cum recunoști un fals influencer

Dacă vinzi dopuri de plută și ai nevoie de promovare nu trebuie să-l cauți pe cel mai mare specialist în dopuri de plută de pe net. Se prea poate ca omul să existe, dar nu e obligatoriu să fie și un influencer. Poate are charisma unui scaun, poate scrie ca o pulă, poate e doar un piscotar care și-a creat reputația de influencer milogindu-se să intre la toate evenimentele dedicate dopurilor de plută. În domeniul dopurilor de plută, influencerul poate fi un tip care scrie despre vinuri, sau unul ca Maticiuc, pe care îl citesc bautorii de vin din alte motive. Plus că e mai ușor să promovezi vinurile care au dopuri de plută de la tine decât să explici bețivanilor de pe net cât de mișto sunt dopurile tale.

Influenceru' e un fel de dropie. Știi tu, specia aia de pasăre, aparent supusă extincției în anii 80, dar care a mai fost fotografiată (evident, pozele sunt neclare și făcute de la distanță), în diverse zone sălbatice din România. E o raritate, care va să zică. Nu e ăla care înclină balanța între iphone și samsung, dar dacă-l citești sau urmărești, începi să te simți mândru că ai iphone sau samsung. În mod logic, dacă vinzi ceva, e bine să-l ții aproape pe influencer. Fiind un tip urmărit de grupuri mari de oameni, care-i apreciază judecățile de valoare ca fiind corecte, omul te poate ajută să vinzi mai mult decât ai vinde în mod obișnuit.

Asta e momentul în care te gândești să-i dai niște bani, că să te promoveze? Te-ai gândit bine. Orice sumă de bani cheltuită cu un influencer face bine afacerii tale, cu o condiție: să nu arunci cu bani într-un fals influencer. Că ăștia nu-s ca dropia, sunt ca vrăbiile. Adică o puzderie. Dacă nu ești complet retardat, sau dacă nu lucrezi cu o agenție de marketing/PR de retardați, îți va fi ușor să-l identifici pe falsul influencer, pentru că neavând ce are un influencer veritabil (adică o armată de followeri în spate), o da de gard în următoarele feluri.

Numai un fals influencer se vinde pe aproape moca sau pe foarte mult.

Dacă influencerul spune că te costă 50 de euro, șterge-l din lista, e clar că ce vinde el se poate cumpără cu facebook ads. Dacă-ți cere 5.000 de euro e fix din același film, și-a pus tariful ăla la plezneală, cu speranța că dacă prinde măcar un client pe an, tot a făcut o șmecherie. Așa fac eu in domeniul fotografiei de nunta. Pe care n-o fac cu placere, am senzația că o nuntă e un festival de ipocrizie și snobism, așa că tariful meu de nunți, fără brief, fără pre-wedding, fără trash the dress, fără prelucrare foto, fără albume printate, e de două mii de euro. Păi cine pula mea îmi da banii ăștia, de care alți fotografi carora le plac nuntile vin cu doi oameni la job, nu cu unul, plus o droaie de scule, fac fotografii și înainte și după nuntă, îți fac postere, albume, cd-uri, filme, magneți, tricouri, pula mea, mai au să o și fută pe mama-soacra.... Pe de altă parte, pe #magirl n-ar deranja-o deloc o asemenea contribuitie la fondul de studii si acesta este motivul pentru care în loc de "nu fac fotografii la nunți" raspund la emailuri cu "da, dar va costă două mii de euro".

Numai un fals influencer te caută în loc să-l cauți tu pe el.

Să zicem că ești singurul care aduce în România ceva. Niște mașini, niște telefoane, niște bijuterii, pula mea, ceva mișto, care transformă, un pic, statusul social al celui care-l deține. Vrei să te faci cunoscut, vrei că lumea să știe că nu mai e nevoie să comande de afară chestia aia, pentru că o ai tu, la București. Dacă înainte să pui mochetă în noul sediu îți sună telefonul și cineva spune că te poate ajuta să devii mai vizibil pentru că el este influencer, roagă-l să te scuze puțin, apoi salvează-i și blochează-i numărul. Nu ai nevoie de el, el are o nevoie disperată de tine. Fie vrea sa-si asocieze imaginea cu a ta ca sa justifice telefoanele date concurentei tale, fie are nevoie de niste lei si din toata piata de advertising doar tu, un nou venit, nu stii inca ce hram poarta si ce influenta mica are, de fapt.

Numai un fals influencer se recomanda a fi influencer.

Serios. Dacă și-a pus "influencer" la "despre", poți să te piși pe el. Cu boltă. Dacă scrie, singur, despre el, că e influencer, poți, din nou, să te piși pe el. Dacă se recomandă, atunci când îl cunoști, că este influencer, șterge-te pe mâna cu care ai dat noroc cu el, scoate pula și pișă-te pe el, pentru ca un influencer veritabil nu se prezinta astfel, așa cum nici Robert de Niro, când intră în localul tău, nu se prezintă ca "actor". Nu e nevoie: dacă ai televizor, sau dacă ai fost vreodată la cinema, e imposibil să nu știi cine e domnu'.

******************
lecturi la fel de superbe ca asta - în cărțile de pe  https://shop.bogdanstoica.ro/
© 2019 Bogdan Stoica