biserica ma-sii de treaba

In general, parintele din imagine nu are nimic de zis de bine de mine, dupa ce am interactionat un pic intr-o emisiune tv, pe tema colegilor sai. Si am facut-o aproape cordial, sunt convins ca e bine ca oamenii sa creada in ceva, de la Iisus la iPhone, dar nu-s fanul preotilor, pentru ca nu cred ca Dumnezeu, la cat e de smecher, ar avea angajati atat de naspa, pusi pe furat si pe capatuiala, cum sunt 90% din preotii pe care eu i-am cunoscut. Deci nu ma suspectati ca m-a apucat nustiuce pro sau contra nustiucarui rahat de curent politic, da?

I-am facut poza asta parintelui doar ca sa va introduc in atmosfera. Era la sedinta Consiliului Local de acum cateva zile, unde ajunsesem cu alta treaba decat scrisul de stiri. Preotul vorbea foarte frumos de una din primele biserici ale Ploiestiului. Una care inca mai exista. O biserica care adaposteste o pictura fabuloasa de Iosif Keber si o icoana oferita de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului din 1877, după ce ţarul a petrecut Paștele la Ploiești. O biserica unde Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Iorga, Nichita Stănescu si Toma Caragiu au venit sa se roage. O bucatica de istorie cum sunt putine.

Faza e ca acum ploua in biserica, pe minunea aia de pictura. Iar zidurile-s subrede, specialistii zic ca biserica ar putea sa nu apuce aniversarea de 200 de ani, din 2020. Iar parintele venise la sedinta CL sa ceara bani pentru reparatii.

Reactia consilierilor si directorilor din Primarie, pe durata celor 3-4 minute, cat a vorbit parintele, a fost colosala. Unii au ras. Altii au vorbit la telefon. Unii se certau, iar unei tute i-a sunat telefonul exact cand parintele voia sa incheie cu versurile unui colind. "Scuze, am uitat versurile", a zis preotul dupa ce a asteptat rabdator ca telefonul tutei sa nu mai sune. Dupa aia a plecat.

Cumva, reactia alesilor locali mi se pare absolut normala: anul asta nu sunt alegeri, deci nu au nevoie ca acest preot, sau altii ca el, sa predice in biserica pe tema partidului X sau Y, "deci lasa-ne, nene, ca noi avem de furat banii astia, nu sa-i dam pe restaurari", spuneau moacele lor. Uitandu-ma la ei, am avut revelatia ca, cel mai probabil, biserica aia se va face praf, si toate celelalte dupa ea. Culmea, eu cred ca e o situatie de care se face vinovata tot Biserica Ortodoxa Romana.

Pana cand biserica nu-si va cheltui enorma avere si pe salvarea patrimoniului, nemaicerand bani nimanui, si pana cand preotii n-o sa se mai simta datori sa zica numele unor politicieni in timpul slujbelor, n-o sa avem nici preoti misto, nici credinciosi misto, nici politicieni misto. Evident, n-o sa mai avem nici biserici, picturi si alte dovezi ca lucrurile se faceau bine si frumos inca de acum cateva sute de ani.

Daca textul asta te-a intristat, citeste ceva mai vesel.

w1 w2 w3 w4

© 2019 Bogdan Stoica