Cel mai bun nisip pentru pisici e facut de un prieten de-al meu

Nu i-am zis pisicii "Ghenă" degeaba, știu exact când se cacă, după miros. Asta deși baia, unde se află litiera lui, e în capătul opus al holului, la cinci metri de sufragerie. Și orice aș avea de făcut, trebuie să las totul deoparte și să mă duc, să apuc lopățica aia cu găurele și să caut, prin nisipul din litieră, bomba chimică care i-a ieșit pisicii din cur și care pare că poate desprinde plăcile de faianță de pe pereți. Și e frustrant. Eu chiar sunt atent, la baie. Nu las niciodată urme ale activității mele pe acolo, folosesc zilnic peria și detergentul lichid pentru vasul de toaletă, iar atomizorul cu parfum de pe perete e folosit de fiecare dată. Sunt cumva mândru că, deși restul camerelor arată ca în orice casă locuită de un burlac, baia e demnă de o cameră de hotel. 

Ca să fiu exact: era, pană sa-l adopt pe infect. Acum am în baie doua probleme: fie litiera pute de-ți mută nasul din loc, fie te intepi sau aluneci pe nisipul aruncat din litieră de sărăcia gri care tocmai și-a facut nevoile (câteodată cred că pisica mea e reîncarnarea unui biciclist căcăcios, așa pedalează). Și nu mai știam ce nisip să cumpăr. Ăla mare, alb, semitransparent, din silicat, nu e bun de nici o culoare. Cumva, cristalele alea își împrumută mirosul unul altuia, indiferent câte s-au udat sau murdărit de rahat si în câteva zile pute toată litiera, cu sau fără bombele micuțului în ele. Nisipul simplu, ăla care costă foarte puțin prin Carrefour, este odios. Pute si nefolosit, și asta te face să treci peste scopul pentru care ai adus și vărsat, într-o cutie din casă, așa ceva. Nisipul parfumat, făcut din pietricele alea care seamănă cu creta, ar fi cel mai bun dacă n-ar fi extrem de ușor. Fiind usor, lepra il aruncă prin toată baia. Mai are și o oarecare aderență la blana lui, așa că-l si plimbă prin tot apartamentul, astfel încât, dacă nu folosesc zilnic un aspirator, încep să găsesc nisipul peste tot. Mai e un produs, care nu e nici o adunătură de peleți moi, nici nisip, și care e parfumat într-un mare fel cu lavandă. Problema e că în primul sac am găsit doi gandacei. Vii. În al doilea erau trei. Așa că mi-am băgat pula în brandul ăla, forever. 

Eram cumva împăcat cu gândul că, asumându-mi să infiez mică jigodie de la ghenă, mi-am adus mirosul unui tomberon plin în casă, când m-am (re)întâlnit cu Gabriel Bruj. Tipul cu zeolitul. Ne știm cam de un an. Bine mobilat la cap, omul e pasionat de artă și vine periodic într-un loc unde și eu mă duc destul de des. Știam doar vag cu ce se ocupa. Până acum, când m-a lămurit. Eram în locul perfect: la standul lui de la Indagra, cu o droaie de produse și de pliante in jurul nostru.

ze00

Gabriel face produse din zeolit, o rocă vulcanică naturală cu o compoziție și o structura aparte ce funcționează ca un magnet chimic pentru metalele grele și diverse chimicale, pe care le încorporează în structura lui și nu le mai eliberează. În câteva țări, soldații au în raniță batoane de zeolit pentru situațiile în care au fost expuși la gaze toxice sau la metale grele. Tot zeolitul a fost utilizat cu succes în 2011, în operaţiunea de reducere a radiaţiilor nucleare de la Fukushima. Datorită acestor proprietăți, zeolitul e folosit în purificarea apei, în hrana animalelor și în agricultura bio, pentru că poate suplini toate nenorocile chimice care se dau in mod normal pe plante. Gabriel Bruj investește permanent în fabrica lui, unde zeolitul este măcinat și tratat în mai multe feluri, sau mixat cu dolomită, calciu și magneziu, pentru a mări numărul aplicațiilor în care face bine: materiale depoluante pentru sol, suplimente alimentare pentru animale, produse de detoxifiere de uz uman, catalizatoare industriale si ingrediente pentru producătorii de detergenţi. Mai nou, zeolitul va fi folosit in eliminarea microtoxinelor din lapte, dar asta e alta poveste, v-o spun alta data. Ideea e ca Gabriel este foarte, da' foarte, pasionat de munca lui.

- ".. și am făcut și un nisip pentru pisici, cu zero miros", îmi spune. 

- "Hm", am zis eu. "Am testat toate produsele posibile și imposibile din toate magazinele, inclusiv pe cele care dublează valoarea pisicii. Toate miros, te asigur".

- "Toate în afară de al meu. E făcut din zeolit, iar asta reține mirosurile. Ia un sac, să-l testezi".

L-am luat din politețe. Tot din politețe am golit și spălat litiera infectului și am pus noul produs. Arăta ca bilele alea mici de zgură dintr-o turnătorie și am remarcat că nu au creat un norișor de praf când am vărsat produsul din sac in litieră.

ze03

Cum javra mea nu se cacă la comandă, am testat produsul cu un pic de oțet de vin. Mirosul de oțet s-a dus dracului instantaneu si a durat cateva secunde ca zeolitul să adere la lichid si să formeze un bulgăras. (vezi video)

 

M-am intors să iau lopățica. Cat a durat? Doua-trei secunde, probabil. Timp suficient pentru ca bulgărasul să se intarească si mai bine (vezi video).

 

Am luat un bulgăras d-ăla si l-am mirosit indelung, cum miroase Ghena masa, cand mănanc. Ciuciu miros de oțet!

ze05

 

Adaug si că, in alte cateva secunde, bulgărasul ăla era aproape la fel de tare ca o piatră. Uite, ultimul video:

  

 

Asta era vineri. Azi e miercuri, a sasea zi din noua mea viață. Holul și livingul sunt curate, fără nisip peste tot. Acum curăț litiera dimineața, nu oricând se cacă musiu Ghenă. Și am starea de spirit cu care umblu în cutia poștală, nu pe cea de "iar o să fac hepatită". Zeolitul ăsta e mi nu nat! Urmele de digestie ale lui Ghenă sunt izolate perfect de restul nisipului și nu sunt nevoit să arunc jumătate de tăviță. Litiera are pereții curați, pentru că granulele astea nu devin lipicioase cu timpul. Ghenă se cacă la fel de mult și de intens, dar nisipul ăsta de pisici i-a venit de hac.

Am citit și ce scria pe sac si pe site, ca să înțeleg care-i faza. Mirosurile sunt eliminate prin reacții chimice la nivel molecular. Produsul e sută la sută natural, fără aditivi sau alți compuși chimici. Este antibacterian, paraziții nu se pot înmulți în mediul ăsta. Nu provoacă alergii, nici pentru om, nici pentru animale. Nu este toxic, neexistând riscul de imbolnăvire al pisicii dacă înghite produsul accidental. Iar la cât de mare e sacul, probabil că îmi va ajunge mai mult de o lună de zile, deci scap mai ieftin decat cumparand nisipul ăla cu lavandă si cu gandaci. 

Firma lui Gabriel se numește Enviro Naturals. Produsele lui sunt romanesti, facute din zeolit romanesc. Dacă faceți business în agricultură, in creșterea animalelor, daca fabricati filtre de apă sau va ocupati cu depoluari de apa si de sol, intrați cu incredere pe www.enviro-naturals.com/. Prelucrat corect, zeolitul asta e o minune a naturii. 

Pentru pisicari: nisipul-minune se numește Enviro Naturals Cat Litter - Substrat pentru Pisici și se poate comanda, deocamdată, doar de AICI (LINK)Cât de curând, produsul o să fie disponibil și în marile magazine, iar daca zoo-center-urile n-o sa-l cumpere, inseamna ca nu se pricep la marfa buna. Vi-l recomand ca pe cel mai bun produs nisip de litieră, de pe pozitia tipului a cărei pisică face cei mai monstruoși si pestilentiali rahați din lume. Mereu m-am gândit să vând motanul rușilor, ca armă chimică, dar știți ce greu folosești telefonul când te sufoci și te ustură ochii în același timp?

UPDATE: dupa trei saptamani, am decis sa-mi mai cumpar niste Enviro Naturals Cat Litter - Substrat pentru Pisici. "Decat" zece saci. Detalii AICI.

© 2019 Bogdan Stoica