Ce-i iese lui Alex Coita din validarea ca manelist

Chestia asta nu e nouă. A început în anii 90, cu celebra "nu vrem bani nu vrem valută, vrem ca Roman (Petre Roman) să ne fută". Era corul muncitoarelor de la Apaca, aflate în grevă, și care au carmit brusc macazul dinspre revendicările salariale spre un moment de entarteinment colectiv, dorința satisfăcută rapid de sexy-premierul de atunci care a venit la protest, nu le-a futut dar le-a lasat cu lefurile la fel de mici. Au urmat zeci, poate sute de momente, în care diverse categorii de români nu doar că nu și-au mai negat prostia sau viciul, ci si le-au îmbrățișat și promovat ca pe valori care-i definesc. Așa au apărut și manelele: din dorința unor infractori de a sfida comunitatea și de a-și face cunoscute nelegiuirile. Oamenii au plătit iar maneliștii au executat prompt zeci de cântece despre furt, tâlhărie, evaziune, crimă, abuz. N-a fost muzică bună, că nici maneliștii nu erau niște lăutari de soi și nici comanditarii nu erau niște tipi care recunosc cu ușurință un neologism. 

Interesant este si ca manelele n-au evoluat, astea de azi sunt mult mai prost facute decat cele initiale. Bruma de cunoștințe în a manui un instrument a fost înlocuită cu computere, iar bruma de voce a fost "ajutată" cu efecte. În acest moment, și un suedez blond cu ochi albaștri, necunoscător de limba română, poate produce și cânta o manea. Trebuie doar să-și zică "Bjorg de la Poplaca" și să bage cinci lei în promovare pe youtube. Ascultătorii, în schimb, au evoluat. Unii s-au scufundat complet în subcultura asta. Alții au început s-o guste, ocazional, datorită anturajului. Unii au făcut copii și i-au crescut cu manele. Iar alții, ca organizatorii de la Neversea sau Alex Coita, s-au gândit cum să monetizeze fenomenul.

N-o să insist asupra Neversea. După mine, acest festival s-a autodistrus. După manelele difuzate anul asta, publicul de anul viitor o să fie identic cu cel din autogara Mizil. N-o să mai conteze ce se aude, relevantă urmand sa fie experiența din fața scenei, unde o să fie plin de coji de semințe. Alex Coită, însă, merită un pic de atenție, dupa mesajul pe care l-a difuzat in scopul, declarat chiar de el, de a deveni "relevant in spatiul public".  

„Da, ascult manele! Manelele sunt parte a identității noastre naționale, ca stat balcanic, așa cum hip hop-ul constituie o parte a identității poporului american". După logica ta, și Dacia cu sigla de Mercedes pe capotă este un simbol identitar național. Zici că ești analist politic? Serios?

"Nu suport atunci când se inflamează mediocritatea în noi și apreciem orice formă de muzică de o calitate mai mult sau mai puțin îndoielnică, dar respingem maneaua pentru că reprezintă o clasă inferioară: "țigani", "cocalari", "țărani." Dar noi cine suntem? Chiar așa sus ne credem încât respingem o parte a culturii populare balcanice?" De fapt, oamenii normali la cap resping manelele pentru că reprezintă infractorii și un mod de viață antisocial. Se pare că n-ai înțeles asta. 

"Eu sunt fiu de profesori universitari, am crescut cu plăci de muzică clasică. Știam să fredonez Schubert înainte să aflu de Depeche Mode". Precum se vede, nu ți-a folosit la nimic. E mai mișto "cică-cica chaca-cea" decat Policy of Truth? Serios?

"Dar Azur, Tineret 2000, Adi Minune, Vali Vijelie? Ei exprimă tribulațiile unei clase post-proletare lăsate în urmă de ultimii 30 de ani de "dezvoltare." Ei nu contează? Eu cred că ei contează! Și mai cred că, dacă vrei să fii cu adevărat relevant în spațiul public, trebuie să îți asumi asta!". Deci tu vrei să fii relevant pentru publicul de manele. Am înțeles. Deci publicul celor care nu ascultă manele, inclusiv părinții tăi, nu te mai interesează. Sună cumva, să știi...

"Rușine organizatorilor Electric Castle că au îndrăznit să cenzureze un DJ din Estonia pentru că a pus o piesă a artistului Adrian Simionescu pe care mulți au dansat acum 17-18 ani, atunci când apăruse". De ce nu ai scris "Adrian Minune", boss? Crezi că știe cineva că numele lui real este Adrian Simionescu? Și de ce te fute grija pe tine că niște întreprinzători privați au decis să facă ce vrea pula lor cu evenimentul lor? De unde comunismul asta, manifestat și de useristi, de a băga degetele în fasolea altuia, spunând că șunca aia nu are ce căuta acolo?

