9 secrete ale unei reclame eficiente la radio

  • Am avut reclamă la radio, dar n-a funcționat.
  • La ce ore s-a difuzat?
  • Nu știu...

Și uite așa a mai aruncat un întreprinzător român niște bani pe geam. Vreo 600 de euro, mai exact. Cel mai probabil, stația aia radio, văzându-l bou, i-a făcut un spot scump pe care i l-a difuzat seara și noaptea. Normal că n-au fost efecte...

Reclama la radio nu e rea, dar nu mai e ce-a fost. Nenorocita asta de tehnologie ne-a scos radio-ul din program așa cum ne-a scos ziarele, mersul la sifoane sau făcutul de smântână în casă. Eu, de exemplu, nu am nici un radio în casă și ascult radio doar în mașină, iar când încep reclamele, schimb postul. Nu-s singurul, alții nu ascultă nici atât, sunt cu CD-ul sau cu stick-ul mp3 după ei. De-aia, din regele comunicațiilor, radio-ul a ajuns o chestia așaaaa, care ajută o afacere doar în anumite condiții. Și e destul de tricky, zilele astea, să ai o campanie eficientă de publicitate la radio. Dar nu imposibil. Trebuie să fii atent la niște detalii. 

Să zicem că ai o tarabă de praz și murături la piață și nimeni nu cumpără de la tine nimic. Iei decizia să finanțezi o campanie de publicitate. La tv nu se uită nimeni, pe net nu stă nimeni... Așa ai auzit tu. Logic, îți rămâne radioul. Suni, ceri o ofertă și vine agentul să te împacheteze. 

1. Nu te lăsa împachetat. Cere audiențe. Cifre oficiale, auditate. Dacă vine cu statistici din burtă, refuză-l. Mai bine bei banii.

2. Întreabă cât costă producția unui spot audio. E un cost important, mai ales când ai un buget mic, sau când vrei să mai intervii pe mesaj, ulterior. Vezi dacă nu cumva poți să-l faci în altă parte, sau asigură-te că cei de la radio nu vor folosi elemente media cu copyright, că pe urmă oalele financiare se vor sparge în capul tău.  

3. Redu durata spotului cât poți. Agentul va încerca să-ți vândă un spot de 30 de secunde, că așa s-a împământenit obiceiul. Nu e cazul decât arareori. În 15 secunde ai timp să comunici esențialul și să rogi oamenii să intre pe site pentru detalii, că oricum nu stă nimeni la volan notând ce aude la radio. Sau, dacă ai mai multe lucruri de promovat, fă două spoturi, de 15 secunde fiecare.

4. Am folosit, la punctul 3, expresia "la volan". Da, mașina a rămas, pentru 99% dintre oameni, singurul loc în care mai ascultă radio. Din acest motiv, audiența la radio este mai mare dimineața decât ziua sau seara și mai mică în weekend decât în cursul săptămânii. Reține asta, te rog, orice ți-ar spune agentul de publicitate, pentru că interesul lui e să difuzeze publicitate în spațiile goale, nu în spațiile bune de emisie. 

5. Negociază prețul. Orice ai avea pe foaia aia, poți să tai 30% din prima. Din ce știu eu, la Ploiești prețurile de listă pot scădea și cu 60%. Sau, dacă agentul se ține tare, iar tu ai mărfuri/servicii cu valoare adăugată mare, încearcă să obții un barter. 

6. Nu semna pe perioade lungi de timp cu difuzări puține pe zi, așa ceva faci doar când ai un brand bine cunoscut, businessul merge și vrei doar să aduci aminte oamenilor că exiști. O campanie scurtă, cu multe difuzări, e ceva mai eficientă. Difuzări dimineața, da?

7. Nu lăsa campania asta radio să meargă singură. Fă back-up mesajului din spot și pe site, și pe rețelele de socializare. Evident, și în sediu.

8. Dacă ești genul toată ziua la tarabă, pune-ți vocea în spot, chiar dacă ești sâsâit, peltic sau fonfăit. Va conta foarte mult pentru mine, când vin să iau praz și murături, să să recunosc vocea, pentru că așa se crează spontan o legătură între noi, din care tu ai de câștigat.

9. Ia spotul ăla, atașează-i o poză-două și urcă-l pe net, ca fișier video. 

Bonus, sfatul nr 10: Renunță la campania radio. Clienții tăi sunt acum pe net, și e atât de ușor să-i identifici după vârstă, sex, locație, obiceiuri de consum. Sigur, ești liber să o faci o campanie radio, dar măcar fă-o după ce îți pui următoarele întrebări: 1. când am cumpărat eu ceva în urma unei reclame radio? 2. ce produse apăreau în reclamele radio auzite azi-dimineață? 3. concurenții mei au reclamă la radio?

publicitate

© 2023 Bogdan Stoica