fat woman on street fat woman on street © bogdan stoica

N-ajunge să ai o zână la Orange. Citiţi-vă contractele cu atenţie, o sa găsiţi o surpriză.

V-am zis ca am o zână la Orange, nu? Si ca, datorită ei, sunt extrem de multumit de serviciile Orange, dupa o experienta neplacuta cu Vodafone. Ei bine, am descoperit ca zana mea nu lucreaza laolalta cu alte zâne si zâni, pe Tărâmul Fermecat. Nu, frate! Zâna mea lucreaza intr-o corporatie care nu vrea, neaparat, ca eu sa comunic bine. Nu. Vrea profit. Uneori, si cand nu-l merită.

Faptele, pe scurt: aveam un abonament de grup, cu niste unitati care se converteau in minute, sms, sau mb de internet. Cumva, fiica mea, aflata in plin avant comunicational, reusea sa goleasca "sacosa" aia de unitati, consumand doar sms-uri, sau doar minute, astfel ca se terminau rapid si aduceau costuri suplimentare. Asa ca am scos-o din grup, facandu-i un abonament separat, cu minute cacalau, sms-uri cacalau si net cacalau. Sa-si faca de cap!

N-a fost de ajuns. Adica, a fost, dar n-am fost pregatit pentru ce urmeaza. In luna urmatoare, fiica mea inregistreaza, conform facturii, un cost suplimentar de vreo suta de euro. Consumase internet. WTF?! Eu eram obisnuit ca atunci cand imi epuizez optiunea de net, viteza sa scada fara sa aduca vreun cost suplimentar. Am cerut lamuriri, si-am aflat ca, de undeva in toamna asta, Orange  nu mai ofera aceasta facilitate. Adica, la noile abonamente, nu mai primesti SMS-ul "ati terminat netul, viteza va scadea", ci, teoretic, un alt SMS, care te anunta ca esti pe costuri suplimentare. 

Ori, fiica mea n-a primit nimic! Nici eu n-am primit nimic, desi sunt titular al tuturor abonamentelor facute, in grup sau nu. Asa ca am facut o sesizare.

In prima faza, Orange a incercat sa o dea de gard. "Da, cateodata sms-urile de avertizare nu ajung la destinatar". Asa, si? De ce as plati, daca n-am fost avertizat? "Pai, puteti folosi serviciul Cronos, care va spune oricand cat ati consumat si cat mai aveti de plata". Pai asta e evolutie? Imi schimbi un element-cheie din serviciu - asigurarea ca nu am costuri suplimentare - cu unul care sa ma transforme intr-un paranoic, si crezi ca asta e evolutie? Asa devine Orange mai bun, facandu-ma pe mine mai rau?

 

Pana la urma, cumva, am invins. Am fost asigurat ca, daca n-am fost avertizat prin sms-uri, nu voi plati acel cost suplimentar. Dar sunt inca foarte curios ce efect ar fi avut campania aia de comunicare a Orange, care spunea, prin septembrie-octombrie, ca "de acum, internetul este nelimitat la toate abonamentele", daca s-ar fi adaugat si "o sa platiti de va sar mucii daca nu verificati zilnic cat internet ati consumat".

Si sunt si foarte trist. Tocmai am descoperit ca sunt un dobitoc. Am avut senzatia ca daca ma inteleg bine cu oamenii care reprezinta Orange, Orange imi vrea binele. Canci. Imi vrea doar banii.

© 2023 Bogdan Stoica