Sunt banii tăi în siguranţă la bancă? Lamureşte-te cu Teoria Tigăii Dry Cooker.

Situatie ipotetica: i-ai incredintat tigaia ta Dry Cooker unei vecine, care a promis ca: A. fie ti-o returneaza lustruita, ca noua, fie B. face zece fripturi cu ea, pe care le vinde duminica, la Obor, si-ti da banii pe tigaie.

Dar a doua zi vezi de pe balcon ca sotul beat al vecinei a indoit tigaia cu o ranga si doarme cu piciorul in ea. Intri in panica: tigaia e praf, n-o vei mai primi la fel inapoi, iar vecina nu mai poate face fripturile. Te duci la vecina si-ti spui păsul. Ea iti explica variantele: fie iti iei tigaia inapoi, chiar daca arata ca un ibric calcat de masina, fie accepti sa faca fripturile cum o da Dumnezeu si sa-ti dea cati bani o reusi sa incaseze. In ambele variante, ai pierdut o mare parte din valoarea tigaii Dry Cooker. Şi n-ai nici o vină.

Dupa aceasi logica, urmareste-ma putin: In Romania sunt in banci vreo 64 de miliarde de euro, din care, in depozite sub 100.000 de euro (limita pana la care statul iti da banii inapoi, in caz de faliment bancar), circa 33 de miliarde de euro. Daca toate bancile dau faliment, banii astia sunt returnati de Fondul de Garantare. Stiti cati bani are Fondul? Doar 680 de milioane de euro.

De fapt, nici nu-i are. Suma a fost investita in titluri de stat şi in ... depozite bancare, tinute la secret. Asa ca daca pica o banca mare, poate chiar una la care Fondul are banii, Fondul e in pom, si pomul in aer. Chiar daca Fondul gaseste pe cineva sa-i ia acele hartii de valoare si sa-i dea bani pe ele, suma nu ajunge, de exemplu, sa acopere pagubele deponentilor la o banca de Top 3.

Concluzia: daca se fute directia sistemului bancar roman, n-o sa ne dea nimeni banii, iar BNR va trebui sa porneasca tiparnita de bani. Si daca o porneste, inflatia iti va manca o buna parte din economii.

 

© 2023 Bogdan Stoica