Cum sa-ti promovezi afacerea in Ploiesti cu costuri mici

Inna la Sky Club! Asta da veste, nu? Intiial, clubul anunta o conferinta de presa si cere niste preturi pentru advertoriale care sa sustina evenimentul, pre&post. Cand se trage linie, clubul se razgandeste: prea multi bani, si lasa evenimentul nepromovat, dupa metoda poate ne descurcam de niste incasari misto si asa.

Nu s-au descurcat. Au vandut cateva sute de bilete, la concertul unui artist care vinde oriunde pe glob.

Niste fraieri, cei de la Sky. Merita sa-ti faci publicitate in media locale, daca iti faci lectiile corect. Exista o audienta reala, exista tarife rezonabile, asa ca ai ce sa faci.

Cum sa faci, insa, sa nu te lasi pacalit?

Pasul 1: Scapa de parazit

Cred ca primul pas in obtinerea unor raspunsuri corecte ar fi "elimina intermediarul", si aici nu ma refer la mediabuyerul onest, care munceste. Si Sky Club, si alte companii, au lucrat sau lucreaza cu diverse firme de PR si de publicitate, mai mici sau mai mari, conduse de oameni care n-au mai fost intr-o redactie de ani de zile.

Adaug si ca nu si-au actualizat bazele de date cu tarife, cu oameni de contact, sau cu audienta.

Nici nu prea e nevoie, cat timp clientii sunt tampiti. Pui o cravata la gat, incropesti un excel cu niste cifre si spui clientului "astea sunt audientele reale, va asigur". Nu spui clientului ca, de fapt, il dirijezi spre redactia care-ti ofera cel mai mare comision. Si ca, daca alege altceva, si te intelegi tu primul cu redactia, o sa-i maresti tariful pana la cer. Nici ca esti un bou lacom. Astepti, calm, ca omul sa marce banu'. Mult, putin, e bine oricat, oricum n-ai muncit pentru el....

Pasul 2: Cercetare, documentare 

Pasul 2: Fa o baza de date cu mass-media. Habar n-are, mai nimeni din companiile locale, cate televiziuni, statii radio, ziare si site-uri de stiri sunt. Dupa ce le identifici, cauta responsabilul de publicitate. Iar astuia cere-i cifre reale de audienta. Adica, cere-le pe bune. Roaga-l sa-ti stampileze oferta unde vorbeste de milioanele de receptori, si sa adauge un pasaj "declar pe propria raspundere, cunoscand prevederile Codului Penal in ceea ce priveste infractiunea de inselaciune, ca datele reflecta realitatea". Dupa ce obtii hartia asta, pune-l sa probeze ce-a scris. Cum? Vezi mai jos.

  • - E o televiziune, sau o statie radio? Cere-i date de audienta obtinute de la o terta-sursa, prin mijloace de masurare-sondare credibile.
  • - E un ziar? Pune-l sa-ti aduca avizele de expeditie si de retur in retelele de difuzare, de luna trecuta. Daca trage 10.000 de ziare pe editie si vinde prin chioscuri doar 300, e altceva, nu?
  • - E un site? Ia-ti singur datele de pe Trafic.ro.

Pasul 3: Aliantele

Pasul 3: Tine cont de parteneriatele din presa, poti obtine discounturi daca lucrezi cu doua sau mai multe entitati dintr-un grup. De exemplu, e acelasi patron la Prahova tv, Radio Prahova si ziarul Prahova; acelasi patron la Wyl tv si Wyl fm; cei de la observatorulph (locul 3 online ) au emisiuni la wyl tv (locul 4 tv);  max-media.ro (locul 6 online) produce o emisiune la wyl tv (locul 4 tv); etc. 

Pentru cine n-are chef sa faca toate astea, campaniile viitoare de publicitate vor fi scumpe. 

© 2023 Bogdan Stoica