girl selling her shoes - ploiesti 2015 girl selling her shoes - ploiesti 2015 © bogdan stoica

Fii mai bun tot anul, nu doar de Paste si de Craciun

Nu mai pot. De cel putin trei ori pe zi, in perioadele premergatoare Pastelui si Craciunului, primesc, prin email, mesaj, telefon, facebook, solicitarea de a ma implica intr-o campanie de intrajutorare. Copii, batrani, cazuri sociale disperate, care au nevoie de la mine - spun unii - de bani, sms-uri, haine, dulciuri, jucarii, medicamente. 

N-am avut niciodata o problema sa fac asta. De la mine pleaca mult mai des decat ar crede unii - bani, haine, incaltaminte, electrocasnice, mobilier, spre diverse persoane. Hainele, incaltamintea, accesoriile si jucariile copilului meu se imputineaza in fiecare an, de Pasti, de Ziua Copilului si de Craciun, din acelasi motiv. 

Acum am nervi pe lipsa de rusine a unora. Voi, astia care cereti isteric implicare, va implicati? Dati ceva, cuiva? Sau doar va umpleti vietile mizerabile facand pe filantropii pe Facebook? Vi se pare ca sunteti mai buni daca dati like la o poza cu un batran fara casa, un caine fara picioare sau un copil fara ghete? Va spun eu: nu sunteti. Sunteti doar penibili, in incercarea patetica de a impaca zgarcenia sau impotenta (vorba arabului: "Freud e mare!"), cu presiunea milosteniei generalizate. 

Lasati-o mai usor cu socializarea filantropica de Paste si de Craciun. Pe bune, uitati-va prin casa, prin sifonier, prin debara, sa vedeti cate lucruri inutile detineti, si ganditi-va cat bine ar putea aduce altor oameni. Iar daca iti castigi banii usor, fa un dar, cu o parte din ei. Nu trebuie neaparat ca ajutorul tau, in orice forma ar fi el, sa ajunga la un amarat. Craciunul si Pastele nu sunt niste fenomene dedicate saraciei, ci bunatatii. Important este doar ca darul tau sa ajunga la cineva care are nevoie de el. Eu am descoperit, mai demult, ca un vecin care parea sa aiba o viata in regula, n-avea un televizor functional, si nici nu-si permitea unul. Eu aveam doua, modeste, nefolosite, in garaj...

De fapt, doar despre asta e vorba. Nevoile celor de langa noi sunt tot atat variate pe cat suntem noi de diferiti. Daruieste ceva, cuiva, dar nu merge dupa turma. Magaziile caminelor de copii si de batrani sunt pline de haine inutile, pentru ca toti mergeti acolo, in turma. Da celui care are nevoie. Dincolo de faptul ca te vei simti al dracului de bine, il vei determina si pe el sa faca asta, cu cine stie ce obiect de care are nevoie altcineva, de pe partea invizibila a lumii tale. 

Cum spuneam, e simplu: lasa dracului apelurile la bunatate de pe facebook si fii mai bun chiar tu. Chiar azi. Si tine-o asa, tot anul. Pentru ca, daca stai sa privesti la rece situatia, trebuie sa fii un maaare tampit sa dai ce-ti prisoseste doar de Paste si de Craciun. 

Comentezi? Fa-o aici.

© 2023 Bogdan Stoica