Saracu' Florin Sicoie...

"În vremea în care superbul Ansamblu Statuar „Caragiale“ era depozitat, sub formă de piese disparate, în curtea din spate a Muzeului de Artă, un neghiob în trecere i-a înfipt D-lui Goe o țigară în gură, iar un alt individ, de aceeași anvergură intelectuală, de data aceasta din eșalonul fruntaș al presei prahovene, mereu în căutare de senzațional sordid, a difuzat cu încântare, pe site-ul propriu, accesat până și de câinii de la Bucov (lipsiți, deocamdată, de uzul unui sistem de radioficare), fotografia sculpturii mutilate cu glumeață imbecilitate".

Daca nu v-ati prins, la mine se refera Florin Sicoie pe altPHel.ro. Eu sunt neghiobul in trecere, mereu in cautare de senzational sordid. Asta pentru ca am difuzat pozele grupului statuar dedicat lui Caragiale inainte ca acesta sa ajunga in fata Casei Albe, poze in care ala micu' are un chistoc in gura (detalii AICI). Ma intreb ce-ar fi vrut sa fac... Am fotografiat statuia in forma in care am gasit-o. Trebuia s-o sterg de praf, sa-i mai dau un lustru? E vina mea ca cineva i-a pus un chistoc in gura micutului? Are Sicoie senzatia ca eram acolo sa fac poze pentru un catalog de arta? Nu, tati, daca un grup statuar este batjocorit in curtea unei institutii culturale, iar pozele surprind asta, atunci acestea sunt cu atat mai bune. 

Chestia cu citit "până și de câinii de la Bucov (lipsiți, deocamdată, de uzul unui sistem de radioficare)" se vrea a fi o ironie, pe o poveste mai veche. Intr-o sedinte de consiliu local, Florin Sicoie s-a opus instalarii unui sistem audio in Parcul Bucov, ca sa se nu "puna manele", iar eu l-am criticat (detalii, aici), motivand ca orice locatie publica merita un echipament de acest fel, macar pentru a facilita gasirea mai rapida a copiilor pierduti temporar de parinti, intr-o zi de plimbare si distractie la iarba verde..

...................................

"Trec peste faptul că neghiobul dintâi nu cunoștea opera lui Caragiale, dacă îl confunda pe D-l Goe cu Ionel din „Vizită…“, la fel de obraznic, dar și fumător, ca orice militar care se respectă. Dar nu pot trece peste faptul că un jurnalist de talia lui Bogdan Stoica, zis și Fido, nu știe că există o lege a dreptului de autor și că orice reproducere, inclusiv fotografică, necesită acordul (scris!) al titularului drepturilor, în speță, Primăria Ploiești, care le-a cumpărat, odată cu lucrarea, de la sculptorul Radu Ciobanu", mai zice Sicoie.

Aici m-a pierdut. Care "talie", daca sunt un "neghiob in trecere"?!". Cat despre povestea cu nerespectarea dreptul de autor, n-am citit in viata mea acuzatie mai penibila. Publicarea pozelor a fost si este justificata de pretul imens al grupului statuar. Nea Florine, ati platit doua sute de mii de euro pe o tona de bronz dichisit intr-o maniera discutabila! Cu banii astia, Primaria putea cumpara o masina de debitat metale cu jet de apa, pe trei axe, o instala la SGU si impodobea tot orasul cu reproduceri exacte ale moacelor oricaror personalitati ar fi dorit muschiul comunitatii...

...................................

"Probabil că, pentru un ziarist care și-a făcut din trivialitatea limbajului un adevărat titlu de glorie, o operă plastică, interpretabilă, deci vie, nu e decât un pretext pentru câștigarea laurilor veștejiți ai unei scârbavnice notorietăți".

Sa-mi bag pula, aici m-a nimerit! Da, folosesc un limbaj vulgar cand scriu despre lucruri care ma deranjeaza. Florin Sicoie ar dori sa ne exprimam delicat si cand laudam o statuie uratica si scumpa cu draci, si cand prezentam un hot jegos de bani publici. Nefericitul uita ca asta este o alegere personala, nu o regula. Ca asa cum am voie sa scriu elegant, mi se permite si sa injur. Platforma asta online e un produs particular, al pietei de informatii, cui nu-i place, sa nu-l consume. Produsul meu nu e acelasi lucru cu produsul reprezentat de grupul statuar dedicat lui Caragiale, pe care-l platim, fara sa ni se ceara acordul, la pretul infam de 0,2 euro / gram, ca sa-l consume niste baieti ajunsi in pozitia de a lua decizii pentru noi doar pentru ca au pupat in cur niste lideri de partid, mai demult, cat sa-i puna pe o lista. 

...................................

"Acum câteva zile, pe un post local de televiziune cu iz pestilențial de brânză, un reportaj de rafinamentul fotografiei de mai sus prezenta cu deliciu un grup de tineri oligofreni, care zgâlțâiau cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună una din piesele Ansamblului „Caragiale“, victima fiind, de această dată, biata tanti Mița".

Aici nu e vorba de mine. Bai astia de la Wyl TV, cred ca la voi se refera...

...................................

"Se pare că, în accidentatul peisaj al societății românești, profanatorii nu se mai limitează la cadavre și morminte, ci au trecut, cu furia barbarilor, la monumente, scriitori și personaje.

De aici și până la gestul dezaxatului mintal Laszlo Toth, care a atacat „Pietà“ lui Michelangelo Buonarroti cu un ciocan geologic, nu e decât un pas".

Mars, ma.... Dupa logica asta, si eu pot spune ca de la talibanismul cultural al lui Sicoie, care demoleaza ideologic orice nu-i satisface simtul estetic, pana la cretinismul unui tip ca Ceausescu, care demola biserici din acelasi motiv, nu e decat un pas. Sau sa spun ca daca Sicoie nu e este de acord cu o instalatie de radioficare la parcul Bucov, menita sa ridice gradul de siguranta al copiilor, incurajeaza pedofilii ca Frumuzache sa mearga sa "vaneze" la iarba verde, loc in care, deocamdata, din cauza lui Sicoie, o operatiune de cautare/salvare este imposibila...

...................................

Concluzie. As fi reactionat altfel daca as fi fost criticat de un om de cultura care n-are nimic de-a face cu mizeria asta de administratie a Ploiestiului. Florin Sicoie este insa politician, lucru care ridica serioase semne de intrebare asupra rigiditatii coloanei sale vertebrale. Este si consilier local, in cel mai dubios mandat din istoria orasului. Este si membru al acelei echipe de mercenari din Consiliul Local care a mimat una si a facut alta, timp de trei ani, votand senin pentru legalizarea a numeroase ciordeli de bani publici. Nu in ultimul rand, ca om de cultura implicat in dotarea Ploiestiului cu un grup statuar de doua sute de mii de euro, il suspectez pe Sicoie ca a fost si subiectiv in luarea deciziilor care au dus la virarea acestei sume imense intr-un cont, pentru o prestatie artistica pe care eu personal o consider modesta.

Sau "de cacat", cum ar spune un neghiob trivial....

© 2023 Bogdan Stoica