Vrei să afli cine ţi-a vazut profilul pe Facebook, nu? Atât de prost eşti?

Aplicatia de Facebook care spune ca iti arata ce persoane ti-au vizitat profilul este iar in voga. Acum doi ani, aplicatia a fraierit vreo 40.000 de posesori de conturi. Anul trecut, in martie, a pacalit 200.000 de romani, pentru ca fusese tradusa in romana. Acum, la ce vad pe homepage-ul Facebook, rata de pacalire este cu mult mai mare: "Super tare! Pot să văd cine mi-a vizualizat profilul zilele astea. Acum știu care sunt vizitatorii mei reali! Ha Ha Ha. Încercați și voi, nu ratați! Vezi vizitatorii tăi aici"

Tag-jacking - asta se numeste mecanismul de propagare a aplicatiei ilegale. Si merge foarte usor la prosti. Ca sa vezi cine ti-a vizitat profilul, trebuie sa dai LIKE unei pagini. Si cretinii o fac, de parca atunci cand au mai folosit un mecanism oficial Facebook, i-a pus Zuckenberg sa dea LIKE unei pagini. Dupa ce ai dat LIKE, aplicatia iti vara sub nas o roaba de linkuri periculoase, de pe care poti "lua" orice boala informatica doresti, de la virusi la pierderea dreptului de administrare a contului de Facebook. Faza aiurea e ca nu numai cretinii se expun unor viitoare pericole, ci si prietenii lor virtuali care, dupa ce au fost taguiti in pozele generate de aplicatie, devin la fel de cretini si dau si ei LIKE aplicatiei. 

Am un singur cuvant pentru voi, copii: DEZINSTALARE. Iar pentru cei ce urmati, din cauza prietenilor cretini: eliminati optiunea prin care puteti fi taguit intr-o imagine, de catre oricine.

Si un citat - T. A., Junior Malware Analyst, Kaspersky Lab: "Am dat de un anumit atac care foloseşte nimic mai mult decât ingineria socială, pentru a-i păcăli pe cei care nu se aşteaptă la atacuri. După ce m-am logat într-un cont de Facebook temporar, am vizitat pagina aplicaţiei şi am fost trimis către o fereastră de activare care părea a avea în spate o pagină de Facebook. După ce am completat câteva date false pe pagina de înregistrare, mi s-a cerut un număr valid de mobil. Am încercat să sar peste acest pas, însă tot ce s-a întâmplat a fost să se reîncarce pagina. Am ales să mă opresc aici, dându-mi seama că oricine ar fi în spatele acestei aplicaţii nu urmăreşte ceva bun. Este foarte probabil ca datele personale să fie colectate pentru utilizarea lor în scopuri periculoase sau pentru spam. Imediat ce am terminat, am decis să arunc o privire pe pagina aplicaţiei, pentru a afla mai multe detalii. Este vorba despre o pagină care, de fapt, nu aparţine de Facebook şi tot conţinutul este fals. Nu se poate da click pe nimic, iar toate profilurile sunt fictive! Pagina aplicaţiei este realizată cu scopul de a te păcăli să te înregistrezi pentru a primi spam şi pentru a furniza date personale, pur şi simplu folosind culori şi stiluri asemănătoare Facebook-ului."

Si o informatie: Datele celor care va viziteaza profilul sunt confidentiale, asa cum raman confidentiale datele tale, atunci cand descarci toate pozele tipei pe care o placi. Scrie si in termeni si conditii. 

© 2023 Bogdan Stoica