ai avut fotografii compromițătoare pe facebook și le-ai șters? s-o crezi tu!

"Bogdan, ţinem la tine şi la amintirile pe care le împărtăşeşti aici. Ne-am gândit că ţi-ar plăcea să revezi această postare de acum 2 ani".

Daaaa, imi aduc aminte. Am luat-o pe M mai devreme de acasă, am fost la Biblioteca Judeteana unde era punctul central de colectare Showbox Ploiesti. Am lasat cutiile, ne-am minunat de amploarea operatiunii, am făcut daughterie-ul de mai sus, apoi am dus-o la scoala. Seara, M mi-a spus ca a vorbit cu niste colegi sa umple și ei niste cutii de pantofi cu daruri, pentru copiii amărâți. Era foarte incantată de povestea asta, cu crăciunul dintr-o cutie de pantofi. Cum spuneam, îmi aduc aminte perfect ziua aia. Uitasem doar că a fost acum doi ani. Dar, uite, Facebook e atât de drăguț încât îmi reamintește asta cu o fotografie...

.... pe care am șters-o de pe Facebook!!!

Acum doi ani, aveam vreo patru sute de poze cu M, lucru care nu i se părea deloc cool. De comun acord, am sters cam 70% din ele. Anul trecut. Sau, cel puțin, așa credeam până azi. Paranoic cum sunt, n-am postat, niciodată, pe Facebook, vreo imagine de care să-mi fie rușine sau care să-mi poată crea probleme mai târziu. Dar mulți o fac. Gesturi teribiliste, excese, nuditate.... Textul ăsta le este dedicat celor care n-au apucat încă să facă asemenea prostii tactice. Nu urca pe Facebook, indiferent de nivelul de confidențialitate al albumului, fotografii care te prezintă într-o etapă a vieții susceptibilă de a crea o impresie proastă. Nu în fundul gol. Nu când tragi pe nas. Nu când vomiți, sau când pocnești un homeless. Și știi de ce? 

Pentru că oricat de prietenos ar părea, Facebook nu este prietenul tău. E o țară online. Este a doua țară a lumii, ca populație, după China. Iar guvernanții acestei țări nu sunt foarte diferiți de guvernanții de căcat cu care ne confruntăm noi. Vor bani și informații cu care să controleze lumea. Nu le da, ca boul, muniție pentru războiul pe care-l vor purta, cândva, fix împotriva ta.

*******
© 2023 Bogdan Stoica