cafe liegeois romania cafe liegeois romania

In sfarsit, gatesc. Si ma simt ca Basescu cand a cunoscut-o pe Elena Udrea!

E noua mea fixatie. Dimineata, cand tu te trezesti si iti faci o cafea, eu stau si ma gandesc ce cafea sa beau. Cand tu duci ceasca la gura apatic, pentru ca stii ce gust o sa simti, eu sunt febril, asteptand sa vad ce gust o sa simt. Am ajuns sa beau cafea in functie de stirile externe: criza in Etiopia? Etiopiana sa fie! OPEC a scazut pretul barilului de petrol? Atunci sa fie Reve D'Arabie sa fie. Si tot asa....

Totul a inceput acum vreo luna, cand i-am cunoscut pe tipii de la Cafe Liegeois Romania. De-ai mei, din zona. Cum dracu' au facut nu stiu, dar acum cei doi aduc in Romania cele mai bune cafele din lume. Ocazie cu care am invatat si eu ca ce ne dau greii de pe piata cafelei e de fapt o varza, facuta cu cafea robusta, muuult mai ieftina si mai proasta. Ori, cafeaua de calitate e ca vinul: trebuie sa provina dintr-o anumita tara, chiar dintr-o anumita "podgorie". 

Si-am plecat de la intalnire cu noua feluri de cafea Liegeois si cu un espressor, ăsta din urma fiind o alta mare smecherie marca Liegeois, pentru ca poti fi un bou la fel de mare ca mine, si sa faci, la filtru, o cafea proasta si din cea mai buna cafea din lume. In varianta lor, n-ai cum. Au ambalat fix cata cafea trebuie in fix cata hartie de filtru trebuie si daca pui chestia asta intr-o gaurica, esspresorul ii da cu niste apa in cap la fix cate atmosfere trebuie ca sa iasa o cafea de senzatie. 

Si stiti cum e? Dementa totala! N-am fost niciodata atat de entuziasmat de ceva ce tin in bucatarie, pentru ca la mine, bucataria era un fel de cauza pierduta... Acum, insa, simt ca gatesc, intelegeti? Ma simt precum cocosatul de la Notre-Dame cand l-a sarutat Esmeralda! 

Poza de mai sus e din bucataria mea. Am peste doua sute de cafele perfecte, pentru ca fiecare cutie de-aia are 25 de portii. Si zilnic aleg intre cafea din Arabia, Brazilia, Columbia, Etiopia, Guatemala, Italia (de doua feluri), decofeinizata din Peru, plus un mix numit Magnifico. V-am spus cum ma simt cand o fac, dar stiti cum ma simt cand o beau? Ca Traian Basescu cand a cunoscut-o pe Elena Udrea!

Revenind la băieţii de la Cafe Liegeois, am doua vesti, una proastă şi una bună. Vestea proastă este că foarte greu o să-i convingi să-ţi vândă nişte cafea dacă nu cumperi şi un espressor, pentru că pe ei îi cam lasa rece piaţa persoanelor fizice. Ai o firmă cu mai mult de zece angajaţi, un birou de relaţii cu publicul, o cafenea, un bar sau un restaurant? Eşti genul lor. Te vor ajuta sa faci din cafeneaua ta banala, cu espresso scurt/lung/latte/capuccino intr-un loc cu un meniu de cafea de pana la 80 de feluri.

In Ploieşti, de exemplu, nu găseşti nicăieri cafelele de la Cafe Liegeois, deocamdată. Le găseşti însă la Schnitzel Haus, cel mai bun local din Ploiesti care nu e in Ploiesti.

Acum si vestea bună: au o pagina de Facebook 

© 2019 Bogdan Stoica