JCI? Nu.

Poate n-am înțeles eu despre ce este vorba, dar regret foarte tare că m-am dus la întâlnirea JCI de la Ploiești. Asta desi imi plac maxim intalnirile de tipul asta, de obicei vorbitorii chiar au ceva de comunicat. Sambata, insa, n-am avut noroc. Era o vreme superbă, iar eu am stat, între alți o mână de oameni, să ascult niște speech-uri care nu m-au îmbogățit cu nimic. N-am nimic cu speakerii, fiecare din ei și-a demonstrat deja valoarea, dar nu cred că "ești un lider dacă ai un singur om care te urmează", cum a spus speakerul nr. 1. Nu cred nici că Tudor Chirilă este "liderul noii generații", cum a spus, cu emoție în glas, speakerul nr. 2. Nu cred nici că "România este țara tuturor oportunităților", cum a spus speakerul nr, 3, prietenul meu Decebal. Nu mă bucur că am pierdut speech-urile 4 și 5 - poate acolo era esența - și mă oftic că l-am pierdut pe Dona, de la TNR,  cu care discutasem un pic, la o țigară, până să plec la treburile mele.

Nu mi-a plăcut nici povestea evenimentului. S-au strâns bani pentru Crăciunul celor fără casă. Ok, asta sună binișor. Dar de ce trebuia să ne pierdem 3-4 ore pentru o colectă? De ce s-a mediatizat atât de prost evenimentul, de-au venit doar trei'jde de persoane? Cui a folosit cheltuiala cu chiria sălii, sonorizarea, mape, pixuri, foi de hârtie și rollup-uri? Cui a folosit că niște oameni deștepți s-au cărat la Ploiești să spună chestii unui public care încape într-un microbuz? Nu cumva dacă stăteam toți acasă erau mai mulți bani pentru houmleși?

Și, dacă mă gândesc bine, nici JCI nu mi se pare vreo șmecherie. O fi la București, o fi în alte părți, o fi pe afară... La Ploiești, însă, am sesizat sambata faimoasa atitudine falimentară, specifică cvasi-tuturor ong-urilor: stabilim un obiectiv și gestionăm prost atingerea lui, dar organizăm un heapăning la care spunem niște platitudini superbe și facem ca povestea să arate bine în online. Apropo, asta chiar mă disperă: cum să postezi, nene, 60 de fotografii de la un eveniment cu trei'jde persoane?! Ne-ai luat pe fiecare față/spate/profil, ca pe niște telefoane de urcat pe olx? 

Până la momentul în care o să mă bag într-o grupare de-asta (da, recunosc, mă mănâncă-n cur), vă recomand un singur ONG din Ploiești. Unul cu proiecte făcute perfect, an de an, cu impact în oraș, cu oameni competenți și care n-o arde scump când strânge bani. ĂstaRestul sunt, vă asigur, pistoale cu apă. 

Închei invitându-vă să vă uitați la poza de mai sus. Eu sunt, în timpul evenimentului. Uitați-vă câta interesul pe mine...

Ești membru JCI? Nu te suspectez de rele intentii, ci doar de pierderea completa a focusului enunțat pe site-ul vostru. Îți recomand să te miști mai cu talent dacă vrei să fii lider și în afara JCI, să devii rapid antreprenor, indiferent dacă ești minor, fie și cu o listă de produse de vânzare pe olx,  și să înveți cât să devii profesionist măcar în organizarea de evenimente caritabile de succes. Mă poți injura aici.

© 2023 Bogdan Stoica