"Până când nu vom înțelege că și țiganii sunt cetățeni cu drepturi depline, talentați și contribuitori la o națiune română vibrantă și emergentă, vom rămâne cantonați în reflexe provinciale și complexe de țară de mâna a doua". Un silogism perfect cretin, pentru că despre țigani a fost vorba doar în mintea ta. Manelele nu sunt muzică țigănească, boss, ci zgomotul produs de niste muzicieni slabi de mai multe etnii, unite de saracie si de lipsa de scoala. Manelele nu sunt muzică, asa cum cele 50 de idiomuri vorbite pe Amazon (raul, nu site-ul) nu sunt limbi. 

"Să asculți ocazional manele nu înseamnă să achiesezi la îndemnurile acelor melodii. Muzică este artă! Nici Metallica nici Pantera nu transmit mesajele lui Dalai Lama!". Faza e ca Metallica și Pantera transmit mesaje fantastice. "Integrează-te în rău" e la fel de abstract ca romanescul "ia-mă, Doamne". In schimb, "i-am dat cu sabia si i-am luat Octavia" și "Arde-le femeile, rupe-le picioarele" sunt mesaje din zona realistă. Lucrurile cântate de maneliști chiar se întâmplă. 

"Până când nu ne vom asuma identitatea complexă de stat de frontieră, cu tot ce înseamnă asta, vom rămâne o societate nevrotică, de agitați fără ancoră!". Exact. Tu, de exemplu, pari de-a dreptul furios că oamenii detestă ce-ți place ție și te comporți fix ca un influencer fără influență. Ce dracu' ai vrut să spui cu "identitatea complexă de stat de frontieră"? Că suntem niște CE? Că ar trebui să suportăm CE? Fii mai explicit, sa vad in ce registru te bag pe unde ai iesit. De unde pula mea stii tu, un ascultator de manele, ce defineste identitatea romaneasca?

"Hai să recunoaștem că, ocazional, sâmbătă la un grătar sau după un șpriț, mai ascultăm câte o manea". Eu recunosc că-mi bag pula în ele de manele nu doar în weekend, ci în orice zi a săptămânii. Că nu merg la evenimente cu manele, că dacă se pun manele la o nuntă plătesc darul și plec și că am grijă ca printre furnizorii mei să nu fie maneliști, as muri de oftica sa le dau vreun leu. Dacă tu vrei să faci analize politice pentru Vali Vijelie si Nuțu Cămătaru, recunoaste si gata. Si nu mai folosi formele de persoana I plural, pentru ca noi doi, de exemplu, nu avem nimic in comun. 

"E o etapă importantă spre asumarea ca neam". "Asumarea ca neam" presupune cu totul altceva. Tu nu apari în planul ăla. Poate in celalalt, cu neam prost, ne-am pierdut...

"Și pentru cei mai pretențioși care citesc aceste rânduri, îi rog să nu uite că jazz-ul, atât de intelectual azi, a fost acum mulți ani expresia artistică a populației de culoare a unei populațîi ținute în sclavie, a celor fără dinți în gură!”. Atât de ce, mă? Ia mai spune tu, o dată, pentru profesorii universitari din toată lumea, cum este jazz-ul? "Atât de intelectual"? :)))))))))))))

In incheiere, doua statistici si trei sfaturi:

1. Intre persoanele din toate topurile posibile, de la educatie la ong, de la sport la business, numarul persoanelor care asculta manele este infim. Cumva, desi Alex Coita e atat de indragostit de mizeria asta de muzica, manelistii nu reusesc in viata. Asa ca, daca vrei ca fiul sau fiica ta sa fie relevanti, vreodata, in vreun domeniu, sa stii ca manelele nu ajuta. 

2. In inchisorile Romaniei, numarul ascultatorilor de manele este urias mai ales in zona infractiunilor grave, cu violenta: crime, talharii, violuri. In mod normal, infractiunile sunt corelate cu nivelul de trai si cu nivelul de educatie. Cand apare un asemenea indicator, te poti intreba, pe buna dreptate, daca nu cumva manelele instiga la savarsirea de infractiuni grave.

3. Daca esti manelist nu cumpara nici una din cartile, decoratiunile si bijuteriile de pe https://shop.bogdanstoica.ro. Serios. Nu ti-ar placea. Nici n-ai intelege nimic. N-ai avea nici un motiv sa-ti sufleci maioul si sa te bati cu palmele pe burta.

© 2019 Bogdan Stoica