Dragă Samsung România – scrisoare deschisa

Am văzut azi, în Ziarul Financiar, afirmația lui Cristian Cojocaru, directorul vostru de telecomunicații. Băiatul ăla care crede că “este de preferat s[ avem întâi tablete în școli și pe urmă să rezolvăm problema toaletelor din curte”. Și am câteva rugăminți la voi.

Prima ar fi să nu-l mai lăsați pe băiatul ăsta să mai zică ceva, măcar câteva luni. A dovedit că este un samsungist vrednic de pachetul salarial, că e devotat firmei, că face orice pentru a-și atinge targetul de vânzări, dar și că nu știe nimic despre România profundă. Nu știe că dacă satul e sărac și școala e praf, cel mai probabil și părinții sunt săraci, iar tabletele alea, chiar dacă vor fi date elevilor, vor fi convertite în lemne, haine sau chiar țuică, în cel mai scurt timp. N-a înțeles nici că nu poți face în România o dezvoltare tehnologică a societății de tip indian. Românul nu e împăcat decât în rare cazuri cu traiul mizerabil al copiiilor lui. Dotarea școlilor cu tablete este o idee bună, dar nu atât de bună ca o baie încălzită, în care un copil ajunge fără să se umple de noroi pe bocanci și fără să se apere de câini. Iar dacă o să-i placă la baie, o să-i placă și la școală, o să învețe, o să ajungă cineva și o să cumpere și tableta aia nenorocită.

A doua rugăminte ar fi ca următorul teambuilding al Samsung România să fie organizat într-o pensiune aflată foarte aproape de un sat sărac, unde școala este de-asta, fără toalete. Ar fi minunat să țineți acolo ședința de vânzări. Măcar 4-5 ore, să-i vină omului măcar să urineze și să se ducă la wc-ul din fundul curții școlii. Și pe urmă să se gândească cât ar fi de mulțumit dacă propriul lui copil ar merge la o școală de-asta, infectă, dar cu o tabletă în ghiozdan.

După două iPhone-uri, am două telefoane Samsung de care sunt mulțumit. Am și un televizor Samsung. Am deținut și o tabletă Samsung, bunicică și ea. Nu mă faceți să-mi fie rușine de ele, vă rog, și aveți grijă să prindeți în bugetul de CSR pe anul viitor reamenajarea a câteva toalete, în câteva școli.

Iar dacă vă costă prea mult, nu-i problemă: opriți-i banii din leafă, acestui băiat. La câte deservicii v-a făcut cu afirmația asta, n-o să se opună să vă facă și un serviciu.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica