de ce sa vii si cum sa te porti la Festivalul de Teatru "Toma Caragiu" Ploiesti

Orasul Ploiesti devine, de azi, cel mai misto loc din Romania din perspectiva iubitorului de teatru. Marcel Iures, Florin Piersic Jr, Horatiu Malaele, spectacole stradale si piese de teatru jucate in berarii sau printre BMW-uri sunt doar cateva din ingredientele Festivalului de Teatru "Toma Caragiu", al carui program l-am pus mai jos. Pana la program, am vrut sa ma asigur ca stii cum sa te porti cand mergi la teatru, si am schematizat asta intr-o forma agreabila chiar si pentru un dobitoc patentat. 

 1. Fa o baie si poarta haine curate. Nu e suficient sa te freci la subrat cu servetele parfumate. Rolul de dihor e luat, deja, de un dihor, iar piesa aia se joaca in padure. 
 2. Nu mai e obligatoriu sa te imbraci intr-un anumit fel, cand mergi la teatru. Evita, totusi, chestiile tipatoare. Adica, decat sa porti baschetii aia rosii si stupizi, nu cumva e mai bine sa nu vii cu fesul pe cap, ca un penibil?
 3. Continua sa-ti jignesti prietenii de zi cu zi intarziind permanent la intalniri, dar la teatru e ok sa ajungi cu 15 minute inainte de a suna primul gong. Dacă totuşi ai intarziat, ca un cretin jenant ce esti, e de porc sa-ti cauti locul deranjand oamenii. Stai langa usa, pana la sfarsitului actului sau partii, sau aseaza-te pe unde poti. 
 4. Daca esti insotit si ai locuri la mijlocul randului, bărbatul merge primul, nu femeia. Si mergi cu fata spre cei care s-au asezat deja pe acel rand, nu le bagi fundul in ochi 
 5. Stiu ca la film iti arunci geaca pe scaunul vecin, dar, la teatru lasi haina la garderobă. Sau o tii pe tine. Nu stai cu ea in brate, fosnind din cand in cand, ca o foca in sacul de dormit.
 6. Nu-ti place piesa? Si ce! Stai dracului acolo, fara sa te foiesti sau sa bombani. Profita de pauza pentru a fugi sau asteapta finalul. 
 7. Telefonul mobil trebuie închis, sau bagat in buzunar. Nu tinut in maini, lasat pe silentios, cu ecranul iluminat de notificari din cand in cand. Deranjezi ca faza lunga pe drumul Mizil-Buzau.
 8. Mananca acasa. Esti cel mai mare ghertoi din lume daca mananci ceva în timpul spectacolului.
 9. Daca ai vazut pe cineva cunoscut, prin sala, nu te ridici sa te duci sa-l saluti, si nici nu strigi "Ce faci, boss, Viorica unde e?". Salutarea cunoştinţelor se face cu o simplă înclinare a capului spre aceasta.
 10. La final e de porc sa o rupi la fuga, spre garderoba, ca sa nu stai la coada. Nu esti la Lidl, unde vrei mereu sa prinzi o tigaie la oferta. Esti la teatru, dobitocule. 

Ai citit? Bun. Acum citeste si asta: festivalul o sa dureze 6 zile. De azi, marti 6 noiembrie, pana duminica, 11 noiembrie. Sunt mai multe spectacole in fiecare zi, in mai multe locuri: la teatru, la filarmonica, la teatrul pentru copii, la casa de cultura si in zona pietonala din centru, in beraria Curtea Berarilor si in showroom-ul BMW. Biletele se cumpara online, de pe site-ul teatrului, adica de AICI.

 • Unde sa mergi marti, 6 noiembrie

ora 17:00 / Locația: Sala Teatrului de Animatie Imaginario. Durata: o ora. Se joaca "#EmojiPlay" - un spectacol de teatru coregrafic, de Gigi Caciuleanu. Cu dansactorii Ana Visan, Irina Strungareanu, Adrian Nour, Alex Calin, in alternanta cu Bianca Bor si Bogdan Iacob (Teatrul Excelsior Bucuresti). 

ora 18:30 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: doua ore si 45 minute (cu pauza). Se joaca "Titanic Vals", de Tudor Musatescu. Cu: Alin Florea, Mirela Zeta, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Carol Ionescu, Andrei Hutuleac, Alexandru Pavel, George Costin, Adrian Nicolae, Codrin Boldea, Andrei Redinciuc, Ariana Presan-Miron, Sorin Flutur, Maria Carlescu Badea, Voicu Aanitei (Teatrul Metropolis Bucuresti). 

ora 19:30 / Locația: Sala Filarmonicii Paul Constantinescu. Durata: o ora si 10 minute. Se joaca "Svjek in concert", de Jaroslav Hasek, spectacol-concert de Ada Milea. Cu: Adrian Cucu, Catalin Herlo, Radu Dogaru, Mihnea Blidariu, Cristian Rigman, Miron Maxim, Matei Rotaru, Sanziana Tarta, Nucu Pandrea, Giovanni Mateescu (Teatrul National Lucian Blaga Cluj-Napoca). 

 • Unde sa mergi miercuri, 7 noiembrie

ora 17:00 / Locația:Sala Teatrului de Animatie Imaginario. Durata: o ora. Se joaca "Text Shop", One Man Show performance Gigi Caciuleanu. Tot aici are loc lansarea albumului „Gigi Caciuleanu – OmulDans” , autor Ludmila Patlanjoglu

ora 18:30 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: o ora si 55 minute. Se joaca "Arta Convietuirii", de Yasmina Reza. Cu: Alina Turcanu, Gheorghe Pietraru, Natalia Prodan, Anatol Guzic (Teatrul Eugene Ionescu Chisinau)

ora 20:30 / Locația: Sala Filarmonicii Paul Constantinescu. Durata: o ora si 20 minute. Spectacolul "Back to Swing", concert Marius Mihalache.

 • Unde sa mergi joi, 8 noiembrie

ora 18:30 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: doua ore (fara pauza). Se joaca "Totul e relativ", de Alan Ayckbourn, regia Felix Alexa. Cu: Raluca Gheorghiu, Gabriel Rauta , Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu (Teatrul Nottara Bucuresti)

ora 19:00 / Showroom-ul BMW din Bariera Bucov. Durata: o ora si 30 minute. Se joaca "Angajare de clovn", de Matei Visniec, regia Daniel Bucur. Cu: Magda Catone, Gavril Patru, Paul Chiributa (Teatrul George Ciprian Buzau)

ora 20:30 / Locația: Sala Teatrului de Animatie Imaginario. "Ole!", one-woman-show, cu: Elodie Hatton (Fi-Solo Company, Franta).

 • Unde sa mergi vineri, 9 noiembrie

ora 17:00 / Locația: Sala Teatrului de Animatie Imaginario. Durata: 45 minute. Se joaca "The Forest of My Tree", de Sasho Dimoski, regia si scenografia Aleksandar Ivanovski. Cu: Vasil Zafirchev, Sashko Kostov (North of Impact Theatre Company, Republica Macedonia)

ora 18:30 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: o ora si 10 minute. Se joaca "Shylock", de Gareth Armstrong, regia Horatiu Malaele. Cu: Horatiu Malaele, George Mihaita, Mirela Zeta, Bogdan Malaele, Anghel Damian, Lucian Ionescu, Ruxandra Grecu, Vlad Birzanu, Stelian Dobra, Catalin Cajvan, Marius Oprea, Mario Rusescu, Valeriu Alecsandru, Alexandru Birsan, Gabriel Cristea, Alexandru Mardare, Constantin Codrescu (Teatrul de Comedie)

ora 20:00 / Showroom-ul BMW din Bariera Bucov. Durata: o ora si 30 minute. Se joaca "Dumnezeul de a doua zi", de Mimi Branescu, regia Claudiu Goga. Cu: Vlad Zamfirescu, Mirela Oprisor. (Teatrul Metropolis Bucuresti)

ora 21:00 / Locația: Beraria "Curtea Berarilor". Durata: o ora si 20 minute. Se joaca "Zaraza", cu Aurelian Temisan (voce), Vlad Popescu (baterie), Alexandru Marin (contrabas), Albert Tajti (pian), prezentator Cristi Marica.

