de pe vremea lui Ceausescu!

Noi sunt doar hotelurile, vilele si pensiunile care arata absolut oribil de la distanta. Nu vezi doua cu arhitectura asemanatoare, sau cu acoperisuri la fel sau cu o "decorativa" asemanatoare pe fatada. Estetic, Poiana Brasov e la fel de chicioasa ca un cartier de tigani imbogatiti din furat. Frate, si nu pricep de ce. E atat de greu sa impui niste standarde urbanistice care sa integreze in peisaj altceva decat casoaiele alea oribile? Exista cineva la Primaria Brasov care imi poate explica ce cauta faţadele de bond, balustradele de inox si culorile stridente strălucind printre brazi? N-are nimeni internet in institutia aia să observe ca in fotografiile din statiunile straine culoarea dominanta este verdele copacilor, nu pestriţul amestec de galben/bej/bleu/roz al cladirilor?

Plus ca statiunea e in moarte clinica. La 10 dimineata, nu vezi tipenie de om in statiune. La 11.00 noaptea, daca iesi din hotel, vezi doar faţade intunecate si paznici. Unde-s, frate, chestiile care distreaza turistii? Unde-s parcurile de distractie in aer liber, unde-s localurile cool, unde-s salile de biliard sau bowling? Unde bei ceva pana la patru dimineata, daca nu vrei sa ramai in hotelul in care te-ai cazat? 

Si de ce sa fii atat de tampit sa stai sa bei ceva in localurile din hoteluri, cand astia iti cer 20 de lei pe un pahar de vin varsat, mare cat un pachet de tigari? Ce-i cu preţurile alea, frate?

Am stat trei nopti si patru zile in Poiana Brasov, si in afara de panorama aia superba, care face din Sinaia si Busteni niste coteţuri betonate, n-am vazut nimic demn de o industrie de turism misto. Vad insa un viitor exact ca al Busteniului si Sinaii. La cum se construieste acum in Poiană, pun pariu ca nici peisajul ala n-o sa mai ramana mult timp, asa. In scurtele mele plimbari pe jos am vazut prea multe macarale, prea multe cife de beton si o puzderie de mormane de moloz. Dimineaţa te trezesti in sunet de drujba, nu de pasarele.

Du-te in Poiana pentru intalniri de business, workshop-uri, conferinte, e locul perfect pentru asta. Dar nu te duce ca turist, cu cei dragi, cu familia sau prietenii. O fi Poiana Brasov una dintre cele mai frumoase statiuni din Romania, dar e extrem de scumpa, anosta, comunista si controlata de niste oameni care n-au nimic de dat inapoi acelei naturi superbe din jur. Da, s-au facut niste investitii cu care prostesti un turist strain sa vina o data, dar nu vad de ce ai reveni aici cand ai Austria si Elvetia la preturi comparabile, si Bulgaria la preturi de nimic. 

Si mai e ceva nasol. Ceva care arata ca oricat s-ar da de speciali si de eco, investitorii din Poiana Brasov sunt doar niste romani obişnuiţi, disperaţi după bani şi nepasatori la impactul de mediu. Asa ca prima oara cand o sa te cazezi in Poiana Brasov, dupa ce iti iei camera, lasi bagajele, iesi pe balcon si tragi satisfacut o gura de aer curat, te rog sa cobori din hotel si sa dai o tura in jurul lui. Undeva, in spate, o sa gasesti ceva de genul fotografiei de mai sus. Ala e modul real in care s-a investit in Poiana Brasov: cu nesimtire, tupeu si mercantilism extrem.

Daca-mi pierd o saptamana, cu bruma de experienta in jurnalism de teren pe care am acumulat-o, bag in sedinta 80% din investitorii din zona si creez un subiect de presa eco demn de presa internationala. N-o s-o fac, dar e foarte probabil s-o faca altii, si atunci sa te tii branding de tara...

Si sa mor daca pricep de ce ti-ai da banii unui individ de genul asta, care violeaza mediul in fiecare zi, in conditiile in care tu te-ai dus acolo exact pentru mediu? E ca si cum i-ai da bani, de o sabie noua, interlopului care iti terorizeaza cartierul...

Ai fost in Poiana Brasov? Povesteste-mi: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica