De Revelionul viitor, vom vedea confruntari de strada cu fortele de ordine

Am stat vreo ora, de Revelion, in centrul Ploiestiului, suficient cat sa pun pariul din titlu. Asta pentru ca n-am vazut niciodata, cu exceptia evenimentelor sociale de strada (manifestatii, marsuri, mitinguri), o asemenea tensiune plutind in aer si o asemenea inabilitate a fortelor de ordine in a calma spiritele. O bataie generala a plutit in aer, intr-o manifestare de agresivitate latenta incredibila. Nu e treaba mea sa vad de ce sunt oamenii atat de furiosi, inclusiv de Revelion, nu sunt sociolog. Dar cateva din factorii care favorizeaza asa ceva se vad foarte usor.

Am vazut zeci, poate sute de tipi beti morti, spargandu-si sticlele de bautura pe jos, printre picioarele lor sau ale altora. I-am vazut pe clientii de la Doroftei Pub aruncand din terasa sticle si pahare. Am vazut vreo 10 insi pisandu-se pe spatiile verzi, fara sa se ascunda. Am vazut trei tati invatandu-si copiii mici sa faca acele farse penibile cu artificii aruncate la picioarele unor batrani. Am vazut cum un pompier era sa fie snopit in bataie de un tip pe care incerca sa-l indeparteze de zona de lansare a artificiilor. Am vazut un grup numeros de tigani blocand cu masini bulevardul, in zona cinema Premiera. Am vazut si cum era sa ia foc Omnia, de la un bou de genul asta....

De partea cealalta a evenimentului, am vazut politisti locali trecand senini pe langa incidente, spunand ca ei se ocupa doar de securizarea zonei de concert. Am vazut jandarmi asistand impasibili la lansari de petarde in multime. N-am vazut picior de politist, in afara celor doi din intersectia de la Hotel Central. In aceste conditii, cu statul cvasi-invizibil, este cumva normal ca fiecare bou cu porniri de vandal sa se simta puternic, in acele momente. 

Degeaba se agita politia cu actiunea Foc de Artificii inainte de Revelion, daca nu este saltat din multime, la vedere, sa se sperie ceilalti, fiecare bou care provoaca arsuri altora, aruncand petarde la nimereala. Degeaba anunta Politia Locala ca nu e permis consumul de alcool in public, daca lasa sute de oameni sa bea si sa se pise in centrul orasului. Degeaba bifeaza jandarmii o seara fara incidente majore, daca permit oamenilor sa sparga si sa distruga tot in jur, in sute de incidente minore. De-aia pun pariu ca de Revelionul viitor, agitatii vor da o mama de bataie fortelor de ordine. Doar pentru ca vor fi la (cel putin) al doilea revelion la care fac ce vor muschii lor, fara sa pateasca nimic. 

"Du-te, ba, in pu*a mea. Ma pis pe tine si pe pompierii tai", urla betivul cu geaca prea mare de el, si cu un bidon de vin in mana, din care a si varsat, sfidator, spre pompier. S-a intamplat in fata intrarii in Casa Alba, pe peronul destinat, in mod curent, oficialitatilor. Cum ar veni, in cea mai sigura zona din oras. Ce credeti ca se intampla in SUA, intr-o asemenea situatie?

Revelionul de la Ploiesti, necenzurat, pe www.myploiesti.ro

© 2023 Bogdan Stoica