 • Unde sa mergi sambata, 10 noiembrie

ora 16:00 / Locația: Esplanada Palatului Culturii. Durata: 45 minute. Se joaca "Aigua", spectacol stradal, regia Biel Jorda. Cu: Alba Blanco, Sara Gil, Xavi Castello (NUC Theatre Company, Spania)

ora 17:00 / Locația: Sala Teatrului de Animatie Imaginario. Durata: o ora si 20 minute. Se joaca "Fata din Curcubeu", de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar. Cu: Ilona Brezoianu. (Godot Cafe Teatru)

ora 18:30 / Locația: Sala Casei de Cultura a Sindicatelor. Durata: doua ore si 15 minute (fara pauza). Se joaca "Zaraza", in regia lui Razvan Mazilu. Cu: George Liviu Frincu, Dana Vulc, Andrei Radu, Karl Baker, Ion Radu Burlan, Manuela Alionte Frincu, Cosmin Sofron, Nico, Daniela Raduica, Marius Balan, Romeo Zaharia, George Capanu, Robert Oprea, Mihaela Dutu, Rodica Alexandru, Petty Musa, Robert Anton si copilul Alexandru Vasilescu. Baletul Majestic, solisti balet: Loredana Badica si Razvan Hanganu (Teatrul Toma Caragiu Ploiesti)

ora 21:00 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: o ora si 15 minute. Se joaca "Gardenia", de Elzbieta Chowaniec, regia Zoltan Balazs. Cu: Antoaneta Zaharia, Paula Niculita, Simona Popescu, Madalina Ciotea (Teatrul Odeon Bucuresti

ora 21:30 / Locația: Beraria Curtea Berarilor. Durata: o ora. Se joaca "Noua piese de teatru remixate", un spectacol-concert de Alex Stefanescu.

 • Unde sa mergi duminica, 11 noiembrie

ora 16:00 / Locația: Esplanada Palatului Culturii. Durata: 45 minute. Se joaca "Aigua", spectacol stradal, dupa o idee de Biel Jorda, regia Biel Jorda. Cu:Alba Blanco, Sara Gil, Xavi Castello (NUC Teatre Company, Spania)

ora 18:00 / Locația: Sala Teatrului de Animatie Imaginario. Durata: doua ore si 30 minute (fara pauza). Se joaca "Pescarusul", de A.P.Cehov, regia Andrei Serban. Cu: Ionut Visan, Madalina Anea, Constantin Cojocaru, Florina Gleznea, Vitalie Bichir, Alina Rotaru, Anghel Damian, Gelu Nitu, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki (UnTeatru)

ora 20:30 / Locația: Sala Teatrului Toma Caragiu. Durata: o ora si 50 minute (fara pauza). Se joaca "Stage Dogs", de Florin Piersic Jr., inspirat de A Life in the Theatre, de David Mamet. Cu: Marcel Iures, Florin Piersic Jr. (Teatrul Act, Bucuresti)

[pentru tineri]: Toma Caragiu, cel care da numele festivalului, a fost un actor foarte tare. Voi, astia sub 25 de ani, probabil n-ati vazut nici un film in care a jucat omul asta, dar daca ati avea curiozitatea sa petreceti pe net cateva ore alaturi de Toma Caragiu, ati intelege mai bine de ce mai toti oamenii de 30-60 de ani folosesc niste expresii aparent fara sens si apoi se strica de ras.

[pentru dobitocul patentat descris mai sus]: la Festivalul asta, o sa fiu prezent cam la toate piesele si spectacolele. Cu Nikonul. Adica, ai sanse mari sa castigi o celebritate nedorita, daca te porti ca un imbecil. 

Daca totul merge bine, o sa vezi zilnic fotografiile de la toate evenimentele pe paginile de facebook ale teatrului si ale festivalului. Da-le LIKE din timp, sa nu bajbai dupa aia, incoerent, incercand sa-ti aduci aminte "Toma si mai cum?"

Media

© 2019 Bogdan Stoica