Opt bani, săracilor. Opt bani.

Opt bani. Atât a primit amendă ING Bank, de la Protecția Consumatorului, pentru mizeria de weekendul trecut, pentru fiecare dublare a unei tranzacții făcute de clienți. Au fost 225.000 de clienți afectați, în total, fiind, de departe, cel mai mare incident financiar din istoria Romaniei. La vreo 7.000 dintre ei dintre ei povestea a fost mai complicată, pentru că tranzacția dublată de-am'pulea de catre bancă i-a dus în zona de "fonduri insuficiente". Nu cred că cei 225.000 de români afectați și-au cumpărat creioane, de doi lei bucata. Au fost, probabil, note de plata în cârciumi, cumpărături prin mall-uri, carburant prin benzinarii, shopping online... La doar 10 lei / tranzacția, suma dispărută din conturi a sărit de două milioane de lei. La 20 de lei/tranzacție se adună patru milioane. La 50 de lei / tranzacție vorbim de peste doua milioane de euro. Si sunt sigur ca au fost sume mai mari de atat. 

Iar Protecția Consumatorului a aplicat băncii o amendă de doar 20.000 de lei. Cam opt bani de victimă. Nimeni n-a întrebat nimic despre cum mama dracului s-a întâmplat asta, cum pula mea s-a petrecut taman în weekend, dacă s-a mai întâmplat, la ce scară, dacă nu cumva se întâmplă și în alte bănci, dacă nu cumva legislația română permite jefuirea periodică și sistematică a conturilor oamenilor. Nimic, nene! ANPC a dat amenda relaxat. Și nici măcar nu a dat-o pe cea mai mare. Știu carciumi de pe litoral care au fost amendate cu mai mult. 

Nici faptul că ING Bank a fost anchetată în Olanda pentru încălcarea legii privind spălarea banilor și finanțarea terorismului n-a contat pentru ANPC. Nici faptul că banca a plătit 750 de milioane de euro amendă, autoritatilor olandeze, ca ancheta să se oprească. Dar probabil că la ANPC România nu citește nimeni știrile externe...

Pe fond, mă doare fix în pulă și de ING, și de banii clienților ING, printre care nu mă număr. Scriu despre incidentul asta pentru că nu scrie nimeni sau scrie într-un fel care să nu facă valuri. Clientii ING sunt senini si relaxati, au incredere in banca cum au pesedistii in Dragnea. Digi, de exemplu, a pus știrea pe site după miezul nopții (nu mă mir, bugetul ING de publicitate tv e consistent). Iar ANPC n-a scris pe Facebook nimic despre amenda, ci doar despre incident, desi in alte cazuri... 

Așa că vă rog să rețineți doar că, dacă veți fi vreodată jefuit de o bancă, statul român n-o să va sară în ajutor. Reprezentatul statului o să vină umil, ca o slugă, mormăind timid ceva despre obligația de a da o amendă, iar banca aia o să cheme un băiat cu o roabă de mărunțiș, pe care o să-l arunce, cu dispreț, spre gloata de proști rămasă fără bani, rostind din când in când, insulta aia de cocalar prost: "săracilor". O să fiți rugați să va aplecați și să ridicați de pe jos nu mai mult de opt monede mici, de căcat. Uitați-va bine la ele: nu sunt ale voastre nici alea.

În încheiere, va rog să va imaginați ce s-ar fi întâmplat cu ING Bank dacă ciugulea cateva milioane de euro din conturile a 225.000 de germani, englezi sau olandezi. Ce-ar fi scris Bild, Financial Times, The Post. Ce-ar fi zis autoritățile, ce amenzi s-ar fi dat, ce anchete s-ar fi făcut și câte procese ar fi avut loc.

Intelegeti, da? Săracilor.

 

Cartile mele sunt in librariile Carturesti, Diverta, Humanitas, dar si pe net, aici: 

https://edituraunivers.ro/book-author/bogdan-stoica/

... daca locuiesti in afara Romaniei, cumpara-le de pe Amazon:
https://amzn.to/2CEYuA6

© 2019 Bogdan Stoica