magazinul Oana - Oana Store magazinul Oana - Oana Store www.facebook.com/oanastore

Cum sa alegi si sa cumperi o perdea

Ea e blonda cu ochi albastri, el e saten cu ochi albastri. Tineri, sub 30. Cand ii vezi, zici ca-s doi hipsteri care cauta o baba s-o traverseze strada, chiar daca ea nu vrea. Zici ca habar n-au de nimic, dar stiu ei mai bine orice, despre tot...

In realitate, cei doi muncesc de capiaza, toata ziua. Au o mica afacere. Un magazine de metraje, perdele, draperii, ace, brice si *^@#, chiar la Complexul Mare Nord. Magazinul ala este locul in care tu te duci ca diva, cu o poza salvata de pe net, in telefon, si Oana te ajuta sa alegi un material, pe care echipa lor il croieste si finiseaza; apoi sotul ei vine la tine sa ia masurile apartamentului si-ti face si montajul perdelei. Nu trebuie sa stii nimic, despre nimic, nu trebuie sa cauti prin oras suruburi, bride, sa te dai cu capul de masa ca nu intelegi nimic din instructiunile de montaj ale galeriei... E suficient sa te duci la magazinul lor, cu o idee in cap si niste bani la tine. Sunt atat de buni incat au inceput sa primeasca cereri si din Bucuresti, unde adaosurile in domeniul asta sunt uriase, nu ca ale lor...

Ai zice ca o afacere ca asta nu poate sa fie decat foarte prospera, nu? Ca celor doi le merge bine, ca-s lideri de piata in domeniu...

Ei bine, nu.

Mai exista si alte magazine de perdele care fac si finisaje, mai exista croitorii, mai exista firme de montaj. Nimeni din oras nu mai are toate serviciile pe care le asigura ei, dar fiecare serviciu de-al lor este concuratde cel putin inca o firma. Si asta ar fi ok, concurenta mentine preturile realiste. Problema lor cea mai grava o constituie insa retelele de retail. Magazine gen Baumax, Dedeman, Leroy Merlin, Praktiker... Acolo perdelele costa mult mai putin, pentru ca ăia cumpara vapoare intregi, din China. Iar romanii, ca fraierii, se duc dupa pret.

Nu ma pricep la perdele, dar stiu un lucru: cand ai de cumparat ceva pe care o sa-l folosesti pe termen lung, nu cumperi produsul ala in functie de pret. Te uiti si la calitate, la serviciile post-vanzare (gen montaj, sau garantie), la costul de intretinere. Pretul mic, la genul asta de produse, este doar metoda prin care comerciantul ăla scapa de o porcarie. Iar comerciantii din super/hiper marketuri sunt cei mai buni la asa ceva si cei mai cinici, deopotriva. De-aia, eu consider retelele de retail la fel de nocive ca bancile.

[Paranteza: Ganditi-va un pic: care este avantajul real pe care il aduce un magazine Carrefour, intr-o comunitate?
- Preturi mai mici la mancare? Esti foarte prost daca ai impresia ca preturile sunt mai mici decat la piata, sau la o carmangerie...
- Oferte periodice? Sigur, daca esti un bou care cumpara ceva doar pentru ca e ieftin, nu pentru ca are nevoie, da, este minunat! Acum ai un loc unde sa-ti arunci banii pe prostii...
- Toate produsele intr-un singur loc? Da, e genul de loc in care toate produsele sunt mediocre sau proaste, la preturi mai mari sau egale cu ce iti ofera orasul.
- Comert civilizat? Pe bune? De cand n-ai mai vazut toate casele de marcat deschise? Te simti apreciat cand stai la coada ca la Fisc? Sau cand vor sa-ti vanda niste portocale mucegaite? 

