pandemia neștiută din pădurile românești

Ați auzit de gândăcelul-tipograf? Are nume mișto, dar e un nenorocit. De câțiva ani, infestează pe mutește pădurile românești. Își depune ouăle sub scoarța copacului și face ca aceasta să se desprindă de trunchiul copacului, care moare, pentru că e ca și cum ți-ai desprinde tu ficatul de corp. Statisticile vorbesc de peste o sută de mii de hectare de pădure infestate cu gândăcelul-tipograf, iar soluția imbecilă găsită de Romsilva la această problemă este tăierea și extracția din pădure a copacilor infestați, fără - ATENȚIE MARE - fără replantare ulterioară. Ca să nu dea gândăcelului un nou habitat, chipurile.

Gândăcelul-tipograf nu există doar în România. În alte țări s-au găsit ceva soluții de combatere. Injectarea copacilor sub scoarță, mici capcane pentru insecte, aclimatizarea de păsări și animale care s-ar hrăni cu insecta asta... Nu-s soluții grozave, dar tot sunt mai bune decât soluția Romsilva, de defrișat zone extinse. Din acest motiv, eu cred că avem de-a face și cu o combinație oneroasă, nu doar cu o boală a pădurilor. Cred că hoții din Romsilva profită din plin. Că acceptă sau poate chiar ajută gândăcelul să prolifereze, ca să poată băga drujba acolo unde în mod normal nu ai voie: în parcuri naționale, în păduri virgine, etc.

Am fost, de sărbătorile astea, într-o zonă împădurită de la munte. Nu contează unde, exact. În plimbările prin zonă am văzut amploarea infestării. A fost un spectacol nasol. Cam jumătate din copaci erau infestați, morți sau pe moarte, unii în picioare, scârțâind sinistru în vânt, alții doborâți. Și am avut revelația că dacă trecem (și) peste această problemă, jegurile din Romsilva vor transforma munții României într-un Dubai. Copacii vor dispărea, iar vilele stupide din apropiere, toate maro cu termopane albe și cu balustrade de inox (estetic, antreprenorii din turismul montan sunt cei mai de căcat din lume), vor cotropi și ultima culme, pe care va fi păstrat un singur copac, ca pretext de turism.

Adaug și un călduros muie marilor ong-uri românești, mai ales celor de mediu. În România se importă și se ard mii de tone de deșeuri, se taie sute de mii de copaci, aerul din zeci de orașe este plin de metale grele și de gaze toxice, iar ong-urile nu zic și nu fac nimic, pentru că nu sunt pesediștii la putere. Dracu' știe cum, liberalii, useriștii. și udemeriștii au reușit să cumpere tăcerea ong-urilor. Cine știe, poate chiar cu bani murdari de rumeguș.

Poza de mai sus e făcută tot acum, în vacanța asta. Am găsit o bucată de scoarță de copac care seamănă destul de mult cu un cap de lup. Am pus-o vertical pe un copac și am fotografiat-o pentru că în mitologie, lupul este ocrotitorul României. Or, dacă și lupul a ajuns o biată coajă uscată România nu e bine deloc.

Dacă vrei să vezi și tu cum arată o pădure afectată de gândăcelul-tipograf, abonează-te la canalul meu de youtube, am o înregistrare pe tema asta.

banner y

 

iar dacă povestea asta nu te pasionează, dar ești pasionat de nou și vechi, deopotrivă, deschide unul din următoarele linkuri:

bijuterii   branduri   cărți   ponturi   upcycling   vintage

Media

© 2023 Bogdan Stoica