Topul infractiunilor pe care le comit toti jurnalistii

Il stiu pe Virgil Radulescu de aproape 20 de ani. Nu mai suntem multi in presa din vremurile alea. Unii s-au adaptat permanent la nou, altii nu. Virgil e din a doua categorie. Plateste pentru greselile pe care le-a facut cu timp petrecut dupa gratii. Nu vreau sa-l apar pe Virgil. Nu sunt de acord cu ce-a facut. Pe de alta parte, toata breasla asta face multe din lucrurile de care este el acuzat. De ce el la arest, iar noi nu? Pentru ca el a sarit calul. S-a dat ofiter SRI, ca boul.

Ce infractiuni fac frecvent ziaristii:

  1. Trafic de influenta - E la ordinea zilei. Sa intervii pentru cineva, la altcineva, stiind ca acel altcineva a mai ajutat pe cineva la fel. E suficient sa-i spui ca stii ce-a facut, si daca nu-l ajuta si pe omul tau, iese urat - e o banalitate. Sunt situatii cand vorbim de un amarat caruia i se refuza un drept, pe pretexte "n-are hartiile in ordine". Alte dati....
  2. Tainuire - L-ai prins pe unul ca face o ilegalitate. Pana sa scrii, afla si te roaga sa-l lasi in pace, ca iti da el un hot mai mare. Accepti, iar povestea primului hot moare in sertar.
  3. Dare de mita - Da, dam spaga. Dam ca sa primi informatii, inaintea altora.
  4. Luare de mita - Bani ca sa scrii despre ceva. Exista situatii in care investigatia de presa necesita cazare, deplasare, filaj, cereri de servicii juridice, informatii. Mereu apar oameni interesati sa-l infunde pe eroul tau. Se dau bani si ca sa nu scrii despre ceva. Corporatiile fac asta, frecvent. Ai aflat ca firma X face nu stiu ce rahat, si te trezesti cu un barter pe materiale de constructii, exact cand iti faci casa, de la o firma inrudita cu prima. 
  5. Dezinformare si calomnie - Ai aflat de o chestie ilegala, dar nu stii cum se face. Scrii totusi ceva, complet aiurea sugerand ca vinovatii principali sunt, de fapt, ultima roata de a caruta.  De frica, "acarii Paun" iti explica cum se face cu adevarat chestia aia. In momentul ala, iei o decizie tactica: scrii sau te bucuri de punctul 4.

Asta e ce-mi trece acum prin cap. Infractiunile pe care le fac jurnalistii sunt cu mult mai multe. Dupa aproape 20 de ani de presa, pot sa afirm, fara sa gresesc, ca cea mai corupta breasla din Romania este cea a preotilor. Apoi ar fi judecatorii, avocatii si politicienii. Jurnalistii impart locul 4 cu oamenii de afaceri. Pe cinci, as pune politia si procurorii.  Medicii si profesorii sunt ultimii in top.

© 2023 Bogdan Stoica