Acum gandeste-te ca un Carrefour inchide, in medie, 10 magazine de cartier, detinute de vecinii tai, prietenii tai, parintii colegilor de la scoala ai fiicei tale. Gandeste-te si ca daca magazinele astea se inchid, locul lor va fi luat de case de pariuri, farmacii sau sucursale bancare in cel mai bun caz. In cel mai rau, disparitia lor scade valoarea proprietatilor din zona, inclusiv a ta. Gandeste-te cati bani ies din Romania printr-un Carrefour. Majoritatea produselor nonfood vin din China, iar majoritatea produselor romanesti sunt facute de firme cu actionari straini. Companiile mici, romanesti suta la suta, n-au loc si bani sa-si tina produsele pe un raft de hypermarket. Finantezi niste ne-romani, cand cumperi din Carrefour, sa stii. Iar daca tara asta merge prost, e si din cauza ca ne cheltuim banii pe bunurile facute de altii.

Stiu, in capul tau e chestia aia, tipic romaneasca: “Da’ de ce sa-mi imbogatesc eu vecinul? Ce, el ma cheama cand are nevoie de ceva? Mai da-l in ma’sa!”. Ce sa zic, esti genial! Imbogateste-i pe actionarii Carrefour, atunci! Nu-i cunosti, ei nu dau doua parale pe tine, n-au o problema cu practicile incorecte de comert exersate in magazinul lor, pe tine, dar e bine ca te gandesti la prosperitatea lor. Inteligentule! Inchid paranteza]

Un Dedeman sau un Praktiker sunt fix din acelasi film cu Carrefour. Sunt niste companii detinute de niste oameni foarte bogati, care au puterea de a distruge toate afacerile locale mici care-i concureaza. Chiar daca iti sugereaza prin marketing prosperitatea si bunastarea, aceste entitati ti-o pun in pericol, nu ti-o aduc. Da, stiu ce-o sa zici: ca cei de la Dedeman sunt romani. Sunt romani, dar sunt din Bacau, nu-si plimba copiii pe aici, nu-si cheltuiesc banii prin cartierul tau, nu platesc decat taxe pe cladirea aia portocalie si dau niste salarii deloc mari. Cum sa le dau bani lor, si nu unuia cu care ma pot intalni in parc?

Cum sa-ti iei, frate, perdele de la Dedeman?!

  • - Cum sa accepti sfaturile despre perdele ale unui pusti platit cu minimul pe economie?
  • - De ce ai purcede singur la masurarea si montajul unor chestii la care nu te pricepi?
  • - Cat de prost esti sa economisesti o suta de lei in schimbul unei alergaturi zdravene dupa accesorii, bormasina, autofiletante?
  • - Cat esti de fraier sa crezi ca munca de o dupa-amiaza intreaga, impreuna cu un văr pe care va trebui macar sa-l cinstesti, iti va aduce altceva decat un rezultat mediocru?

Stii unde o sa ajungi? La:

  • - “Ma bucur ca-ti place perdeaua, si mie mi-a placut, dar am luat prea putina, si vaca aia nu mi-a spus ca trebuie sa masor cu tot cu falduri”
  • - ‘Nu te uita la mine ca ca sta stramba perdeaua, iubi e geniul care a montat-o asa. A zis sa facem economie...”
  • - “Fata, sunt plina de nervi, am vrut sa calc perdeaua si s-a topit!!! E din plastic, daca poti sa-mi imaginezi asa ceva…”

Uită, te rog, de marile rețele de retail. Sustine-ți vecinii antreprenori si cheltuieste-ti banii in comunitate, cu cat e ea mai prospera, cu atat e un mediu mai sigur pentru copiii tai. Si ia-ti perdele de la profesionisti, nu de la niste oarecare...

Disclaimer: Nu-mi plac corporatiile pentru ca isi depersonalizeaza angajatii si fac intotdeauna afaceri proaste pentru capitalul autohton. Sustin cat pot si cum pot initiativele private misto, facute de oameni care-mi plac. Nu am primit perdele, draperii, ciucurasi sau favoruri sexuale, pentru a scrie acest text. Sigur, daca esti bou, poti sa-ti iei perdelele de unde vrei si sa ma injuri pe fb.com/bogdanstoica.ro.

© 2023 Bogdan Stoica