lasati in pace fetele de la Cluj

Am vazut imaginile de la Balul Bobocilor, de la Cluj si mi-am dat seama ca ma afecteaza mai mult decat o stire obisnuita. Asta pentru ca fiica mea are 15 ani, e fix din filmul ăla, cu fete de 15 ani. Inevitabil, m-am gândit cum aș fi reacționat dacă ar fi făcut așa ceva și aș fi aflat asta de pe net, o data cu toată țara?

1. M-aș fi judecat foarte aspru, ca părinte, că nu m-am prins cum este, pe dinăuntru, fiică mea.

2. Aș fi dus-o la un psiholog, să văd dacă nu cumva #magirl are niște traume la un nivel care mi-a scăpat complet;

3. Aș fi dus-o și la test IQ, să văd dacă nu cumva e foarte proastă. Cand sugi o banană, în public, în clasa a 9-a, ți-ai asigurat o reputație pe cinste până în clasă a 12-a, adica ti-ai facut singura viata un iad. Iar copiii trăiesc din reputație, sunt animale sociale, si sunt nemilosi unii cu altii. 

4. L-aș fi bătut un pic, sau, cum zice un amic de-al meu, "i-aș fi aranjat altfel mâinile și picioarele", pe profesorul care a supervizat balul bobocilor. El este singurul vinovat de ce s-a întâmplat, participanții la bal erau minori, deci trebuia să fie supravegheați nonstop. Adolescenții de azi sunt doar mașini de făcut tâmpenii, exact cum am fost și eu. Vorba aia: când să faci tâmpenii dacă nu în adolescență?

5. Aș organiza un mega-mare-super proces, în civil, pe daune, fotografului care a dat presei imaginile. Când te plătește un nene să faci poze la un eveniment, i le dai doar lui. Nu lu' ma-sa, nu lu' ma-ta. Si, in nici un caz, nu presei.

6. Aș organiza un proces similar tuturor entităților de presă care au difuzat imaginile fără să blureze figurile adolescentelor implicate. Nu ai voie să stigmatizezi, astfel, niște minori, imaginile astea sunt doar un moment din viață lor, nu ceva ce îi definește. Dacă se sinucide vreuna din fete, în urmă oprobiului public, cine răspunde? [#deontologiipulii #fuckAdevarul]

7. După ce aș rezolva cu poliția (pentru că l-am rupt pe prof) și cu avocatul (pentru procesele cu fotograful și cu presă) i-aș spune fiicei mele ce-i spun mereu când se simte aiurea că a greșit ceva: "Ce-ai făcut e doar o greșeală, nu noul tu. Stai liniștită, o să faci greșeli de zeci de ori mai mari decât asta. Important e să înveți din fiecare și să nu le repeți, pentru că numai un prost face de mai multe ori același lucru așteptând alt rezultat".

Lasați in pace fetele de la Cluj, da? Asa eram si noi* la varsta aia, doar ca lipsa retelelor sociale facea ca doar cativa oameni (nu toata planeta, ca acum), sa stie cat eram de prosti.

*am sarit "in picioare cu rostogolire" de pe o cladire de 3m si mi-am spart botul cu proprii genunchi

 

© 2023 Bogdan Stoica