Un monument pentru cei care au murit în Club Colectiv, vă rog. Și-un pahar de vin...

Eu sunt un tip politicos, să știți. Le-am mulțumit Aurei Ion si lui Adrian Iovan, că s-au sacrificat murind în munți ca să dăm afară incompetenții de la STS și să schimbăm procedurile de găsire a celor rătăciți. I-am mulțumit și lui Ionuț, îngerul blond de doar 4 ani care s-a lăsat mâncat de câini într-un parc din București pentru ca politicienii să facă o lege funcțională privind animalele fără stăpân. Acum trebui să mulțumesc unei întregi alei de cimitir, cu 25-30 de tineri, care au ars de vii ca să afle Iohannis si Ponta că legislația e prea permisivă cu patronii cretini de cluburi?

E prea mult pentru nervii mei. Dar e tot ce pot face. Așa suntem, ca dacii. Când avem probleme, trebui să omorâm pe cineva dintre noi ca să găsim o soluție. Asta deși….

… deși avem o țară superbă. Pe bune, uitați-vă în jurul vostru. “V-aș omorî când vă văd cum vă purtați. Voi dacă rezemați două pietre una de alta, în șase luni aveți între ele câteva fire de iarbă și o floare. Veniți la noi, să vedeți cum e când țara nu-ți dă nimic”, mi-a spus, odată, cu năduf, un algerian. Are dreptate, nu?

... deși avem un popor mișto. Pe bune, chiar avem. Nu avem etnii în conflicte cronice, nu avem religii cu poziții ostile, avem un bagaj genetic bun, periodic ni se nasc copii geniali, care ne fac cinste în lume, iar la creativitate, umor și frumusețe suntem în top.

Avem, însă, un destin atât de cretin... Frumoși și deștepți fiecare în parte, funcționăm ca niște magneți de aceeași polaritate, care nu se pot  apropia niciodată. Nu funcționăm ca popor. Când acționăm unitar, suntem cretinii lumii. Și o facem la fiecare patru ani, alegând niște hoți și niște analfabeți.

Tragedia de la Clubul Colectiv este responsabilitatea noastră, a tuturor. Noi am creat, prin toleranță, acest sistem vicios, care îți permite să ocolești legea cu doar câteva bancnote. Nechemând OPC-ul când ospătarul ți-a adus ciorba cu muște în ea, am încurajat cârciuma aia să neglijeze în continuare calitatea mâncării, și, eventual, să omoare pe cineva. Dând cinci lei portarului de la spital am încurajat tot personalul spitalului să ne ceară câte cinci lei, iar chirurgul 500. Iar acceptând nenorocita aia de pungă cu vin, ulei, zahăr și un piant electoral în campania electorală, am creat încă o generație de proști și hoți care să închidă ochii la ospătar, portar etc...

Statele unde sănătatea și viața nu-ți mai sunt amenințate de fiecare produs pe care-l cumperi au devenit așa după ce popoarele lor le-au pus la treabă. Au furat și nemții la asfalt, până când niște șoferi au dat statul în judecată iar asfaltatorul s-a văzut bun de plată. Au permis și englezii unei cârciumi cu gândaci să funcționeze, până când un inspector sanitar a fost obligat să plătească daune, in solidar cu patronul, unui client nemulțumit.  Și tot așa, în toată lumea e la fel: nenorociții încalcă legea pentru câștiguri facile, statul crează mecanisme de pedepsire, iar cetățenii pun presiune pe stat să aplice mecanismele. Și fix asta nu facem noi.  Cumva, deși ne bucurăm când vedem oameni ca Udrea, Ponta sau Videanu pe mâna procurorilor, tolerăm și folosim și noi rețele de corupție similare cu ale lor. Ne amăgim că-s mici, că nu se compară. Uite, astea mici ne omoară copiii, câte 60 o dată...

Știu că ideea de a le face un monument, morților din Club Colectiv, ca unor eroi, poate părea cretină. Nu este: într-o țară nefuncțională ca a noastră, unde e nevoie de o tragedie ca să n-o mai lălăim cu găsirea unei soluții ani în șir, moartea lor va aduce o îmbunătățire rapidă și reală a condițiilor din cluburi. De-aia le mulțumesc din inimă tuturor celor care au murit în Club Colectiv. Pentru că, datorită lor, cluburile vor fi mai sigure peste câțiva ani, când fiica mea va dori să meargă la un concert rock.

Cât despre doliul național impus, vă asigur că este doar o perdea de fum. Rămâneți atenți la ce seîntâmplă, uitați-vă cine va fi atât de meschin încât să încerce să profite politic de nenorocirea asta, nu mai finanțați localurile care vor să vă omoare pentru un ban în plus, și, mai ales, vărsați câteva picături când o să beți ceva, zilele astea.

Cinci ani mai târziu: #colectiv a fost folosit pentru demiterea guvernului, pentru anatemizarea unor personaje, pentru promovarea unor nonvalori în cinematografie și muzică, pentru investiții controversate in aparatul medical de stat, dar, concret nu a fost pedepsit nimeni, iar indicatorii naționali de corupție sunt la fel. De fapt, totul e absolut la fel. Inclusiv locurile aglomerate, cum sunt școlile, cluburile, localurile, marile magazine, care acum funcționează fără autorizație de risc la incendiu în formă oficială, fără să fie închise, cum ar fi normal. 

© 2023 Bogdan Stoica