fashion event - cinque terre fashion event - cinque terre © bogdan stoica

Cum a castigat Iohannis

Zilele astea o sa vedeti multi jurnalisti, analisti si politicieni care sustin ca victoria lui Iohannis era previzibila, ca PSD e intr-o criza de identitate, ca de fapt a fost o strategie ca Iohannis sa fie prezentat ca un outsider fara sanse. Mint. Nimeni n-a anticipat ce s-a intamplat aseara. Nici eu n-am vazut venind torpila. Ce s-a intamplat ieri nu face parte din nici un scenariu intern. Extern, poate, pentru ca exista entitati care pot face asa ceva, la o asemenea scara.

ACL n-a batut pe nimeni, in turul 2. Nici marele jucator, Basescu, nu are nici un merit. Nici pesedistii n-au sabotat campania lui Ponta. Scorul de ieri a fost un fenomen natural, ca o ploaie torentiala care smulge asfaltul de pe un drum proiectat sa reziste 50 de ani. A fost, asa cum scriu americanii in contractele de asigurari, God’s will.

Cum s-a ajuns aici? Printr-un cumul de intamplari nefericite.

In primul rand, romanii traiesc prost. Decizia de a face bugetul pe 2014 fara bani de investitii a aruncat Romania intr-o criza fara precedent. Daca statul roman nu da drumul la investitii majore in infrastructura buna, suntem terminati. Pana acum, au murit firmele mici, incapabile sa reziste. Acum vor muri alea mari, care concediaza cate o mie de oameni, o data.

In al doilea rand, a fost falimentara decizia tactica a PSD de a invrajbi diaspora cu restul romanilor. Aia din diaspora sunt fratii, surorile, parintii, copiii nostri, astia de aici. Stim exact cum au ajuns acolo, asa cum si ei stiu ce nasol e sa traiesti aici. Si, oricat de diferiti am fi in opinii politice, datorita legaturilor de sange n-o sa fim de acord niciodata ca romanii de afara sa fie batjocoriti.

In al treilea rand, trebuie sa amintesc si naivitatea specifica celor aflati la primul vot. In acest moment, exista sute de mii de romani pentru care internet inseamna doar Facebook. Acolo cauta reduceri, acolo citesc stiri, acolo agata, acolo discuta cu colegii si prietenii. A fost foarte usor pentru cineva sa umple reteaua de socializare cu mesajul “sa votezi cu Iohannis este cool, este un must”. E ca atunci cand pescuiesti cu sita de bucatarie in acvariul din living: prinzi toti pestii.

Ce-a rezultat dintr-un nivel de trai prost, o decizie politica cretina si din contributia Facebook la procesul electoral – vedem cu totii, zilele astea. O prezenta uriasa la vot si un scor care nu reflecta valoarea candidatilor. Ponta s-a transformat din primul lider modern al PSD intr-un looser perfect, iar Iohannis, dintr-un primar destul de suspect si de sters intr-un presedinte providential.

Ce-o sa urmeze? In opinia mea, intram in mandatul celui mai nepregatit presedinte al Romaniei din toate timpurile, lucru care ne poate afecta politica externa. Vom vedea si cum se face PSD praf si pulbere. Si, cu putin noroc, la vara, vom vedea pe plaja multi tineri tatuati cu “16.11.2014”, asa cum s-au tatuat pompierii din New York cu “WTC 9/11”, dupa atentate. Cu diferenta ca pompierii chiar stiau ce fac…

text scris pentru www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica