Băi boule, te rog să treci cu mouse-ul peste numele meu şi să.... MĂ LAŞI!

Pe bune, parca sunteti copii: "ne jucam frumos cu mingea, pe iarba, si a venit un tigan urat. daca ne-o fura?". Pe bune? Chiar luati Facebook in serios?

Sigur, pare serios. Facebook este al treilea stat al lumii, dupa populatie. Are mecanisme de interactiune formidabile, si iti poate oferi senzatii incredibile. Seamana, cumva, cu o motocicleta. Dar, tot ca o motocicleta, iti poate rupe capul, daca nu controlezi tu directia si viteza. 

Ma refer, evident, la noile setari de confidentialitate ale Facebook, si la litania aia plicticoasa, cu "treci mouse-ul peste numele meu, fa aia si aia". Parca aud un pastor mormon de cartier, genul ala de blond grasut cu camasa alba. E penibil. N-o sa faca nici 10% din lista ta, gestul cu mouse-ul, pentru tine. Asta pentru ca nimeni nu este pe Facebook pentru tine. Este pentru el. Facebook este doar un serviciu autonom si gratuit de psihiatrie moderata, pe care ti-l gestionezi singur. Vrei o lista cu fani? O faci. Vrei una cu oameni destepti? Imediat! Vrei vedete, sau tarfe tv? Dureaza foarte putin...

Revenind la celebrele setari: Ai senzatia ca nu toti utilizatorii trebuie sa-ti vada sanii? Ca unii au dreptul sa-ti citeasca parerile, iar altii nu? Ai pedepsit cu "neprietenia" niste oameni, si acum te oftici ca gestul tau nu mai valoreaza nimic? Asta e. Esti pe Facebook, nu in viata reala. Regulile le face Zuckenberg, pentru bani, nu pentru ca tu sa ai o experienta asa cum ti-o doresti. Nu e reteaua ta.

Vrei sa nu vada cineva anume postarile tale? Da-i block, si gata. M-am uitat in seara asta, am vreo 2.700 de oameni blocati. Manelisti, curve, hoti, interlopi, prosti, blogerii, hotii de stiri, stalkeri, diversi fraieri din politica, toti stau acolo, incapabili sa ma deranjeze cu vreun tag, comment, like sau dislike. Tot acolo sunt aia care posteaza imagini cu copii sangerand, caini eviscerati, sau statusul ala cretin cu "AOL imi da un cent pentru fiecare share"; acolo sunt si jucatorii de aplicatii cretine. Sunt, in proportie de 99%, de neagresat, pe Facebook. Cine are o bruma de curaj, sau de nebunie, ma poate pisa la cap in viata reala. Evident, nu o face nimeni, pentru ca nici pentru oamenii astia, relatia cu mine nu este chiar atat de importanta. 

Nu asist cum involueaza Facebook. Il asanez, pentru confortul meu. Cum imi place mie.

© 2023 Bogdan Stoica