are cineva idee, când dă HBO în reluare comedia aia cu Tolo și Badea?

Foarte rar se bucură un român de o zi în care poate vedea, limpede, care sunt jurnaliștii și entitățile de presă care au telecomanda în mâna unui băiat din servicii. Ei bine, astăzi e o astfel de zi. Deschideți, vă rog, toate site-urile de știri pe care le citiți în mod constant și căutați știre cu confruntarea Tolo-Badea. Dacă relatarea e proTolo, să știți că citiți un site care adoră S**. Dacă în știre se spune că Tolo a fost făcut muci, să știți că acolo lucrează fanii S**. 

De fapt, lucrurile sunt foarte simple: ancheta lui Tolo nu e o țesătură solidă de fapte și argumente, prin care Badea s-a chinuit să facă o găurică. E doar o dantelă fragilă, oricum ai trage de ea o rupi. Numai că nu vrea nimeni s-o rupă. Dacă Antena 3 ar fi vrut să-l facă muci pe Tolo, nu i l-ar fi scos în cale pe Badea, un tip care n-a lucrat niciodată ca jurnalist și care nu știe unde și cum să verifice niște afirmații, nici să se uite cum se cheltuiesc ACUM banii de sanitație ai spitalelor nici cum s-a schimbat raportul de forțe în zona decidenților-cheie din sănătate în urma scandalului Hexi. Antena Grup are, în spatele obositorului de Gâdea, niște jurnaliști formidabili, pe lângă care Tolo e un biet amator. Cu Carmen Avram ca interlocutor, de exemplu, lui Tolo i-ar fi curs sânge din nas în cinci minute, iar Carmen nu e cea mai șmecheră din trust. Așa, cu Badea, atât de mândru că e Torquemada pentru necredinciosul trustului, a ieșit doar o comedie proastă. Cei doi au jucat, la Antena 3, o scenetă penibilă cu sau fără voia lor. Și ghici când? Fix în timpul unui meci, că românul nu e deloc pasionat de fotbal! Nu-nu!

Ce ar fi grozav să rețineți este că afacerea Hexi nu este o miză, ci doar un pretext. Băieții din farma își aprind trabucurile cu 20 de milioane de euro, cât producea luzerul de Condrea. Dar ca pretext, HexiPharma a fost perfectă, exact ca arhiducele ăla asasinat la Sarajevo doar ca să înceapă primul război mondial. Dând în Hexi, s-a dat într-unii care controlează fluxurile financiare din cea mai mare bancă din România. 

Nu, nu mă refer la BCR, ăștia sunt niște pârliți care plimbă vreun miliard de euro pe an. 

Nici la BRD, niște vai de capul lor. 

Mă refer o bancă mai mare și mai mișto decât toate băncile din România, care umbrește, ca valoare, și zăcământul de aur la Roșia Montana. 

Banca asta se numește Casa de Asigurări de Sănătate.

În caz că nu știați, CAS rulează anual vreo 5 miliarde de euro. Bani privați, ai oamenilor. E cea mai mare sumă de bani deținută de o entitate românească. Și sunt bani adevărați acolo.

Bancnote, nu "active bancare", ca la amărâții de la BCR sau BRD. 

Bancnote, nu "file bugetare", ca la Ministerul Sănătății, care rulează anual doar vreo 1,5 miliarde de euro. 

Ca să înțelegeți cât de mulți bani sunt la CAS, fac câteva comparații:

  • ministerele cu cele mai mari bugete din România sunt Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. Împreună, cele două ministere nu au câți bani are CAS
  • cifra de afaceri anuală cumulată a Kaufland, Carrefour, Lidl și Metro e mai mică decât încasările Casei de Asigurări Sănătate
  • Dacia? Niște meschini, fac doar 4,2 miliarde euro pe an.
  • OMV Petrom? În urmă, și ăștia, doar 4 miliarde de euro.

Notați în telefon, pe undeva, să nu uitați: miza reală a scandalului Hexi e aducerea la butoane a unor otrepe care să facă posibilă privatizarea CAS, astfel ca banii ăștia mulți-mulți-mulți să ajungă la niște băieți. S-a mai încercat o dată, cu Raed Arafat ca pretext, ținta fiind atunci măcar privatizarea serviciilor de ambulanță. N-a mers, se încearcă iar. Iar dacă nu merge nici cu Hexi, o să se mai încerce o dată. Sunt cinci miliarde de euro pe masă, la suma asta devine atent și Soroș un miliardar, merită chiar să bagi 100 de milioane de euro într-un guvern nou, sau într-un partid nou...

Și, așa, for fun, dacă tot citiți știri la ora asta, căutați pe aceleași site-uri și mega-scandalul cu Isărescu și cu BNR. 

Nu mai e, nu?

Bine.

#noaptebunăromânia

după ceva atât de trist, merge ceva vesel, nu? 

© 2019 Bogdan Stoica