Băsescu pe Facebook. Analiză pe text.

DISCLAIMER – Toți oamenii politici folosesc rețelele sociale pentru manipulare și minciuni. Traian Băsescu are doar postări mai lungi decât alții. Uite-o pe ultima.

Traian Băsescu: Pe fondul credibilităţii scăzute a Parlamentului, începînd cu 2015, Statul Român pare a fi într-un proces rapid de capturare de către o „sectă a securităţii naţionale”, bine susţinută de acoperiţii din presă. 

... pe care tu i-ai creat.

Traian Băsescu: “Secta securităţii naţionale“ este formată din unii şefi ai instituţiilor de forţă ale statului şi din justiţie, doctori plagiatori în ştiinţele securităţii şi în ştiinţe juridice, academicieni secreţi în securitate naţională beneficiari de rente viagere, participanţi la cursuri de securitate naţională, toţi bugetari bine plătiţi, risipiţi în toate instituţiile statului în funcţii cheie. (...) Sunt oameni care se sprijină şi se protejază unii pe alţii.

Tu i-ai pus acolo. Tu l-ai pus pe preșul de Boc să le dea salariile alea și să închidă ochii la prostiile din CV-urile lor.

Traian Băsescu: Mai mult, asaltul asupra Parlamentului cu solicitări frecvente de arestare a parlamentarilor în baza unor denunţuri (... ) este o metodă eficientă de discreditare a Parlamentului şi de neutralizare a acestuia. Importantă este avalanşa mediatică pe care o generează dezbaterea arestării fiecărui parlamentar alături de încătuşarea filmată din faţa DNA, pentru că asta prăbuşeşte încrederea în Parlament. 

Tu ai generat asta. Cu Cătușele la DNA a devenit un program tv obișnuit pe vremea ta. Și nu e nimic rău în a aresta oameni corupți.

Traian Băsescu: Este un proces extrem de periculos pentru democraţie, dar și pentru siguranţa naţională, pentru că aceşti numiţi, spre deosebire de oamenii politici, nu răspund în faţa poporului precum politicienii la fiecare patru ani. 

Ce să spun, ce serios răspund oamenii politici în fața poporului. Fură patru ani, își umplu conturile și pe urmă nu mai sunt aleși. Știi ce tare suferă oamenii politici retrași, când se duc s-o frece la MonteCarlo? 

Traian Băsescu: Este evident că, pe fondul slăbiciunilor clasei politice, în România, se instalează la putere o “sectă a securităţii naţionale” coruptă, avidă de putere, nelegitimă în exercitarea puterii, răspîndită în toate structurile statului şi care şi-a propus să substituie clasa politică şi cu tendinţa de a influenţa şi justiţia. 

Frate, dacă e coruptă, e nasol. Pentru că tu i-ai pus pe corupții ăștia pe funcție.

Traian Băsescu: În paralel cu o necesară luptă împotriva corupţiei, în România, se desfăşoară o formidabilă luptă a şefilor instituţiilor de forţă ale statului, toţi numiţi, toţi bugetari, pentru acapararea puterii în detrimentul instituţiilor politice legitim alese. 

Când spui legitim alese, te gândești la voturile cumpărate de Elena Udrea pentru PDL cu banii furați din licitații? Ăsta e vot legitim?!

Traian Băsescu: Avantajul numiţilor este acela că ei au informaţia şi cătuşele şi îşi permit aplicarea discreţionară şi selectivă a legii, în timp ce aleşii au ca singură armă cuvîntul, dar, pentru mulţi, şi dezavantajul propriilor fapte determinate de modul cum au fost finanţate, pînă în 2014 inclusiv, campaniile electorale. 

Deci oamenii ăia cinstiți din Parlament de care ziceai și-au finanțat din ciordeală campaniile electorale. Și-atunci, de ce să nu dea cu subsemnatul la DNA? 

Traian Băsescu: Marea întrebare este ce ar face “secta securităţii naţionale” în cazul unor grave crize de securitate în regiune, a unei grave crize economice a ţării sau în cazul unei posibile crize existenţiale a UE? 

O, daaa. Deci e mai bine să ai la butoane băieți ca Șova și Zgonea, pe care îi doare sinapsa, sau un premier de hârtie creponată, ca Emil Boc? Genial raționamentul....

Traian Băsescu: Efectul politicii de discreditare la grămadă a oamenilor politici şi a instituţiilor politice va fi apariţia partidelor exremiste radicale, cu lideri carismatici şi puternici, care vor încuraja naţionalismul exacerbat, izolaţionismul naţionalist şi, cu certitudine, reorientări strategice în politica externă. Şi toate acestea în numele respectării voinţei poporului suveran.

Păi fix ăsta e discursul tău: naționalist, izolaționist, anti-american... 

Traian Băsescu: Mult timp, am avut dubii că un astfel de proces nedemocratic s-ar petrece în România. Acum, sunt aproape sigur că el se desfăşoară şi mă simt obligat să-mi fac publică îngrijorarea.

Ce să zic? Să mori tu că acum te-ai prins, și că n-ai nici o legătură. Te mușcă pitbulul pe care tu l-ai dresat să fie agresiv și te miri? Ia cu pâine.

Traian Băsescu: Toţi cei care au furat trebuie să dea banii înapoi, chiar dacă denunţătorii sunt protejaţi de lege.

Păi, hai. Banii înapoi. Măcar vila din Mihăileanu și terenul ăla de la Cășuneanu, să nu zic și de penthouse-ul lu’ aia mare și mandatul de europarlamentar al lu’ aia mică....

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica